SG.hu

Sikeres az Intel Hyper-Threading technológiája

Az Intel a két évvel ezelőtti bejelentés óta több mint 50 millió darabot szállított a Hyper-Threading technológiát támogató asztali, szerver és mobilgépekhez szánt processzoraiból.

"Két fő céllal alkottuk meg a Hyper-Threading technológiát" - mondta Louis Burns alelnök, a Desktop Platforms Group vezetője. "Az egyik az volt, hogy drasztikus mértékben növeljük az órajel mellett a számítástechnikai teljesítményt, egy olyan platform-centrikus módszerrel, amely több feladatot és parancsot képes elvégezni - egyidejűleg. Másodsorban, ezen technológia által szeretnénk még jobban felkészíteni az iparágat a többmagos processzorok, illetve komputerek elkerülhetetlen megjelenésére."

A HT-technológia egyike a társaság legfontosabb szilíciumos technológiáinak, amelyek közé tartozik a La Grande (biztonság), Vanderpool (virtualizáció) és az Extended Memory 64 technológia (memória-címezhetőség), melyek jelenleg fejlesztés alatt állnak, vagy akár már el is érhetőek. Az Intel, saját tervei szerint, a jövőben több ilyen platform-centrikus szilíciumtechnológiát kíván bemutatni.

A Hyper-Threading technológiát támogató processzorokat az újabb operációs rendszerek és alkalmazások két virtuális chipként ismernek fel. A processzor így egyidejűleg két feladatsort képes elvégezni az olyan források felhasználásával, amelyeket amúgy nem használnának ki, így ugyanannyi idő alatt, több munka végezhető el. Egy példa: egy otthoni felhasználó egyidejűleg játszhat, tölthet le audió és videótartalmakat, fényképeket szerkeszthet, illetve tömöríthet, vagy speciális effekteket tervezhet. Egy másik példa: egy iroda vagy az informatikai részleg háttéralkalmazásokat futtathat, például folyamatos vírusellenőrzést, titkosítást vagy tömörítést, egyidőben, miközben minimalizálja az azonos számítógépes környezet üzleti felhasználói számára a megszakítások, illetve a szünetek előfordulási gyakoriságát.

A teljesítménynövekedés különböző; akár a 25%-ot is elérheti, ha a számítógépes rendszer HT-technológiát támogató Intel processzorra, megfelelő lapkakészletre, BIOS-ra, operációs rendszerre és alkalmazási szoftverre épül. A szeptemberi Intel Developer Forum-on a cég egy sor több- és duál-magos projektet mutatott be a szerver, asztali gép és mobil piac szegmensek számára rendezett eseményen; illetve bejelentette, hogy a duálmagos processzorok szállítását 2005-re tervezi, melynek aránya a 2006-os évre várhatóan jelentősen megnő.

A vállalat emellett tervezi, hogy a 65 nanométeres gyártási technológiája a 2005-ös évre teljesen gyártásképessé válik és megkezdheti ezen termékei szállítását 2006-ban. Az új továbbfejlesztett gyártási technológia által az egy szilíciumchipre férő tranzisztorok száma megnő, így az Intel számára megadja az alapot a jövő többmagos termékei és a vállalat szilíciumtermékeiben egyéb innovatív képességek kifejlesztéséhez, alacsonyabb költségen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • silanor #12
    Akkor marad a PCI es a startup.
  • Pheel #11
    USB-t nem nagyon szokták dícsérni... :(
  • silanor #10
    Egy USB-s Leadtek-en gondolkodom, csak nem tudom, hogy azzal is lesz-e ilyen jominosegu a kep ill 768x-as
  • Pheel #9
    Ha összefügg a másolással a csíkozódás, akkor ott vmi ütközés lesz a háttérben vagy egyszerűen szarul van szigetelve a kártya. Egyik sem túl biztató. :(
  • silanor #8
    Nah lehet itt normalisan is beszelgetni :)
    Majd hazahozom a delux verziot, bar az azert nem jott be mert nem sztereo.
    Viszont annyir furmanc van a dologban, hogyha a startup-ba beteszem a tv nezo progit (iuvcr, christv) akkor tokeletes a kep, ha viszont kikapcsolom es ujra be, akkor mar csikozodik a kep, foleg ha masolgatok.
  • Pheel #7
    Ugyanezen lap Deluxe változata és egy Pinnacle PCTV Pro nálam gond nélkül működik. Kipróbálnék vmi más kártyát a Leadtek helyett...
  • silanor #6
    Nem vagy komplett: Mi a dzsunka neked egy ASUS P4P800-on es egy Leadtek 2000 XP Expert tuneren? Mielott hulyesegeket irsz...
  • Laci #5
    "Nem kell dzsunka cuccokat venni..." - Tehét pl. intel alapú cuccokat sem!!! (Sorry)
  • Pheel #4
    Rendes alaplap, rendes tuner, miegymás. Nem kell dzsunka cuccokat venni...
  • dez #3
    "Egy példa: egy otthoni felhasználó egyidejűleg játszhat, tölthet le audió és videótartalmakat, fényképeket szerkeszthet, illetve tömöríthet, vagy speciális effekteket tervezhet. Egy másik példa:..." stb.

    Ehh, eleve több process fut egy gépen, nem kell ahhoz két felhasználói program, hogy jól jöjjön, hogy a proci több szálat tud egyszerre végrehajtani. (Most azt félre téve, hogy a HT mennyit számít ebben, mivel az ugye nem pótolhat két procit, vagy két magot.)