Spencer

Év végén érkeznek a módosított Prescott processzorok

Paul Otellini, az Intel elnöke egy New Yorkban adott interjújában megerősítette azon korábbi pletykákat, melyek szerint a vállalat még az idén elő fog rukkolni a közelmúltban debütált, Prescott magos újgenerációs Pentium 4 processzor enyhén átdolgozott új verziójával.

Otellini elárulta, hogy a módosított Prescottban az eddiginél kétszer nagyobb méretű, 2 MB-os másodszintű gyorsítótár teljesít majd szolgálatot, ezenkívül pedig új biztonsági, illetve energiatakarékossági technológiák is helyet kapnak majd az új chipben. Néhány héttel ezelőtt keltek szárnyra az első olyan pletykák, melyek arról szóltak, hogy a világ legnagyobb chipgyártó cége valamikor az idei esztendő negyedik negyedévében ki fogja adni legújabb Pentium 4-es termékeit.

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz

Ezen híradások szerint az Intel oly módon kívánja ellensúlyozni a Prescott túlzottan hosszúra tervezett futószalagja miatti teljesítményveszteséget, hogy a jövőben nagyobb L2 cache-t, gyorsabb rendszerbuszt, illetve magasabb működési frekvenciát fog bevezetni. Ahogy arról korábban már beszámoltunk, az Intel azért vette a korrábiaknál hosszabbra a Prescott futószalagját, mert ily módon a későbbiekben magasabb órajelek is elérhetőek lesznek, ez viszont azt eredményezi, hogy a jelenlegi alacsonyabb frekvenciájú Prescottok gyengébben muzsikálnak, mint Northwood magos elődeik.

Paul Otellini elmondta, hogy a ráncfelvarrt Prescottokban debütál az NX néven is ismert XD biztonsági technológia, illetve az AAC nevezetű megoldás, melynek köszönhetően adott esetben jelentős mértékben csökkenthető a mikrochipek fogyasztása és hőtermelése. Otellini szerint az első XD, illetve AAC kompatibilis Prescott chipek az idei év végén látnak majd napvilágot. Ezen 0,09 mikronos csíkszélességgel rendelkező, LGA775-ös tokozású processzorok 2 MB L2 cache-sel, 1066 MHz-es rendszerbusszal, illetve 3,73 GHz-es működési frekvenciával büszkélkedhetnek. Azon persze nem szabad meglepődni, hogy az új Prescott chipek eleinte meglehetősen drágák lesznek: a debütálás időpontjában egy-egy ilyen chipért 637 dollárt kell fizetni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BlueGold #3
    Nagyszerű, hogy 2 héten belül már a 3. vagy a 4. Intel útitervet jelentik be. ( olyan mint a mesében hol tud a Prescott 64 bit-et, hol nem )most éppen nem tud. Lesz ez még igy se.
  • Zoldalma #2
    Meg jo h kapni :D
  • davos80 #1
    De olcsó.