JohnnyCage

Az ATI bejelentette az Xbox 2 megrendelés megszerzését

A kanadai központú ATI Technologies csütörtökön hivatalosan is bejelentette, hogy a társaság szerződést írt alá a Microsofttal az Xbox következő generációjába kerülő grafikai rendszer szállításáról.

Az ATI szerint a társaság egyedi, csúcstechnológiát képviselő grafikus rendszer kidolgozására kapott megbízást a Microsofttól. "Miután megvizsgáltuk a jelenlegi legfejlettebb, fejlesztés alatt álló grafikai megoldásokat arra a következtetésre jutottunk, hogy az ATI által követett technikai irányvonal tökéletesen beilleszkedik az Xbox következő generációjába" - mondta Robbie Bach, a Microsoft otthoni- és szórakoztatóelektronikai megoldásokkal foglalkozó részlegének vezetője.

A bejelentés véget vet annak a spekulációnak, amely már hónapok óta tartott az Xbox 2 grafikai rendszerének ügyében. Egyes hírforrások korábban azonban arról számoltak be, hogy az ATI rivális nVidia a jelenlegi Xbox-hoz fűződő partnerkapcsolat kedvezőtlen tapasztalatai alapján nem is kívánt grafikus processzort szállítani az Xbox jövőbeli változataiba, így a kérdés gyakorlatilag már korábban eldőlt.

A Microsoft és az nVidia korábbi nézeteltéréseinek oka elsősorban az volt, hogy a szoftveróriás a várakozáson aluli eladások miatt az előzetesen tervezettnél kevesebb chipkészletet vett át az nVidia-tól, és a játékkonzolok piacán dúló kiélezett árverseny miatt a beszerzési árat is csökkentette.

Az Xbox konzolokba készített integrált grafikus chipkészlet az elemzők szerint az nVidia bevételének mintegy 15 - 20 százalékát képviselte az elmúlt két évben. A társaság számára kedvezőtlen feltételek miatt a megoldás azonban feltételezhetően veszteséget, vagy csak elhanyagolható nyereséget hozott az nVidia-nak.

"Az nVidia számos jellel utalt arra, hogy megpróbálja elhatárolni magát az Xbox 2-től" - mondta Michel McConnell, a Pacific Crest Securities elemzője. " A két cég partnerkapcsolata az elmúlt évben megromlott, és a Microsoft általánosságban sem az a partner, amellyel könnyű jó üzletet kötni. Véleményem szerint az egész üzlet kellemetlen emlék lesz az nVidia számára" - tette hozzá McConnell.

Az ATI által kötött megállapodás anyagi részletei nem ismertek, annyit azonban tudni, hogy az ATI technológiát fog licencelni a Microsoft számára, nem chipeket fog szállítani, így elkerülheti a raktárkészlettel kapcsolatos problémákat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [HUN]PAStheLoD #25
    hát pénzt nem adnak neki mert azt hiszi el kell költeni vagy ez csak egy korai verzió... :P
  • NEXUS6 #24
    Ja, a tőzsdén! :)))



  • [HUN]PAStheLoD #23
    hát M$-nél nem lehet tudni :)

    mimor Billy boy egyik nap átlépte a 100 Milliárd $-os álomhatárt másik nap már "csak" 70 milliárdja volt...
  • Pheel #15
    Nem akarok kötözködni, de leírhattad volna azt is, hogy most hol áll az ATI árfolyama. Engem komolyan érdekelne!

    Mellesleg ez a 78 cent az nVidianak kevesebb, mint 5%-os esés volt.
  • gonosz #14
    A hír hallatán az ATI részvényárfolyama több, mint 10%-ot emelkedett, az NVIDIA pedig 78 centet esett, egészen 16 dollárig.
  • HappyBoy #13
    Sztem meg az MS kirúgta a NV-t, csak hát az NV nem mondhatja azt, hogy azért, mert a mostani cuccaik rosszak, így inkább azt mondja, hogy nem éri meg nekik.
  • versio #11
    mér az xboxnál , nvidia+intel+m$ volt és mi lett belöle? egy nagy bukás:LOL
  • Benedekco #10
    ATI+Intel+Microsoft! szép ha ezek egybe kelnek akkor mindennek vége!
  • Benedekco #9
    hülye! nem NV hanem ATI! késő van már!
  • Benedekco #8
    az ati-nál sem hülyék dolgoznak!