Berta Sándor

Novemberben érkezik az Xbox 360

Az Xbox 360 a redmondi vállalat legfrissebb bejelentése szerint idén novemberben fog bemutatkozni - és először az Egyesült Államokban lesz kapható. A Microsoft céljának az eléréséhez nem sajnálja sem az időt, sem a pénzt.

A Microsoft mindenképpen meg akarja előzni az új Xbox-szal a Sony konkurens PlayStation 3 termékének piacra dobását. S bár úgy tűnik, hamarosan újra kitörhet a konzolháború, a Sony egyelőre nem reagált az amerikai vállalat lépésére, sőt konzolja megjelenési időpontját sem hozta előbbre.

A Microsoft szakemberei úgy látszik tanultak a múlt hibáiból. 2001-ben néhány hónappal előbb jelent meg a Sony PlayStation 2 nevű konzolja mint az Xbox és ezáltal a japán cég a konzoleladások tekintetében olyan előnyre tett szert, amelyet a Microsoft a mai napig sem tudott még csak megközelíteni sem. A PS2-ből eddig 87 millió darabot értékesítettek, míg az Xbox-ból ugyanannyit, mint a Nintendo Gamecube készülékéből, vagyis 20 milliót adtak el. Az Xbox így veszteséget termel, becslések szerint 2001 óta évente nem kevesebbet, mint 1,2 milliárd dollárt.


Bill Gates az Xbox kiadásakor tartott bulin

Bill Gatest azonban nem érdeklik a költségek, meg akarja győzni a világot - éppúgy, mint a Sony - hogy az ő konzolja lesz a mostani évtized otthoni digitális szórakoztató-elektronikai központja, amely egyaránt képes zenét és filmeket lejátszani, internet-hozzáférést kínálni és játékokat futtatni. Gates szerint az Xbox a Microsoft egyik legambíciózusabb programja, amivel valaha is foglalkozott.

A Sony vezetői nyugodtak és nem változtattak a PlayStation 3 2006-os megjelenési időpontján. Mint azt Masayuki Chatani, a japán vállalat képviselője elmondta, nem fognak csak azért rohanni, mert a Microsoftnak sietős. A PS3 ráadásul új technológiák számára nyújthat majd ugródeszkát.

Hogy nem lesz konzolháború, az a Nintendonak is köszönhető. Mint azt ugyanis George Harrison, a Nintendo amerikai leányvállalatának a képviselője kijelentette, Revolution név alatt jelentetik majd meg a legújabb konzoljaikat. A vezető hozzátette: ők nem akarnak többfunkciós szórakoztató-elektronikai készülékeket gyártani, hanem csupán jó konzolokat, mint amilyen egykor a Gameboy volt és amilyen most a Nintendo DS is.

Részletes cikkünk a Sony és a Microsoft közötti harc lényegéről

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ma2ska #38
    Ez igaz, van xbox-hoz adapter /smartjoy frag/ egér-bill. számára, de a játékok nem tudom mennyire támogatják, meg- noha precizebb az egeres célzás- mégsem túl népszerü a konzolosok körében ez a megoldás../ konzolidegen, ha ugy tetszik, más testhelyzet , pc-s feeling stb/ miatt/ . De gamepadhoz szokott játékos meglehetösen ügyes azért analóg karos célzással is..
  • TeszteloPontHu #37
    "2001-ben néhány hónappal előbb jelent meg a Sony PlayStation 2 nevű konzolja mint az Xbox és ezáltal a japán cég a konzoleladások tekintetében olyan előnyre tett szert, amelyet a Microsoft a mai napig sem tudott még csak megközelíteni sem."

    Nem csak ezért kellt el kevesebb Xbox, mint PS2.
  • archkoven #36
    Én még nem próbáltam joy-jal, de nehezen tudom elhinni, hogy hasonló precizítással lehessen irányítani mint egér-bill kombóval.
  • NEXUS6 #34
    Én azért játszottam jó pár stratégiával PS-en;)))

    Azóta szemüveget hordok 8-)

    (csak vicc, de tényleg szar a tv-ről olvasni, talán most az új kanzolokkal végre sikerül a HDTV-t végre elterjeszteni)
  • Ma2ska #33
    Ugy étve hogy a stratégia a nagyobb felbontást és az egeret mindenképpen igényli, mig fps nél-aki megszokta- a joyjal való irányitás nem olyan borzasztó, más technikát igényel persze /karakter utánmozgatása/ célzásnál..
  • Ma2ska #32
    Stratégia echte pc müfaj, fps ek esetében a pc hegemónia megtörni látszik az utóbbi idöben...
  • NEXUS6 #31
    "Egy stratégiához billentyűzet kell, az FPS-hez meg egér, ezeket nem lehet a díványban hátradőlve játszani."


    PS2-re monnyuk van mindkettő, a gáz inkább az hogy a kiadók nem hiszik el, hogy lenne ilyen (strat,sim, rpg) gámákra igény kanzolon, így aztán nem is adják ki.

    Tartok tőle ez a köv generációnál se fog változni.
  • Ma2ska #30
    Mindkét platformon játszottam a Doom3-mal amugy
  • archkoven #28
    Egy stratégiához billentyűzet kell, az FPS-hez meg egér, ezeket nem lehet a díványban hátradőlve játszani.

    Nekem egyébként a személyes véleményem, hogy a konzolos játékok rendkívül sekélyesek és szájbarágósak, elsősorban suttyóknak készülnek. Akik annakidején a játéktermekben tépték a joystickot, most otthon a nappaliban is hódolhatnak hasznos szenvedélyüknek.
  • Ma2ska #26
    Tévecc...nem nagyon láttam szaggatni játékot rajta, ha megszoktam volna, akkor a pc-s szaggatást is...módositott gef3 vga-val, és igen..nézd meg a Doom3-t rajta...