JohnnyCage

Stryker: A jövő akcióhőse?

A General Dynamics által kifejlesztett, Stryker névre hallgató páncélozott robot egy olyan megoldást testesít meg, amely a szakértők szerint a jövő akcióhőse lehet.

A harcászati szakértők szerint a közvetlen emberi irányítás nélkül, távvezérléssel, vagy automatikusan működő harci eszközök elsőként a különösen veszélyesnek minősülő akciók végrehajtásához kerülhetnek rendszeresítésre. Harci robotokról már sokat lehetett hallani, és bár az amerikai hadsereg felderítési célokra jelenleg is alkalmaz távirányítású robotrepülőgépeket, a General Dynamics Corp. által kifejlesztett Stryker az első olyan, működő katonai robot, amely az emberek által irányított tankokat és harckocsikat helyettesítheti.

A közepesen nehéz páncélzattal rendelkező Stryker robot rendkívül gyorsan mozog, és nagy pontossággal kerüli ki a különféle terepakadályokat, csapdákat, valamint aknákat. A robot számos kifinomult szenzort, több infravörös kamerát, valamint katonai műholdak felvételeit használja fel a kijelölt célobjektum minél gyorsabb és biztonságosabb megközelítése, illetve megsemmisítése érdekében. A robot irányítását egy nagyteljesítményű számítógépes rendszer végzi, amely másodpercenként tízszer képes beavatkozni az automatizált harckocsi tevékenységébe.


A Stryker már 2-3 km távolságból felismeri az ellenséges harci járműveket, valamint katonákat, és parancs esetén azonnal megtámadja azokat. A robot a tankok és egyéb páncélozott harci járművek ellen Javelin (dárda) típusú anti-tank rakétákat vethet be, amelyek áthatolnak a legerősebb páncélzaton is.

"Ez az eszköz a jövőben lehetővé fogja tenni a katonák helyettesítését a rendkívül veszélyes, és nehéz körülmények között végrehajtandó küldetések során" - mondta Scott Myers, a Strykert kifejlesztő General Dynamics Eagle Enterprise részlegének elnökhelyettese. "A felderítési küldetések például ilyenek. Ezek számítanak az egyik legveszélyesebb missziónak" - folytatta Myers hozzátéve, hogy egy gép elvesztése össze sem mérhető az esetleges emberi áldozatokkal.


Az amerikai hadsereg az utóbbi években jelentős összegeket fordít a haderő mobilabbá, gyorsabbá tétele érdekében. Az embereket ezzel egyidőben fokozatosan ki fogják váltani a különféle távirányítású, és automatikus szárazföldi, vízi, és légi harci eszközök, mivel az amerikaiak egyre kevésbé tudják elfogadni, hogy a háborúban honfitársaikat, hozzátartozóikat, barátaikat veszíthetik el.

Az amerikai hadsereg a jövő hónapban kezdi meg a Stryker robotok széleskörű tesztelését Fort Bliss-i (Texas) támaszpontján. A robotok szükség esetén egyenként két katonát is szállíthatnak magukkal, akik a harckocsi hátuljában lévő 3-3 monitoron, illetve a kommunikációs berendezéseken keresztül egyenként 10 egyéb, teljesen távirányítású harci eszközt irányíthatnak.

A General Dynamics robotja érzékeli a közelben rejtőző orvlövészeket, az amerikai járművek védelmének fokozása érdekében pedig füstfalat tud képezni. A Strykerhez hasonló robotok bevezetését 2008-ra várják a szakértők.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • papabear #13
    Laci, szerintem nem teljesen alaptalan a félelem az emberek ellen forduló gépekről. 30 éven belül életre kel az első , az emberével azonos (-sőt magasabb) fokon álló MI.
    Az intelligencia pedig nem minden esetben jóságos. Egy mesterséges, ráadásul az emberétől igen távol álló szellemi és fizikai felépítés? lény (?) érdekeit, céljait pedig igazán nehéz kitalálni vagy megjósolni. Ráadásul egy ilyen gép, ha hozzáfér a világhálóhoz (ami 30 év múlva még a wc-csészékkel is kapcsolatban lesz) akkor gyakorlatilag mindenhatóvá válik.
    Elég ha csak "megsértődik" a kicsike, az emberiségnek annyi.
  • Deus Ex #11
    Sőt, gyakorlólövészetet végző szövetséges egységeket is megszórtak. A gyerekek nem tették be a piknikkorásba a barát/ellenség azonosító kütyüt, csak a torkolattüzeket villogtatták.. A násznép szerencsétlen dolog, de ha belegondolunk abba, hogy szürkületben egy csomoo torkolattüzet látott a gépszemélyzet ott, ahol nem lett volna szabad torkolattűznek lennie, és ehhez hozzávesszük azt, hogy egy esetleges lelövést és katapultálást követő fogságbaesés esetén hosszú és kínos halál vár arrafele a hadifoglyokra, akkor már érthető, hogy miért lőtték szét a lakodalmas sokadalmat arról az AC-130-asról. Az pedig már külön pech, hogy épp arra járt egy B-52 is, pont egy kiadoos szőnyegbombázáshoz elegendő rakománnyal.
    A precizioos fegyverekkel kapcsolatban azért elismerésre méltoo, hogy egyetlen pontcél megsemmisítéséhez ma már nem kell egy teljes városrészt porig rombolni, két bomba legrosszabb esetben is elegendő. A legprecízebb bombafajta a TV vezérlésű bomba, ennél a fegyveroperátor látja a fegyver orrába épített kamera képét, és lehetősége van beavatkozni a röppályába. A sajtoo általában a téves fegyverhasználat okozta áldozatokrool számol be, de természetesen olyan esetek is előfordultak, amikor a fenn emlegetett TV vezérlésű eszköz operátora a nagyszámú civil áldozat elkerülése érdekében letérítette pályájárool a cél felé haladó lövedéket.
  • Laci73 #8
    Egy harctéren a robotnak azonosítania kell a célpontot, meghatározni a helyzetét, kidolgoznia a legjobb stratégiát, védenie magát - egyszóval nagyon is fejlett MI kell neki. (Legalábbis fejlettebb mint a jelenlegi "preciziós" fegyver-rendszereknek, amikkel Afganisztánban a teheneket, kórházakat, násznépet sikerült hősiesen elintézni)

