SG.hu

Magyarország legöregebb számítógépét keresik

Az Intel kezdeményezésére elindult az a verseny, melynek célja, hogy megtalálja Magyarország legrégebbi asztali számítógépét, melyet egy cégnél a mai napig használnak.

Az a cég, melynek tulajdonában van Magyarország legöregebb számítógépe, egy új, Hyper-Threading technológiát támogató Intel Pentium 4 processzoros Albacomp Activa Home csúcsgépet nyerhet helyette. A verseny célja ezen túl, hogy felmérje a magyar cégeknél a számítógépparkok általános életkorát és a hardverfrissítési szokásokat.

Számos cégnél - nem csak Magyarországon, hanem más országokban is - régi, a gyártó által javasolt életkort túlhaladt gépeket használnak, és a hardverfrissítéseket is rendre elhalasztják. Ennek legfőbb oka általában az új rendszerek magas beszerzési költsége. Összehasonlítva azonban a régi és az új gépek nyújtotta előnyöket és költségeket, világossá válik, hogy valójában a régi számítógépek üzemeltetése kevésbé hatékony.

A gyártók szerint éves szinten sokkal költségesebb a régi gépeket fenntartani és üzemeltetni, mint beruházni új számítógépes rendszerekbe. A régi gépek fenntartása és üzemeltetése éves szinten sokkal költségigényesebb, mint az új rendszerek beruházása. Az anyagi ráfordításon túl több munkaidő-ráfordítást is megkívánnak ezek a gépek, hiszen infrastruktúrájuk is jóval összetettebb. A régi gépek biztonsági szintje sem megfelelő, nem biztosítanak megfelelő védelmet a vírusok ellen, a kéretlen levelek és az egyéb külső behatolások ellen, így a számítógép és az azon tárolt adatok nincsenek biztonságban. Mindezek mellett a régi operációs rendszerek bizonyos idő múlva elérik azt a kort, amikor a gyártó már nem biztosítja támogatásukat.

A "Magyarország legrégebbi számítógépe" versenyen való részvétel feltétele, hogy a benevezett gép Intel processzort tartalmazzon, és hogy a gépet bizonyítottan a mai napig használják. A jelentkezéseket november 30-ig várják a [email protected] címen vagy a 266-73-44-es faxszámon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Walaki #17
  Etetik itt velünk a marketing maszlagot. Azért elg sok olyan értelmes feledat van ahol elég a nehány millió számítási művelet (286, 386) másodpercenként. És még internet sem kell hozzá.
 • Mort777 #16
  Nálam van otthon 1 pong, 1 ZX Spectrum, 2 C64, de ezek ugye nem játszanak...
  Cégnél érdemes lenne körülnézni, van pár ócskaság. :D
 • [HUN]PAStheLoD #15
  ehh .. pedig öregapámnak van egy ősi c64-ese , a környéken sztem az a legrégebbi ;] viszont jól lehet rajta torpedózni :DD
 • Aramir #14
  Nekem van :)
  Ilyen:
  http://www.pong-story.com/ody2001.htm
 • Anubys #13
  Ja, csak olyanom nincs... :(
  Pedig volt, de anno eladtam, amikor az első Atarimat vettem...
 • Shadow_THH #12
  jaj nálunk már fel ujjitottak minden termet a suliban... még a Bandi tanárúr "főhadiszállását" is, pedig ott még lyukszallag is volt a polcokon.
  Ha konzol is lehet Anubys akkor valószinüleg a "pong" játék vinné el a pálmát, mint az első gép (kocka pattogott két négyzet között)
 • HUmanEmber41st #11
  A cégnél, ahol dolgozok, van 1db 286-os, de lehet, hogy AMD proci van bene ( majd megnézem), egy plc vezérlésű marógépre töltenek rá adatot róla.
  (persze az adatot kisfloppyn hozzák egy másik gépről..lol )
 • Anubys #10
  Hát, nálam van egy több, mint húsz éves ZX Spectrum, de ha lehet konzol is, akkor a majd' 30 éves Atari 2600-am viszi a pálmát... ;)

  Amúgy meg mekkora hülyítés már: "A régi gépek biztonsági szintje sem megfelelő, nem biztosítanak megfelelő védelmet a vírusok ellen, a kéretlen levelek és az egyéb külső behatolások ellen, így a számítógép és az azon tárolt adatok nincsenek biztonságban."

  Aham, mert egy P1-re nem lehet felrakni viruskergetőt, mi?
 • pemga #9
  Na, úgy látszik tévedtem. A 8086-os előtt még volt a 8080-as Altair ami már PC volt, és a legelső pedig a 4004-es volt a 70-es évek legelején.

  Egyébként tényleg gáz, hogy csak inteles lehet, Mo-n sokkal régebbi gépek vannak üzemben, pl. Honeywell-től, meg egyéb nagyvas-gyártóktól.
 • pemga #8
  Pafi, a te géped már nagyon felvágós, ennek feleakkora órajele van :)

  C= PC1