Specker Balázs

Elítélték az Xbox-tuningolót

Példaértékű ítélet születet egy 22 éves brit konzolkalóz esetében Az Egyesült Királyságban ez az első eset, hogy valakit videojáték átalakítása miatt ítélnek el.

A Cambridge-i Egyetem végzős hallgatóját a Caerphilly Bíróság elmarasztalta, mert bebizonyosodott, hogy weboldalán módosított Xbox konzolokat árult 380 fontért (kb. 139 ezer forint) egy 200GB-os merevlemezzel egybeépítve, amelyre 80 játék volt feltelepítve - adta hírül a BBC News. Az ügyet a brit játékfejlesztőket tömörítő ELSPA szervezet göngyölítette fel. A szövetség beépített embere segítségével buktatta le a mit sem sejtő walesi fiatalembert és értesítette a hatóságokat. Sőt mi több, az ügyben perdöntő bizonyítékokkal is szolgált.

A bírói testület ítéletével, habár nem vasszigorral, de mégis világosan üzent a konzolkalózoknak. Elkobozták a hallgató gépparkját, ami három PC-ből, három Xboxból, 38 merevlemezből és két nyomtatóból állt, és 750 font (kb. 273 ezer forint) bírság befizetésére, valamint 140 óra közhasznú munka letöltésére kötelezték - írja az MCV.


"Az eset példaértékű és mindenképpen mérföldkő kalózkodás elleni harcban" - kommentálta Michael Rawlinson az ELSPA vezérigazgató-helyettese a történeteket. "Ez világos üzenet azok számára, akikben felmerül, hogy a konzolok ilyen jellegű átalakításával foglalkozzanak. A játékgépek módosítását az ELSPA kalózkodás-ellenes csapata mindenek előtt üldözi - jó látni, hogy a brit bíróságok is hasonlóképpen vélekednek az ügyről."

Az Xboxhoz és a Playstation 2-höz hasonló konzolok módosítása azért fontos, hogy egy chipet a gép főáramköréhez forrasztva már másolt játékok is lejátszhatók legyenek - olvasható a Spong oldalán. A konzolok módosítása 2003-ban vált illegálissá Nagy-Britanniában, a szerzői jogok védelméről szóló EU-irányelv elfogadását követően. A Sonynak tavaly júliusban sikerült a PS2-t módosító chipek letiltását elérnie.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ma2ska #36
    Na igen, a végfelhasználói szerződés, és az eladó mennyi mindenben megsérti azt csak nekem nincs kedvem, pénzem, energiám pereskedni, igy müködik a korszerü demokrácia akinek pénze van ott a jog is.
  • lowdog #35
    nyilván nem is azokra vannak ráállva, akiknek azért van chip a gépükben mert homebrew-t futtatnak... ez a srác se az a fajta...
  • dez #34
    Az Xbox modchipet nem ismerem, de pl. a jobb ps2 modchipek eredeti játékok esetén is hasznosak: NTSC játék PAL-ban futtatása, igazított képpozicióval, stb., médiaplayer futtatása memóriakártyáról, macrovision kiiktatás (pl. itthon nem szabályos, mert készíthetsz magadnak másolatot pl. videokazettára), stb.
  • Dzson #33
    Én már azért megbüntetném, hogy igzbogzot tart otthon, ehez képest ez a bünti semmi.

  • TH448 #32
    Jah, sorry, most visszaolvastam, és már mindről volt szó, amit írtam :D
  • TH448 #31
    Hát, nem értek egyet az itt megszólaltak többségével. Ugyanis a gyártó megteheti, hogy moddolt cuccra garancia meg minden ugrik. Eddig mindenki egyeért gondolom. Viszont ha belegondolunk, akkor nem kellene az említett gépeket piszkálni. A PC is ezért ennyire silány néha a MAC-ekhez képest, mert össze-vissza mindenféle alkatrészek vannak benne, és nem vesszük figyelembe az ajánlásokat meg egyebeket. Az már egy másik kérdés, hogy XBOX mod chip csak illegális játékok futtatására jó, semmi egyébkre, úgyhogy sztem logikus lépés volt.
    Az meg a harmadik dolog, hogy a winchiken ugye játékok voltak, ami ugye warezolás, sztem ez már nagyon nem jó dolog: fizetni lopott programokért...
    A büntetés meg nagyon enyhe. Én olyat hallottam, hogy 10 dvd-nként 1 évre leültethetnek itthon valakit... Nah ez a nevetséges...
  • cSuwwi #30
    Na igen, ha veszel mittudomén egy kocsit, akkor van 1 kocsid, veszel még hozzá 1-2 dolgot, és élsz mint hal a vízben. Jó esetben nem kell rá több pénzt költened (a benzinen kívűl)

    Ha veszel egy box-ot, akkor van 1 box-od. És? Semmire sem tudod használni, ha nem veszel hozzá rendszeresen programokat (játékokat). Ha csippeltetsz, valószínűleg nem is szándékozol rá több pénzt költeni -> bevételkiesés a Sanyi® -nak, ezért nyílvánvaló hogy nem tetszik neki, ha moddolsz...
  • AtisH #29
    "Elkobozták a hallgató gépparkját, ami három PC-ből, három Xboxból, 38 merevlemezből és két nyomtatóból állt"

    Én erre gondoltam nem pedig a sajátomra...
  • CarajoEsp #28
    szarrágó sony !!! Ha veszel egy hondát :fordot : mazdát, nem tehetsz bele fordulatszámmérőt, chip tuningot névre szóló sebváltó gombot ? Nevetséges szarrágóság a sonytól ! !
  • lowdog #27
    "Vagy pl a segédmotoros kerépkárt (kismotort) feltuningoljuk, h a gyári sebességnél gyorsabban menjen???
    Ezzel simán megsértjük a KRESZt.. Akkor is visznek bilincsben????"
    de legalábbis megbüntetnek... ha motorral vagy és ellenőriznek a rendőrök, megmérhetik a motorod hengerűrtartalmát, és ha nem vezetheted mert nincs rá jogsid vagy a forgalmiban más van, az már szabálysértés és bünti jár érte.

    "Azért nem túlzás ez ?????"
    ez szerintem pont nem túlzás, hanem így van jól.

    szerintem olyan ember ne vezessen pl. felfúrt robogót akinek nincs megfelelő jogsija (és még hitelesíttetni is kellene a robogót)