SG.hu

Intel szerverek váltják le a UNIX-okat?

Az Intel és a Microsoft bejelentette, hogy Európában egyre több szervezet alkalmazza technológiájukat a RISC -alapú UNIX alapú megoldások felváltására vagy a UNIX alapú vállalati rendszerekkel való integrációhoz.

Az Intel és a Microsoft véleménye szerint az Itanium alapú rendszereken futó Windows Server 2003 és SQL Server 2000 a legjobban skálázható platform a kritikus üzleti alkalmazások számára. "Az Itanium processzoros, Windows Server System alapú kiszolgálók költséghatékony, nyílt szabványokon alapuló megoldást jelentenek" - mondta Tom Garrison, az Intel EMEA régiójának vállalati marketingvezetője. "Az Itanium architektúra legfőbb előnyei a kiváló teljesítmény, a megbízhatóság, a rendelkezésre állás és szervizelhetőség terén mutatkoznak meg. Emellett, alternatívát kínálnak az üzletvitelhez nélkülözhetetlen funkciók támogatására és a RISC-alapú rendszerek leváltására."

"A UNIX alapú megoldásokba beruházó szervezetek jelentős megtakarítást érhetnek el, ha a Microsoft és az informatikai iparág más vezető gyártóinak technológiáit választják" - mondta Mauro Meanti, a Microsoft kiszolgálókkal és eszközökkel foglalkozó csoportja EMEA régióbeli vezetője. "Ügyfeleink kezdik felismerni, hogy ha meglévő alkalmazásaikat áthelyezik az Intel Itanium 2 platformon futó Windows és Windows Server System termékekre, olyan nagy teljesítményű és sokoldalú megoldáshoz jutnak, amely hatékonyság és rugalmasság szempontjából felülmúlhatatlan."

A Microsoft egyértelmű útmutatást ad az alkalmazások UNIX alapú megoldásokról Windows rendszerre való áttelepítésének egyszerűsítéséhez és lerövidítéséhez. Ehhez a cég a Windows Services For UNIX (SFU) 3.5 csomagot, valamint olyan szolgáltatásokat, megoldásokat, oktatási segédanyagokat és technikai információkat kínál, melyekkel a vállalati alkalmazásokat gyorsan, adatveszteség nélkül lehet áthelyezni UNIX-ról Windows Server System alapokra. A vállalat platformközi hálózati szolgáltatási csomagja biztosítja az együttműködést a Windows és a UNIX alapú környezetek között. Az ügyfelek számára ingyenesen letölthető SFU 3.5 révén a több platformon futó, jobban felügyelhető eszközök és szolgáltatások nagyobb teljesítményre képesek, és a UNIX alapú alkalmazások kiterjeszthetők a Microsoft .NET webszolgáltatási környezetbe is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zsoltika 007 #31
    Ugyan már mi köze a wizardnak a szerver funkciókhoz?? Ez vmi régi beragadt dolog?? Annó azt mondták a grafius oprendszerre is hogy nem stabil meg ilyenek és azért mára alakult vmit a dolog nem?? Vagy pl az öreg linux-os motorosok is fújtak hogy minek grafikus telepítő. Amit meg lehet csinálni 2 kattintásból azt miért csinálnánk gépeléssel hosszú ideig?? Ugyan már
  • whitehawk #30
    Na épp ezaz, hogy wizardokból nem fogsz jó működő szervert összehozni, szerintem.
  • BlackRose #29
    UNIX gazdákat nem nagyon kell átképezni, aki az UNIX-ot nyomja annak a Windows Server 2003 Wizárdjai és a Windows Scriptek álapból érthetőek max 1-2 hét után. Ezt meg ugye futásból meglehet csinálni ide nem igen kell átképzés... ide egy beszúrás a haverom www.phime.com Windowson kettzegtette a web szerverét, és minden működött neki, de nem tetszettek neki a biztonsági hírek a neten, (habár nem volt gondja ezen a téren), ezért áttért Linuxra (többek között én javasoltam neki, mert fölösleges, hogy fizesse a Windows licenszet egy pici web kiszolgálóra), én Fedorát javasoltam neki, de ő Mandraket telepített, na mindegy, kb. 2-3 hét vacakolás után sikerült neki beállítani a dolgokat, apache, php, stb... Windowson 1-2 klikkel komplett ASP.NET képességű IIS 6-os van fenn, ide még két klikkel ISA Server is fenn van (lehet még optimizálni, de nem muszáj). Na most a haverom már elötte is probálkozott Linuxal és e mellett kb. 10 éves számítogépes multja van neki, többek között dolgozott mint fejlesztő is, és mégis kellet neki idő és egy csomó RTFM (Read The Fucking Manual). A UNIX gazdáknak is könnyű a dolguk, mert a UNIX tényleg fantasztikussan van megszerkesztve ami a rendszeradminisztrációt illeti, csak éppen az a különbség, hogy UNIX-hoz rendszergazda kell, WIndowshoz meg már nem muszáj, de persze oda is kellene ha komolyan dolgozunk, csak éppen sokan ezzel nincsennek tisztában.
  • whitehawk #28
    Ilyenkor nem mondja azt Ballmer, hogy nem érdemes áttérni windowsra, mert a Unixos rendszergazdákat át kell képezni. Mélyen kussol, csak akkor kell valakit átképezni, ha a windowst akarja kidobni....
  • kicsizoz #27
    Igy már korrekt!
    Az elején még azt hittem nagy MS szurkolóval van dolgunk :))

    A RISC halott dumát a HP nyomja már évek óta az Itanium projekt-je miatt, most már szerintem ők is látják, hogy nem úgy alakult ahogy számították, dehát már kényszerpályán vannak..