    Az EMI sugárzás és a szubszónikus hanghatás kiváltható speciális bombák révén is, és ott valóban nem kell áldozatokkal számolni - legalábbis nem direkt módon. Az oroszoknak állítólag van ilyen szónikus fegyverük.

    Wolffang: Nem kell félned a lázadó robotoktól és számítógépektől, azok nem emberek hogy csak úgy ártsanak másnak...

    Emb3rke: A környezetünket nekünk kell megvédenünk, a robotok nemigen jelentenek megoldást.
  • Crazy Dog #4
    Szerintem az MI nem olyan nagy probléma. Ehhez ugyanis nem kell MI (az emberi beszéd megértése és még egy csomó dolog), ennek a rendszernek nem kell érteni a pelenkázáshoz vagy a kávéfőzéshez:), csak a harchoz, ide elég egy ún. szakértői rendszer, abból pedig jópár van már.

    Az amik rohadtul szarnak mások életére.

    Amúgy meg lehet hogy nagyon utópisztikus vagyok, de ezek a harci szimulátorok meg FPS-ek, amik előtt ülünk, nem azt vetítik-e előre, hogy emberek irányítanák (netán egy gépet több ember) a harctéren a gépeket távirányítással egy bunkerből?
    Az EMP (ElectroMagnetic imPulse) frankó eszköz, csak épp az összes amerikai harci jármű árnyékolva van már egy ideje, mivel az oroszok kifejlesztettek pár ilyen fegyvert.
    A szubszónikus fegyver igazán kiváló ötlet, csak épp nem lehet irányítani (mert a hang az ugye terjed mindenfelé), emiatt pl. a kezelőt is nehéz megvédeni, ezt épp megoldaná a robotosdi egy olyan extrém helyzetben, hogy mérföldekre csak ellenség:) (ülünk a bunkerban az atomháború után, odafenn meg kedvenc robotjaink harcolnak a gonosz orosz és kínai mutánsokkal, hollywood figyelj) csak jelenleg repülőgépmotornyi berendezésekkel lehet előállítani megfelelő erősségű infrahangot.
  • moran #3
    Milyen szép gondolat! Az emberek csak ülnek bent az irodában, a gépek pedig háborúznak helyettük. Mi lenne, ha inkább az emberek ülnének bent az irodában, a háború meg csak virtuális lenne.:) Egy csomó pénzt meg lehetne spórolni. Ja, és kevesebben is halnának meg. Azután aki nyer szépen bevonulna a másik területére. A másik pedig hagyná.:)
  • Laci73 #1
    Kétségtelen hogy a gép jobban helyt tud állni bizonyos helyzetekben. Ám egyenlőre csak érdekesség, a kiforott MI-re, ami képes lesz valóságban is, váratlan események közepette is irányítani a Stryker-t még jó harminc évig várni kell. A jelenlegi - ha jól veszem ki a cikkből - távirányításos rendszer pedig könnyen felsülhet apró műszaki hibák vagy árnyékolt területek révén. Nincs annál bosszantóbb, mint amikor - főleg a szintén távirányítású űrszondák és műholdak esetében - a méregdrága technika csütörtököt mond valamilyen apró áramkör vagy chip hibája miatt. A cikkben említett "humánusság" - nem vesznek el a katonák - szintén csak szép szólam: a Stryker áldozatait ez nem fogja megvígasztalni... éppen ezért én inkább az EMI (elektromágneses impulzus) és a szubszónikus (rendkívül mély hanghullámokat kibocsájtó) fegyver-rendszereket fejlesztgetném, hisz a Stryker még túl korai hogy RoboCop vagy MechWarrior legyen.