JohnnyCage

Linux áttörés Xboxon

fEgy számítógépes biztonsági kutatókból álló csoport olyan Linux változattal állt elő, amely a kiegészítő "mod" chip nélkül is lehetővé teszi a szabadforrású operációs rendszer használatát az Xbox játékkonzolon.

A csoport, amely egyelőre névtelenséget kért, a ZDNet Australia-nak számolt be a megoldásról, miután a szoftveróriás Microsoft nem volt hajlandó szóba állni vele. A csoport állítása szerint azt szeretné elérni, hogy a Microsoft egy hivatalos Linux boot loadert adjon ki, amely lehetővé tenné a Linux használatát az Xbox játékkonzolon.

Egy ilyen, hivalatos betöltőmodul nem tenné lehetővé illegálisan másolt játékprogramok használtatát a játékkonzolon, ugyanakkor hasznos funkciókkal bővíthetné azt. Amennyiben viszont a szoftveróriás nem teszi meg ezt a lépést, a biztonsági szakértők néhány héten belül nyilvánosságra hozzák azt a hátsó kaput, amely a Linux használatának biztosítása mellett az Xbox másolásvédelmének kijátszását is le fogja egyszerűsíteni.

Michael Muir, az ausztrál, legális mod chip gyártó OzXChip egyik vezetője úgy véli, a hivatalos Linux boot loader kiadása pozitív lépés lenne a Microsoft részéről. "Szívesen látnék egy ilyen betöltőmodult, bár akkor mi bezárhatnánk a boltot" - mondta.

Muir szerint a kutatócsoport által felfedezett biztonsági rések nyilvánosságra kerülése katasztrófális hatással lenne az Xbox játékszoftverek fejlesztőire nézve, mivel egy egyszerű flash átírással használhatóvá válnának a másolt Xbox játékszoftverek, és még csak mod chipre sem lenne szükség. Az egyetlen szükséges hardveres módosítás az írás engedélyező láb lezárása lenne a Flash BIOS chipen, amelyhez egy cinpötty is elegendő.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Csabi #10
    Problemak lehetnek a szovegerteseddel. Ez a hir nem a buffer overflow-t kihasznalo modszerrol szol. Ez egy uj modszer, persze ha igazat beszel a cikkben emlitett ceg.
  • HooDoo #9
    http://hardwired.hu/search.hw?q=XBOX-Linux&id=1

    Szóval majdnem 3 hónapos a hír...
  • Anti_IQ #4
    Hol hallottad? Mesélte a sarki fűszeres?
  • CH4R1ie #3
    Én vagy egy hónapja hallottam, hogy ezt megvalósították (hardveres módosítás nélkül persze). De mi ebben az új?
    Úgy látszik a SuperGamez-t elársztják a régi hírek.
  • CH4R1ie #2
    Én vagy egy hónapja hallottam, hogy ezt megvalósították (hardveres módosítás nélkül persze). De mi ebben az új? Úgy látszik a SuperGamez-t elársztják a régi hírek.