Franczy

Fejlődik a robotok "látása"

Hans Moravec, a Carnegie Mellon Egyetem egyik robottechnikai professzora bejelentette, hogy elkészült egy olyan új technológia fejlesztési munkálataival, melynek köszönhetően a robotok minden korábbinál jobb látási és tájékozódási képességekkel rendelkezhetnek.

Moravec elmondása szerint az új technológia olyannyira ütőképes, hogy segítségével a robotok kiválóan képesek közlekedni az olyan, általában különböző tárgyakkal zsúfolt helységekben, mint amilyenek például a különböző irodák, vagy lakások.

A professzor elmondta, hogy a rendszer sztereoszkópikus, vagyis térhatású képek készítésére alkalmas digitális kamerákra, illetve egy a robotok számítógépes agyában felépülő speciális háromdimenziós koordinátarendszerre épül. A rendszer képes arra, hogy a két egymástól függetlenül működő digitális kamera, valamint a mintegy 32 millió digitális cellából felépülő koordináta-rendszer segítségével megállapítsa a robotoknak a körülöttük elhelyezkedő kisebb-nagyobb tárgyaktól számított távolságát. A robotok számítógépes agya folyamatosan vizuális információkkal tölti fel az említett koordináta-rendszer celláit, majd egy statisztikai eljárás segítségével megvizsgálja az ezen cellákhoz rendelt információk megbízhatóságát. Moravec elmondása szerint a rendszer rendkívül könnyen paraméterezhető és programozható, és segítségével a robotok nagy fényerejű környezetekben éppúgy tökéletesen képesek "látni", illetve tájékozódni, mint sötétebb helyszíneken.


Szakértők szerint a robottechnikában az elmúlt években az okozta a legkomolyabb fejtörést a kutatóknak, hogy a robotokat olyan látási és tájékozódási technológiákkal vértezzék fel, melyek segítségével azok minden további nélkül képesek akár tárgyakkal zsúfolt környezetekben is mozogni. Moravec professzor egyébként immár több mint harminc éve foglalkozik a kérdéskörrel, és elmondása szerint sokkal nehezebb volt megoldást találni a problémára, mint azt valaha is gondolta. Az üggyel kapcsolatban említésre méltó az a Sony mérnökei által nemrégiben kifejlesztett, SDR-4X típusjelzésű humanoid robot, mely sztereoszkópikus kameráinak köszönhetően kiváló navigálásra képes, sőt emberi arcokat és kézjeleket is felismer. Hasonló fejlesztéseket folytat egyébként többek közt a Matsushita, valamint a Honda is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • csordasani #6
    A mesterséges látásról: http://agent.aitia.ai/main.php?folderID=115&articleID=110&ctag=articlelist&iid=
  • Csacsis #3
    És a jövő komputere:
    -Skynet!

    -"Jó reggelt Dave!"
    -Helló Kitt, gyere a parkolóba!
    ...