Berta Sándor

Krumpli és építőelemek a számítógépekben

A számítógépekkel történő csalások sajnos eddig is igen népszerűek voltak, ám a találékonyságot tekintve, nem árt a "szomszédban" is körülnézni.

Bár Németország nem szomszédos Magyarországgal, ám köztudott, hogy, amely ötlet az egyik helyen beválik, az később másutt is feltűnhet. "Számítógépes csalás" címszó alatt eddig az átlagembernek a PC segítségével végrehajtott adó és stb. visszaéléseket, vagy az online kereskedelemben elkövetett bűncselekmény jutott először és főleg az eszébe. A legújabb hír azonban ezen a helyzeten könnyen változtathat, illetve megérthetjük számos honfitársunk szkepticizmusát a számítógépes kereskedésekben és a hipermarketekben kapható, előre összerakott konfigurációk iránt.

Alighanem a német rendőrség történetében sem volt példa ilyen csalásra. Történt ugyanis, hogy Kaiserslauternben bizonyos személy vagy személyek egy kicsit módosítottak néhány PC-konfiguráción. A számítógép-kereskedő sem akart hinni a szemének, amikor eleget téve egy vásárló kérésének kibontotta a számítógépházat, az elektronikai chipek helyett kis burgonyákat találtak a PC-ben! A "mezei" krumplik persze nem tudtak olyan teljesítményt leadni, mint a modern chipek, nem is csoda, hogy feltűnt a felhasználónak, valami nincs rendben a gépével. A jelentésből ugyanakkor nem derült ki számos részlet: mozogtak-e a burgonyák, vagy rögzítve voltak, illetve milyen állapotban (megpirulva stb.) találtak rájuk?

Az esetnek még koránt sincs vége, ugyanis, amikor a vevő később a kereskedőtől kapott cserekonfigurációt készpénzre akarta becserélni, az eladó gyanút fogott. Szerinte ugyanis könnyen lehet, hogy a krumplikat maga a felhasználó tette a gépbe... Az ügyben már vizsgálatot indított a kaiserslauterni rendőrség.

Nem különb a másik eset sem. Sokan vannak úgy, pláne a mai világban, hogy csak annak hisznek, amit látnak. Ez különösképpen igaz a nagy áruházakban kapható, előre összeszerelt PC-konfigurációkra is. Már évekkel ezelőtt felfigyeltek egy jelenségre, amikor az Aldi áruházláncnál vásárolt akciós számítógépeket a vevők kezdték visszaszállítani, mondván nem működik, zörög, nehéz stb. Mint kiderült a dobozban nem egy számítógép volt, hanem néhány építőelem és tégladarab. Azóta a diszkontáruházakban ellenőrzik a visszavitt termékeket és felírják a vevő adatait (nevét, címét stb.). Az persze nem derült ki, hogy a vevők akartak duplán "nyerni a bolton", tehát alkatrészhez is jutnak, majd a visszavételből származó pénzösszeghez is, vagy esetleg némelyik eladó "dolgozott zsebre", akár néhány vevővel karöltve?

Nem árt tehát figyelnünk és megnéznünk, hogy valóban azt kapjuk-e, amiért kiadtuk a pénzünket. Mert később, otthon már hiábavaló a búslakodás.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kefete #3
    Ezért veszek alkatrészeket, és én rakom össze otthon a gépet.:)
    Bár krumpli meghajtással lehet, hogy gyorsabban futnak a játékok...
  • HuAn82 #1
    lol