Gyurkity Péter

Olcsó számítógép az elmaradott országoknak

Raj Reddy, a Carnegie Mellon Egyetem professzora - aki a mesterséges intelligencia terén végzett úttörő munkájával kiváltotta a tudományos társadalom elismerését - egy új, rendkívül olcsó PC-vel enyhítené a szegényebb társadalmi rétegek lemaradását.

A professzor tervei szerint a PCtvt - amely vezetéknélküli adaptere révén a világhálóra is felcsatlakozhatna - mindössze 250 dollárból összeállítható, így az a négy milliárd ember is különösebb erőfeszítés nélkül juthatna hozzá, akiknek éves keresete nem haladja meg a 2000 dollárt. Véleménye szerint egy ilyen számítógép óriási piacra találna a fejlődő országokban, és még az analfabétizmus magas aránya sem lenne akadály, hiszen a PCtvt - amely televíziós, vagy akár telefonos funkciót is betölthetne - egy távirányítóval is könnyedén irányítható.

Reddy a Microsoft, a TriGem - jelentős koreai PC-gyártó -, különböző indiai intézmények, és a Berkeley Egyetem kutatóinak támogatásával valósítaná meg a tervet, amelynek révén az elmaradott területek lakossága is bekapcsolódhatna a digitális világ életébe.

Természetesen nem Reddy javaslata az első olyan próbálkozás, amely a fejlődő országok lakosságának digitális felzárkóztatását tűzte ki céljául, a PCtvt terve viszont egy pontban különbözik a korábban felvetődött elképzelésektől. A professzor ugyanis őszintén hisz abban, hogy még a legszegényebb országok is jelentős felvevőpiaccá válhatnak, így a nagyvállalatok újabb bevételi forrásra tehetnek szert.

Az év elején Reddy megállapodott a TriGem képviselőivel egy teljesen működőképes prototípus leszállításáról, és egyben arra kérte a Microsoftot, hogy egy olcsó Windows operációs rendszerrel biztosítsák a számítógép szoftveres hátterét. A professzor reményei szerint az első száz PCtvt novemberben állhat munkába Indiában és néhány szomszédos országban. A Kalifornia Egyetem szakemberei ez idő alatt folytatják kutatásukat, amelynek célja egy olyan gyors vezetéknélküli technológia kidolgozása, amely az elmaradott országokban is gazdaságosan kiépíthető.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #5
    Hát hatvanból télleg megvan egy kafa kis gép, monnyuk monitor nélkül, de újjonnan, és még az áfa is rajta van!
    De gondolom azé PCtv, mert a szegény maszály harcos a szélesképernyős Sanyi tvjén tud vele szélesszáju netezni!

    Szal, net. Az addig renbe, hogy adnak az éhezőknek a nemlétező tvjük mellé egy szg-t, de a netet azt, hogy oldják meg? A helyi pásztorfiú fog másodállásban az adatcsomagokkal futkosni?

    Szerintem ezeknél a fejlődőknél, meg ráadásul meg még egyenlőtlenebbül oszlanak meg a jövedelmek, mint nálunk. Az nem úgy van, hogy az ország teljes nettó jövedelmét leosztjuk és akkor nahát az jön ki, hogy fejenként az 2000 dollár, és örülünk, mert a birkapásztor is megveszi a gépet.

    Azokban az országokban, a bányaigazgató az bizony keres évi 2000 000$-t, a bányászok is monnyuk évi 500$-t. A lakosság nagyobbik része meg szépen cserekereskedelmet folytat!

    Hát ebből bizony nem gazdagszik tovább a mikrofos!
  • 3P #4
    Természetesen használt cuccokra épitve írtam az előző árakat....
  • 3P #3
    Hát egy távírányítóval irányítható "set top box" helyett 50-60e Ft-ért már jobb gépet is kapni.
    Ennyi pénzért türhetően jó rendes PC-t kapni, sőt tovább megyek akár ennek feléből 25-30e Ft-ból össze lehet rakni olyan PC-t, amivel simán lehet netezni, sőt irodai munkára is elmegy még Win95-tel, s egy 97-es Office-val, vagy ezek alternativájával. Szóval ez a 50-60 rugó nekem nem tünik olyan hű, de tuti árnak egy ilyen erősen korlátolt tudású ketyeréért...
  • dduma #2
    én meg vegyem a gépem teljes áron...
  • [HUN]PAStheLoD #1
    na , talán mi is kapunk :D