Berta Sándor

Munkahelyeiket féltik a szoftver­szabadalmaktól az IT cégek

Hiába minden szép szó és ígéret, az IT-cégek többsége attól tart, hogy több ezer munkahely kerülhet veszélybe,ha az Európai Uniót irányító testületek elfogadják a szoftverszabadalmi javaslatot.

Főleg a kis- és középvállalatok tartanak a szoftverszabadalmi javaslat miatt bekövetkező negatív hatásoktól, a legtöbb cég szerint jelentősen drágulni fognak a szoftverek. Éppen ezért az Attac nevű német globalizációellenes szervezet és a Campact online polgári szerveződés közös akciót indított a szoftverszabadalom elfogadása elleni tiltakozásul. A kampány a www.demo.stoppt-softwarepatente.de címen érhető el.

Az újabb tiltakozási hullámot az váltotta ki, hogy kiszivárgott: a tervek szerint idén júliusban az Európa Parlament ismét napirendjére tűzi a szoftverszabadalmi kérdést. Az Emcita szövetség szerint a javaslat elfogadása azt jelentheti, hogy a szoftverek jelentősen drágulnának és ezáltal több kisebb cég nem bírná a versenyt a nagyvállalatokkal és így eltűnnének a piacról.


A kampány egy képe: a matricán lévő felirat szerint a folyamatot jelző csík használatáért is licencdíjat kell fizetni

Az Európai Szabadalmi Hivatal, az EPA a Szabad Információs Infrastruktúrák Létrehozását Követelő Egyesület (Ffii) információi szerint eddig 30 ezer szoftverszabadalmat hagyott jóvá. Az EPA szóvivője, Rainer Osterwalder a dpa német hírügynökségnek nyilatkozva azonban cáfolta ezt a hírt és kijelentette: az EPA szigorúan betartja az európai jogszabályokat, tiszteletben tartja az európai szoftverszabadalmi ügyekben született bírósági ítéleteket és az Európai Szabadalmi Egyezmény pontjaihoz tartja magát.

A Spiegel német híroldal cikke szerint az Attac és a Campact egy egészen egyedi módját választotta a tiltakozásnak. A weboldalon ugyanis egy olyan, egyre bővülő mozaik látható, amely magába foglalja az akcióhoz csatlakozók miniatűr arcképét. Ez a módszer a '90-es években jött divatba. Egy speciális szoftver elemzi a színek és a kontrasztértékek alapján az egyes kis képeket, majd kirakja a miniatűr fotókból álló mozaikot. A program ezt az eljárást minden egyes olyan alkalommal megismétli, amikor egy újabb kis kép kerül be a rendszerbe. Minél több miniatűr fotóból áll az összfelvétel, az annál élesebb és részletgazdagabb lesz. A kis képekből létrejött illusztráción egy No ePatents felirat és egy szomorú smiley olvasható ki.


Christoph Bautz, a Campact szóvivője elmondta, hogy az akció - túl a szoftverszabadalmak bevezetése elleni tiltakozáson - jelzés az európai parlamenti képviselőknek, hogy nincsenek egyedül, és igenis álljanak ellen a szoftverfejlesztő konszernek lobbijának. Bautz szerint Európának joga van a szabad szoftverekre, és szüksége van a kis- és középvállalatokra.

A két szervezet képviselői és a tiltakozók július 4-én az addig folyamatosan frissülő óriásplakátot az Európa Parlament előtt fogják előbb kiállítani, majd körbevinni. Mint azt az akciót kitaláló Attac képviseletében Oliver Moldenauer elmondta, egyúttal az ellen is tiltakoznak, hogy Brigitte Zypries német igazságügyi miniszter egész egyszerűen semmibe veszi a német szövetségi parlament, a Bundestag által a szoftverszabadalmak bevezetése ellen meghozott határozatát. Hasonló magatartást tanúsít egyébként az Európa Parlament szoftverszabadalmak bevezetését elítélő határozataival kapcsolatban az Európai Tanács és Európai Bizottság is.


