CW Számítástechnika

Az Intel vezérigazgatója Magyarországon

Az Intel vezetője a magyarországi iroda tíz éves alakulása alkalmából látogatott el hazánkba.

A térségben Magyarország a vezető a technológiai fejlődés terén - jelentette ki a Budapestre látogató Craig Barett, az Intel vezérigazgatója. A Budapesti Corvinus Egyetemen tartott előadásán Barett a világon tapasztalható gazdasági változásokat ismertette.

A hetvenes és nyolcvanas évek kontrollált versenyhelyzete után - mikor a relatív azonos erejű gazdaságok, azonosan fizetett munkaerővel konkuráltak egymás ellen - a kilencvenes évek gyökeres változást hoztak. A politikai változások nyomán 3 milliárd ember lépett a szabad gazdaság piacára, ezek az országok alacsonyabb életszinvonallal, alacsonyabb adókkal és magasan képzett szakemberekkel rendelkeznek. Közlése szerint ezekhez az országokhoz tartozik hazánk is, ahol megfelelő technológiai infrastruktúra és digitális eszközök birtokában könnyedén felvehetjük a versenyt a már kifejlett gazdaságokkal.

A vezérigazgató szerint a fejlődésben kiemelt szerep jut a kormányzatnak, aki megfelelő adópolitikával ösztönözheti a külföldi cégek megjelenését. A kutatás fejlesztésbe fektetett összegeket Craig Barett szerint meg kellene növelni: míg hazánk a GDP 0,8 százalékát költi a kutatás ösztönzésére, az Intelnél ennél ötször nagyobb összegből gazdálkodhatnak a kutatók. A megfelelő infrastruktúra felépítése és az oktatás fejlesztése is fontos tényezők. Az információs technológiákon alapuló gazdaságok lépéselőnyhöz jutna, hiszen a gazdaságnak minden egyes ágában - még a kőolaj kitermelésében is - szükség van rá. A számítástechnika, a kommunikációs és tartalom együttese alakítják át a gazdaságot.

Az Intel vezérigazgatója, Craig Barrett előadásában a Győr digitális város projektet pozítiv példaként említette. A vezérigzgató szerint a technológiai fejlődés soha sem fog lelassulni, az embereknek és gazadságoknak pedig lépést kell tartaniuk a gyors változásokkal. Szerinte a magyar vállalat rendkívül dinamikusan fejlődött, és Magyarország jelképe annak, hogy az információs technológia hogyan tudja befolyásolni egy ország gazdaságának bővülését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • noss #4
    Mert az intelnek a pénz fontosabb, mint az informatika.
  • Macc #3
    Mert magyarorszagon vagyunk... ne keress benne logikat:)
  • Csudri #2
    Azt nem értem, hogy ha már informatika, akkor miért nem a Műegyetemen volt az előadás?
  • benczurzs #1
    Véleményem szerint ez egy nagyon jó előadás volt a közgázon