Spencer

Egyre kelendőbbek a személyi számítógépek

Az IDC piackutató cég szerint az idei esztendőben a korábban előrejelzettnél több új személyi számítógép fog gazdára találni, mely egyrészt a notebookok egyre nagyobb népszerűségének, másrészt pedig a vállalati PC vásárlások növekedésének köszönhető.

Az IDC által legutóbb közölt erőjelzésben még 6,3 százalékos piaci növekedésről lehetett olvasni, ezzel szemben a cég legfrissebb jelentése szerint 2003-ban mintegy 8,4 százalékkal több személyi számítógép kerül forgalomba, mint az előző esztendőben.

Roger Kay, a framinghami (Massachusetts) székhelyű piackutató cég egyik alelnöke szerint a vártnál jobban alakuló eladási mutatók elsősorban az Egyesült Államoknak, illetve az ázsiai régió országainak köszönhetők. Kay kiemelte, hogy egyes szakértői vélekedésekkel ellentétben a közelmúltbéli SARS járvány nem sújtotta különösebb mértékben Ázsiát, mely így továbbra is a világ egyik legdinamikusabban növekvő technológiai piaca maradt. Az IDC vezető munkatársa ezenkívül utalt arra, hogy a notebookok soha annyira nem voltak még kelendőek, mint most, melynek hátterében elsősorban az áll, hogy a gyártók mostanság egymás után dobják piacra az akár az asztali rendszerek kiváltására is alkalmas modelljeiket, melyek mind az otthoni, mind a vállalati vásárlók számára ideális választást jelentenek.

"A notebookok számos előnyös tulajdonságuk mellett eddig két fő hátránnyal rendelkeztek: relatíve kis teljesítményt nyújtottak és drágák voltak. Mára a helyzet gyökeresen megváltozott, hiszen az asztali és hordozható számítógépek teljesítménye között tátongó szakadék lényegében megszűnt, ráadásul a notebookok ára is folyamatosan zuhan" - nyilatkozta Kay, aki szerint egyébként a Pentium M processzorra, vagyis a vezeték nélküli Centrino platformra épülő hordozható számítógépek ára még az idei évben 1000 dollár alá fog csökkenni, vagyis hamarosan ezen újfajta notebookok is bárki által elérhetők lesznek.

A piackutató cég szerint az idei esztendő hátralévő részében várhatóan az asztali számítógépek eladási mutatói is kedvezően fognak alakulni, azonban ebben a szegmensben nem várható olyan jelentős mértékű növekedés, mint a notebook szektorban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!