SG.hu

Szórakoztató számítógépet mutatott be az Albacomp

Az Albacomp Rt. és az Intel magyarországi képviselete bemutatta a digitális otthon elengedhetetlen kellékét, a szórakoztató számítógépet.

Az Entertainment PC a digitális otthon központi elosztó egysége és irányító központja. Ötvöződik benne a mai asztali számítógépek csúcsteljesítménye, a televízióban rejlő egyedülálló szórakoztató potenciál és a szórakoztatóelektronikai termékek felhasználóbarát megközelítése, ami így együtt a szakemberek szerint forradalmasítja az otthoni szórakozást.

A szórakoztató számítógépnek jelenleg két verziója érhető el Magyarországon, és a vásárlói igények döntik majd el, melyik megközelítés lesz közkedveltebb. "Az Intel és az Albacomp megtette az első nagy lépést annak érdekében, hogy a digitális otthon Magyarországon is elérhetővé váljon. Ezentúl a magyar felhasználók is élvezhetik a PC-k és a szórakoztató elektronikai eszközök konvergenciájából származó előnyöket"- nyilatkozta Piotr Pagowski, az Intel Corporation kelet- és közép-európai területi menedzsere.


Az Entertainment PC egyik megközelítése szerint az egyszerűséget szem előtt tartva minden funkciót egyetlen berendezésbe kell sűríteni, így ez a típus egyaránt funkcionál számítógépként, televízióként, videó felvevőként, rádióként, illetve CD- és DVD-író és -lejátszó egységként. Ennek a koncepciónak az egyszerű kezelhetőség a központi gondolata, ezért a szórakoztató számítógép tervezésekor fontos követelmény volt, hogy egyetlen távirányítóval könnyen hozzá lehessen férni az összes lehetséges funkcióhoz. Ennek a típusú számítógépnek a külsejét úgy tervezték, hogy harmonikusan illeszkedjen a szórakoztató elektronikai állvány más készülékeihez.

Az Entertainment PC másik típusa a bővíthetőség és a testre szabhatóság jegyében készült. Ez a megközelítés is egy szimultán feladatkezelésre és multimédiás alkalmazásokra összeállított központi számítógépen alapszik, amely azonban vezeték nélküli (Wi-Fi) hálózaton keresztül kommunikál az otthon további berendezéseivel. WLAN illesztésen keresztül bármilyen eszközzel képes együttműködni - például televízióval, DVD-lejátszóval, kazettás magnóval és minden újabb technológiát tartalmazó készülékkel. Ennél a megoldásnál a géphez tartozik egy távirányító, és minden további géphez egy újabb, hiszen ez a megoldás lehetővé teszi például azt, hogy míg a központi számítógép a dolgozószobában van, addig a hálószobában hallgathassunk egy - a központi géppel vezeték nélkül kommunikáló - mp3-lejátszót. Az Entertainment PC-k második típusát ennek megfelelően egy hagyományos számítógépházba szerelték.


"A két típusú Entertainment PC két különböző megközelítése ugyanannak a koncepciónak. A cél mindkettőnél ugyanaz: a számítástechnika és a szórakoztató elektronika konvergenciája" - mondta el Nagy Csaba, az Albacomp termékmenedzsere. "A PC a digitális tartalmat egy központi helyen tárolja, amely távirányítóval vezérelhető. A gép a jövőben nem egyszerűen házi média szerver, hanem akár az intelligens otthon agya is lehet, ami nem csak egyszerre rögzít DVD-re egy televíziós műsort, míg egy másikat éppen nézek, hanem a film elején automatikusan be is sötétít a szobában, és azonnal megállítja a filmet, ha megcsörren a mobiltelefon" - tette hozzá Nagy Csaba.

"Elsősorban a technológiai innovációra nyitott otthoni felhasználóknak szánjuk az Entertainment PC-t, akik szélessávú internet eléréssel, esetleg wireless kiépítéssel rendelkeznek, és gyakran használják az internetet digitális média tartalmak letöltésére, nézésére, hallgatására. A komplex PC ára körülbelül nettó 250 ezer forintos, míg a wireless access pointtal, MP3 lejátszóval és média adapterrel felszerelt Entertainment PC körülbelül nettó 350 ezer forintos ártól érhető el" - nyilatkozta Deme Csaba, az Albacomp kereskedelmi és marketing vezérigazgató-helyettese. "Magyarországon egyelőre eléggé szűk az a kör, akiket érdekelhet az Entertainment PC, ezért jövőre csupán néhány száz darabos eladással számolunk. Azonban bízunk abban, hogy az újabb szoftverek megjelenése, a szélessávú internet terjedése, az erős marketing tevékenység és a csökkenő árak kombinációja lendíteni fog a felhasználói kedven" - mondta el Deme Csaba.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • irkab1rka #2
    Valaki az Albakompnál csináltatott magának valamit és most megpróbálják jól eladni rossz áron.
  • vax #1
    Nem rossz elgondolás. Hiszen ehhez hasonlók már vannak is. De az ár szerintem nem versenyképes sőt külföldön még inkább nem.