Az akciót az Attac németországi, osztrák, olaszországi és francia társszervezetei, a belga Association Electronique Libre polgári szervezet a Campact, a Chaos Computer Club és a FoeBuD polgári szervezetek és a Bridge Stiftung alapítvány támogatják. S hogy mindez mire lesz elég, az legkésőbb július 6-án dől el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • whitehawk #42
    A Linux még mindig csak egy kernel Az OS mondjuk a GNU/Linux mert userspace utilok nélkül nem megy a kernel úgy magában, és ezek a GNU projectből vannak. A GNU "saját" kernele a Hurd abból az OS a GNU/Hurd.
  • takysoft #41
    kérdés...
    pl a microsoft levédte a wma, és a wmv fileok kódolási eljárásait a windows számára.
    viszont el van fogadva egy torvény, miszerint más termékeket nem lehet ellehetetleníteni, ezért kiadták a kicsomagoló eljárát. pl alinuxok általában lejátszanan wmvt, de nem tudnak bele kódolni.
    ugyanez van pl a NTSF filerendszerrel is, aminek az írását a mai napig nem tduták megoldani, kivéve, hogy egy progi eredeti win-es dll fileokat használ, amihez el kell fogadni egy liszenszet, hogy te megvetted a windowst, csak így legális.
    ilyeneken változtatni fog ez a szabadalom izé?
  • Kensin #40
    És a több ezer programozó, akik ingyér csinálnak freeware progikat a linux alá? Nem tejelheti az egész linuxot az OSTG, mert a linux már rég kilépett abból, hogy csak egy kernel legyen
  • h4x0r #39
    Gondolom tamogatasos lesz. Az OSTG tejeli a Linux kernel fejleszteset (ha jol emlexem), es azt lehet tamogatni.
  • benczurzs #38
    Szóval Webbolt ugrott, de
    Ha az ember "igynenes" Linux-ot fejleszt, akkor ma már szinte kivédhetetlen, hogy olyan dolgot írjon bele, ami már le van védve ?
    Szóval fejlesztik az ingyenes Linuxot, és még az íróknak kell fizetni a jogdíjjért ?
  • pemga #37
    Van pár tízezer köbméter levegőm!
    Neked diszkont áron megszámítom!


    Van egy rossz hírem, a levegő mint olyan, nálunk természeti kincsnek számít, azaz az államé. Mint magánszemély nem lehet a Te tulajdonod (kb. mint a földgáz). Másrészt ők erre már jópár évtizeddel ezelőtt rájöttek, felosztották és használatba bérbe adják légifolyosóként :). Ha valami szennyező gyárad van, akkor valamiféle természet terhelési díjat is fizetned kell, amiből jó kérdés, hogy mit is csinálnak :)). Az meg egy egészen más dolog, hogy a levegő nagy ívben lesz*rja az országhatárokat, és "össze-vissza" mozog csapadékostul, szennyezésestül.

    Jogdíjakhoz egy olyan adalék, hogy amig a törvényalkotók magukat törvény-felettinek állítják be, addig nem értem miről is beszélünk. Ha nekem van egy pipec kis törvény-tervezetem, azt nem védedhetem le, más országok gonosz jogászai simán lemásolhatják, és beépíthetik jogdíj nélkül a törvénykönyveikbe... Irgum-burgum :)
  • snorbi #36
    "Ha mondjuk fejlesztőeszközt licenszelsz, akkor már benne van az ára a szavadalmaknak, például az űrlapelemeknek."

    Ez aztán nagyon jól hangzik! Ha neked elég az, amit pl. az MS az orrod alá rak a fejlesztőkörnyezetében, akkor ez tényleg működik. De ha azzal a fejlesztőkörnyezettel új, saját ötleteket akarsz megvalósítani, akkor már "az ellen nem véd"[TM]...
  • Tpe #35
    Vagy végtelenül fiatal 0 élettapasztalattal.
  • M2 #34
    Kellene néhány per multikkal a nyakadba, hogy attól legyél boldog.
    Rosszul mondta PAStheLoD, nem kapitalista vagy hanem egyszerűen csak végtelenül naív.
  • [HUN]PAStheLoD #33
    És azt hiszik hogy boldogok, ám félévente atomhábrús készültség van és negyedévente riadóteszt .. amúgy jó lehet usa-ban lakni..