Gyurkity Péter

Intel órajelszabályozás - ismét másolják az AMD-t?

Az Intel bejelentése, hogy alacsony terhelés esetén nemcsak mobil, hanem asztali processzorai is csökkenteni fogják az órajelet - egyes AMD felhasználók szerint pusztán a rivális által használt technológiák lemásolása.

Tavaly az AMD Athlon 64 FX megjelenését a Pentium 4 Extreme Edition piacra dobása követte, majd az AMD 64 bites utasításkészlet váltotta ki az Intel EM64 technológia kifejlesztését, most pedig az AAC van soron. Az AAC az AMD-nél használt Cool’n’Quiet technológia működési elvét követi: a processzor terheltségének csökkenésével az órajel - és így a fogyasztás valamint a megtermelt hő mennyisége - is mérséklődik.


A SpeedStep eredeti célja a notebookok áramfogyasztásának csökkentése volt, de a hőtermelés csökkentése miatt már az asztali processzoroknál is szerepet kap

Persze ne felejtsük el ugyanakkor, hogy az Intel nincs rászorulva a technológia lemásolására, mivel - a SpeedStep révén - annak már jó ideje birtokában van. Az AMD 1999 novemberében mutatta be a PowerNow!- kódnevén "Gemini" - eljárást a K6-2 és K6-III processzorok mobil változataiban, leszállítására azonban csak 2000 második negyedévétől került sor. A SpeedStep - kódnevén "Geyserville" - részletei szintén 1999 utolsó negyedévében kezdtek körvonalazódni, viszont piacra dobása három hónappal megelőzte az AMD-t. A címben említett márkanevek tulajdonképpen a már jól bevált módszerek átkeresztelései.

A PowerNow! új elnevezése a különbséget emeli ki. Az AMD ezzel kívánja hangsúlyozni, hogy a technológia már asztali processzoraiban is használható, ugyanakkor fontosnak tartja a halk működést is, amely az asztali számítógépek esetében nem olyan nyilvánvaló, mint mobil társaiknál. Vetélytársa, az Intel a SpeedStep átkeresztelésével hasonló elgondolást követ.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • 3P #28
    Kérlek olvasd el újra, hogy mit is írtam!
    Köszönöm.
  • GABOR16 #26
    Hmm nem az AMD ballagott az Intel mögött?
  • GABOR16 #25
    Erős ellentét :-)
  • SwITcHMaN #24
    "Intel órajelszabályozás - ismét másolják az AMD-t?" <-> "Persze ne felejtsük el ugyanakkor, hogy az Intel nincs rászorulva a technológia lemásolására, mivel - a SpeedStep révén - annak már jó ideje birtokában van"

    Hmm, értem én :-)
  • arty #23
    az a szomoru, hogy az AMD csak a k8nál vezette ezt be ... :( milyen jolenne, ha már a mostani k7/p4ekben is müködne, nem kéne a biosban állitgatnom ...
  • [HUN]PAStheLoD #21
    mért melyik intel proci rendelkezik már most integrált mem vezérlővel , én nem tudok róla persze lehet h tévedek ...
  • CAD #20
    Kar hogy "egyes AMD felhasználók szerint" forrasokbol ilyen cikkek keszulnek a nagyvilagon...
  • Ninju #18
    Azért azt is vegyük figyelembe, hogy ott még volt egy MMX kiterjesztés ami az alap P1-ben nem volt meg! Az MMX után vezette be az AMD a 3D now utasításkészletet.
  • Zoley #11
    A K5 nem volt sajat tervezes. Megvettek a NexGen-t.
  • 3P #7
    Az csak részben igaz, hogy másolta, de K5 (P1-es gyengusz párja), már nem másolat, hanem saját tervezés, igaz picit gyenge is lett, de onnantól kezdve minden proci már saját tervezésű, s ha korrektek akarunk lenni, azóta előbb megjelentek az újjítások az AMD-nél. Csak néhány példa a teljesség igénye nélkü:
    - 3D now (Intelnél SSE)
    - réz tokozás
    - 64 bites proci aszttali gépekbe is
    - integrált memóriavezérlő

    Az integrált memória vezérlőn kivül a többiben az Intell ballagott az AMD mögött, de szerintem az sem várat sokáig magára. Ez egyébként nem baj, mert segíti a fejlődést...