    Pedig azok a DEC Alpha chip-ek jó kis darabok voltak....
  • BlackRose #26
    A RISC halott? Akkor, hogyan magyarázod az IBM POWER5 és a Sun Niagarát?
  • BlackRose #25
    Simán egyet értek veled, mégpedig azért, mert nem éppen a legpontosabban fogalmaztam. A Windows Server System konkurencia nélkül van a kis és középvállalkozások teröletén (és jelenleg ez is a célja a Microsoftnak), míg a nehézvasak teröletén jelen van, de relatív elhanyagolható mértékben. Az SQL Server nagyon komoly adatbáziskezelő és a 2005-üs verzió .NET integrációja valójában revolúciót jelent a fejlesztöknek, és ez a kis és középvállalatoknak a legfontosabb, míg a nagyvállalatok valószinöleg egy idejig kerülni fogják egy pár kivételével akik már ma is Windows Serveren működnek, de ez megint relatív elenyésző szám. Az ami a Microsoftnak viszont fontos, az a kis és közép vállalkozások piaca, mert az informatikai forradalom itt még a kezdeten jár, vagyis ezek a cégek milliós számától várja a Microsoft az igazi (második) információs forradalmat, a .NET, a Windows Server System és élén járva az SQL Server 2005 és a DSI meg persze az XML Web Services amit az MS gőzerővel nyom, még az IBM-el való szoros együttműküdés árán is, éppen ennek a forradalomnak a bevezetője, persze a Linux is itt fogja megtalálni a helyét csak még nem igen tisztán látszik...
    A nagyvállalatoknál meg az AIX még sokáig fenn fog maradni de mindég kisebb arányban (az IBM TPC-C eredménye amit most jelentettek be ezt erősíteni fogja), de mindég többen lesznek a szegények akiknek ez nem kell és nem is tudják megfizetni, ide lő a Microsoft és persze a Linux is...
  • kicsizoz #24
    A cím tökéletes!!

    Mert nem az MS termékek miatt kerül lassan leváltásra a UNIX, hanem mert a RISC CPU-k gyártása lassan teljesen leáll (SUN még küzd, HP meg főnökökmarketingben már 2 éve azt hangoztatja, hogy a RISC halott).
    Vagyis az INTEL/AMD páros harca az ami erősen kiváltja ezt a hatást, ennek a windows, csak csendes haszonszerzője szerintem...
  • kicsizoz #23
    Ha vállalati alkalmazásokról van szó, akkor nem igazán jön képbe a windows arrafelé ahol én mozgok.... (linux sem) csak unix.

    A kisalkalmazások terén viszon rohamosan terjed a windows-os szerver kiszolgálás.
    Ahol kicsi a kockázat ott már bevállalható egy MS termék is :)
    De tény, rohamosan töri az utat magának, a vezetők zabálják a marketing dumákat, a szakértők pedig kicsit félve nyúlnak a téma irányába...
    De ez így van rendjén nem kell semmit elkapkodni :)

    MS szerver tekintetében én lényegesen pesszimistább vagyok mint te! pár éve még nem is volt sql szervere az MS-nek, most meg már forradalmat akar csinálni?
    Ez nem a játékok világa, itt mutatni is kell valamit, és ha ez megvan akkor is évek 2-4 év mire igazán elterjed valami új, eddig nem használt termék. Szóval marketing duma lehet lehengerlő, de lassabban változik a pénz folyása...
  • BlackRose #22
    XP stabilabb mint az elöbbi NT vagy W2K? Hát sajnos nem hiszem, a Windows Server 2003 az igen, de az XP egy picivel sebezhetöbb a W2K-nál, míg az NT-stabilabb volt mert az NT-nél a grafikus meghajtó is user modban dolgozott, addig a Win2K meg XP-nél átjött a kernel modba, ézért joval gyorsabb a grafikai felület, de néha a rossz meghajtók kék halálhoz vezetnek. Persze ez manapság csak beta meghajtókkal szokott megtörténni, de néha mégis.

    Ami pedig a Windows kernel hiba kezelését illeti az, hát túlzás, de pl. az XP-nél néha ritkán túlfeszített rendszereknél találkoztam explorer.exe lefagyással, aztán amikor megölöd akkor lefagy valami más... stb. és ilyenkor általában logout - login megoldja a problémát... de persze ez egy túlhasznált gépen történik, ha szerverként használod akkor nem. A Windows Server 2003 pedig valami ami fényévekkel biztonságossabb és stapilabb is az egyébként nagyon stabil de nem nagyon biztonságos XP-töl, de hát egy Server OS-től ez a legkevesebb amit elvárunk.

    zeus - XP-t kicsit komoly ellátással futtathatsz public IP-n, de ehhez komoly védelmi softwareáre lesz szökséged, meg az update legyen mindég ON. Windows Server 2003 vagy 2000 Server pedig egéssz nyugodtan futthat, semmivel sem törékenyebb a Linuxtól, persze itt is figyelni kell és alkalmazni a javításokat, de hát ez a Linuxnál is érvényes. Mindenesetre nem igen alapozott Windows Servert használni egy egyszerű Web kiszolgálon, kivéve ha esetleg .NET alkalmazásokat futtatnál rajta. A Linux megfelel, kisebb hardware igényei vannak és nem kell érte fizetni, ha viszont enterprise alkalmazásról lenne szó akkor jelenleg a Windows Server System valjuk be nem igen néz szembe semmifajta konkurenciával... na jöhet a flame :)