Spencer

2,4 GHz-es Prescott magos Pentium 4 processzor

Az Intel szépen csöndben felvett termékkínálatába egy vadonatúj, a legfejlettebb 0,09 mikronos gyártási technológiák segítségével előállított Pentium 4 processzort.

A világ legnagyobb chipgyártójaként nyilvántartott vállalat újdonságának frekvenciája mindössze 2,4 GHz, ami meglepő, ugyanis az Intel munkatársai korábban nem tettek említést arról, hogy ilyen alacsony órajelű újgenerációs Pentium 4 processzor is elérhető lesz a kereskedelmi forgalomban.

Az Intel-féle IDC-ből (International Declarations of Conformity) kiderül, hogy a legújabb, 2,4 GHz-es működési frekvenciával rendelkező, Prescott magos Pentium 4 processzor dobozos változatban kerül forgalomba, illetve, hogy magasabb órajelű társaitól eltérően nem 800 MHz-es, hanem csak 533 MHz-es rendszerbusz frekvenciát tudhat magáénak, illetve hogy sajnos nem Hyper-Threading kompatibilis. Az abszolút belépőszintű Prescottban szerencsére ugyanakkora, tehát 1 MB méretű másodszintű gyorsítótár kapott helyet, mint a február elején bemutatkozott többi új Pentium 4 chipben.

Az Intel korábban azt tervezte, hogy a legkisebb teljesítményű és egyben legolcsóbb Prescott processzor 2,8 GHz-es órajelen fog ketyegni. Ez a processzor konkrétan a Pentium 4 2.80A, mely chip a most felbukkant 2,4 GHz-es modellhez hasonlóan 1 MB másodszintű gyorsítótárral, 533 MHz-es QPB-vel (Quad Pumped Bus), illetve inaktív Hyper-Threading technológiával van felvértezve. A Santa Clara-i székhelyű chipgyártó egyébként mindeddig hivatalos formában nem jelentette be a 2,4 GHz-es Prescottot és elképzelhető, hogy erre a bejelentésre soha sem fog sor kerülni.

Szakértők szerint elképzelhető, hogy az Intel most azért dobta piacra a 2,4 GHz-es Prescottot, mert a 0,09 mikronos gyártási technológiájának még mindig rendkívül rossz a kihozatali aránya, és így legalább a rosszabbul sikerült, alacsonyabb frekvenciájú példányokat is el tudja adni. Az Intel munkatársai természetesen nem kívántak kommentárt fűzni az ügyhöz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mister #7
    Mondom majd később, ha már jó lesz a kihozatali arány.
  • mir #5
    ha nem azokat adják el így, amik nem bírták a 3.4 GHz-et...
  • Mister #4
    Jó tuningproci lehet ez majd később.
  • mir #3
    a PC vásárlók 80%a bemegy a boltba, és megveszi azt a gépet, amire a nagyobb szám van írva. nekik kell majd, hidd el.
  • asysoft #1
    Na ennek a teljesítményére kíváncsi vagyok:D Arra is, amit eldisszipál:D