Berta Sándor

Közeledik az IPv6-ra való átállás

A jövőbeni internet a tervek szerint elsősorban egyszerűbb és biztonságosabb lesz elődjénél. Az IPv6 bevezetése már közel sem tűnik utópisztikusnak, hiszen a jelenlegi internetprotokollról az IPv6-ra való átállás már világszerte folyamatban van.

Mint azt Rod Murchison, a Juniper Networks cég termékmenedzsment igazgatója elmondta, az elmúlt tíz esztendőben kitapasztalták, hogy milyen módon, milyen technológiák bevonásával tudják még jobbá tenni az internetet. A szakember ötszáz kollégájával, főleg technikusokkal együtt jelenleg is részt vesz az IPv6 Summit nevű rendezvényen, amelyet a Virginia szövetségi állambeli Restonban tartanak. Murchison úgy véli, a váltás fő oka rendkívül egyszerű: a világháló kifejlesztésekor a szakemberek még nem számoltak ekkora adatforgalommal és közel sem akkora teherbírásúra tervezték az internetet, mint amennyi forgalmat jelenleg bonyolít. Ilyen sok felhasználóra és ennyi, a világhálóra kötött eszközre korában senki sem számított.

Az átállás Murchinson szerint zökkenőmentes és az átlag felhasználónak gyakorlatilag észrevehetetlen lesz. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a két protokoll együttműködése problémamentes, ráadásul számos rendszer mind a két protokollal elboldogul,és így bármelyik hálózattal együtt tudnak működni, illetve képesek az adott IP-csomagokat a megfelelő hálózatra irányítani.

Az internetszolgáltatóknak ezzel szemben az átállás nagy sok pénzébe és idejébe kerül, ám mégis megéri a váltás, ugyanis például az IPv6-ra épülő hálózatokon jóval gyorsabb a hibakeresés. Emellett optimalizálttá válik az adatátvitel is, ami elsősorban az online műsorszórásban lehet előnyös.

Az amerikai cégek ugyanakkor mégsem lelkesednek az átállás miatt, az amerikai kormány azonban szeretne ezen a helyzeten változtatni és igyekszik jó példával elöl járni. Ennek értelmében az amerikai védelmi minisztérium 2008-ra teljesen át akar állni az IPv6 használatára. Hasonló tervek vannak a többi amerikai minisztériumban és hivatalban is. Mint azt Chuck Lynch, a Pentagon kérdésben illetékes technikai igazgatója elmondta, jelenleg már csak olyan új eszközöket szereznek be, amelyek támogatják az IPv6 internetprotokollt is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TH448 #14
    Azért ez nem ilyen eccerű. Akárhogy új szolgáltatások, aki akar, az itt is fog tudni támadni. Megjelennek a fake csomagok, meg ugye álcázás, egyebek, amit ember tervezett, azt ember feltörheti...
    Tehát ami legnagyobb előnye igazán az, hogy több ip cím van. Mégpedig: 281474976710656 db :). Ebből jut a tv-nek mikrónak, mindennek. Ez viszont nem hülyeség, ha belegondolunk, hogy suliból/munkahelyről beállítjuk a hűtőt, hogy hűtsön nekünk pezsgőt X fokra, a videó vegye fel a a forma1-es futamot, aztán majd otthon party. :) Viszont nálunk sztem ez még legalább 15-20 év, hogy elterjedjen az országos 10-20-tól lényegesen nagyobb szintre.
  • [HUN]PAStheLoD #13
    jah ez én is olvastam, sajnos a jenkik nem igazán akarnak átállni, nekik van elég ..
  • concrete #12
    IP címet a mikrónak, és a mosógépnek is!

    ... neh má milyen ratyi a bringád, még IP címe sincs? ...
  • comet #11
    ipv4-et nem erre a hálózatra tervezték: zárt katonai hálózatra ahol nincsen "támadó" összezárva "baráttal", csak barát volt...ez címbővítésen kívül azért mást jelent.
  • comet #10

    /. cím: "Little Interest in Next-Gen Internet" vagyis Kis Érdeklődés a Köv-Generációs (ipv6) Internet iránt.
    Sg cím: Közeledik az IPV6-ra való átállás.

    Ez hol van megint rendesen fordítva kedves cikkíró?

    Ha megnézi a forrást amit linkeltem, akkor ugyanúgy a Junipert veszi alapul.

    "A jövőbeni internet a tervek szerint elsősorban egyszerűbb és biztonságosabb lesz elődjénél. Az IPv6 bevezetése már közel sem tűnik utópisztikusnak, hiszen a jelenlegi internetprotokollról az IPv6-ra való átállás már világszerte folyamatban van."

    Ne haragudjon de ez nem hír, ez a 90es évek közepétől így van, eleve egy lessú folyamatnak tervezték(!). Tehát nem igazán releváns a "Közeledik". Ez nem egy hirtelen változás hanem egy folyamat. Ráadásul a cikkben ellentmond önmagának:
    "Az amerikai cégek ugyanakkor mégsem lelkesednek az átállás miatt, az amerikai kormány azonban szeretne ezen a helyzeten változtatni és igyekszik jó példával elöl járni." Ha egyszer nem lelkesednek érte akkor mitől közeledik? Az eredeti specifikáció szerint az átállást 2025-re kell megtenni!

    Egyébként az ipv6-nak rengeteg előnye van:
    -quality of service
    -biztonság (főleg ddos meg packet hamisítás/sniffing ellen, mint pl a beépített ipsec, authentikáció)
    -egyszerűsített headerek (ezáltal a routerek sokkal nagyobb sebességgel képesek megbírkózni)
    -autokonfiguráció (beépített dhcp magában a protokolban!)
    -javított routolás (intelligensebb)
    -bővíthetőség (később új headereket lehet hozzáadni tetszés szerint ha igény van rá)
  • Frenzy #9
    Bonyolultabb? A header pl. kifejezetten egyszerubb IPv6 eseten, mint IPv4 eseten. Tovabba fix hosszusagu, igy a feldolgozasa is egyszerubb a routerek szamara. Es meg szamtalan uj lehetoseget rejt magaban. Ha erdekel, erdemes utana is olvasni.
  • comet #8
    Hát szvsz megszokás kérdése...
  • DOT #7
    Aha, viszont csak nekem tűnik úgy, hogy az ipv6 bonyolult? Ráadásul megjegyezhetetlen. Nem lett volna egyszerűbb a v4-et egy-két oktettel bővíteni ?...
  • Frenzy #6
    Talan egyik legnagyobb elonyenek azt mondják, hogy a címtartomány rendkívül bő lesz. Ha foglalkoztál hálozatokkal, akkor kiderülhetett számodra is, hogy a jelenlegi IPv4 címtartomány nagyon szűkös, és egyre szűkösebb lesz, amint egyre több eszköznek kéne IP cím (pl. minden mobiltelefon, intelligens hűtőgépek meg ki tudja mik még :).

    Az IPv6 címtartománya olyan, hogy a Földön minden négyzetméterre több millió cím jut (vagy hasonló brutális nagy szám, pontosan nem emlékszem).

    Persze vannak ideiglenes megoldások a problémára, pl. a NAT, amivel nem foglalsz a közös IPv4 tartományból címeket vagy a osztálymentes címzési módok.
  • arty #5
    _még_ nem ... de szerintem már fogalmazzák, hogy az IPv6 70000 trilliárd dollárt vesz ki évente a zsebükből, 250 millio munkahely szünik meg, éhinség tör ki az antarktiszon, ....