Hunter

Egyszerű felszereléssel lépték át a fénysebességet

A fény sebességének több mint négyszeresével küldhetők át elektromos jelek, amihez nem kell más, mint egy egyszerű berendezés, ami gyakorlatilag bármely főiskola tudományos részlegén fellelhető.

Az utóbbi két évtizedben a tudósok már küldtek fényjeleket néhány méteres távolságra fénysebesség felett, de csupán bonyolult és költséges berendezések segítségével. Most a Middle Tenessee State University fizikusai úgy lépték át a sebességhatárt, hogy a távolság közel 120 méter volt a két pont között, ráadásul mindezt egy alig 500 dollárból összehozható felszereléssel.

Jeremy Munday és Bill Robertson egy 120 méteres kábelt készített két, különböző impedanciájú koaxiális kábel 6-8 méter hosszú darabjait egymás után téve. A felemás kábelt hozzákapcsolták két jelgenerátorhoz; az egyik gyors hullámot, a másik lassút hozott létre, majd a hullámok oszcilloszkóp segítségével láthatóvá tehető elektromos jeleket gerjesztve interferáltak egymással.

Bármely impulzus, legyen az fény-, hang-, vagy elektromos, parányi összekeveredett hullámok formájában jeleníthető meg. Ennek a "csoportimpulzusnak" az energiája növekedik és csökken, ezáltal a középpontban csúcsot hoz létre. A felemás kábel eltérő impedanciája miatt a hullám hátsó részei visszaverik egymást, így felgyorsítják az impulzus csúcsát.

Az oszcilloszkóp használatával, ami nyomon követi az impulzus erejét és sebességét, a kutatók bebizonyították, hogy az átküldött jel csúcsa óránként több mint 4 milliárd kilométeres sebességgel száguldott át a kábelen.

"Ez valójában alagsori tudomány" - mondta Robertson. A szükséges felszerelés annyira egyszerű, hogy azt a kutató mindössze 40 perc alatt állította össze. Bár a csúcs gyorsabban halad a fény sebességénél, az impulzus teljes energiájára ez nem igaz. Ez annyit jelent, hogy Einstein relativitáselmélete továbbra is tartja magát, így még mindig nem számíthatunk szupergyors csillaghajókra vagy időgépekre a közeljövőben.

Ezen felül minél gyorsabban halad a jel, annál gyengébb és torzabb lesz, így elméletben semmilyen használható információ nem küldhető a fény sebességénél gyorsabban, bár Robertson reményei szerint diákjai és más kutatók - annak olcsóságánál fogva - most már sokkal többet tesztelhetik ezt az elgondolást.

Alan Hache, a kanadai Moncton Egyetem fizikusa lehetségesnek tartja, hogy ezzel a technikával 50 százalékkal növeljék a számítógépek és a telekommunikációs hálózatok elektromos jeleinek sebességét. Az elektronok általában a fény sebességének kétharmadával haladnak a vezetékekben, és lelassulnak, ha atomokba ütköznek. Hache szerint lehetséges lenne használható elektromos jelek küldése a fényhez közeli sebességgel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hematit1976 #70
    nekem ez érdekes volt:
    http://123.hu/123/cikk/221309
  • Rive #68
    Nagyjából :)
  • Rive #65
    Kíváncsiságom győzött az eredendő lustaságom felett :)

    http://old.sg.hu/printer.php?id=204&datum=964083925
    http://www.sulinet.hu/eletestudomany/archiv/2000/0033/akt/akt1/akt1.html

    IGEN!
  • Rive #64
    Úgy emlékszem, igen! Viszont, nem vagyok teljesen biztos ebben, így nem írtam többet, mert utána akarok nézni. Hétfő...
  • Rive #61
    #48: a fény vákumban mindig egyenes vonalban terjed. A dolog lényege az 'egyenes' szó értelmezésében rejlik :) A tömegek, ugyebár meggörbítik a teret. Az 'egyenes' szó jelentése nem euklideszi térben ca. annyi, hogy: két pont közötti legrövidebb út.

    #54: azért nem számít a foton 'tömege', mert szigorúan tekintve nem amiatt történik az 'eltérülés'. (Mint írtam, ez nem is eltérülés, mert a fény vákuumban mindig 'egyenes' vonalban terjed. Csak éppen, nagyon nehéz ezt többdimenziós differenciálegyenletek nélkül pontosan megfogalmazni. Ha meg úgy fogalmazom meg, az kit érdekel?)

    #56/2: ha a sebességek 'természetes' összegződése akár csak egy cm/sec-el eltérne a relativisztikus sebességösszegzéstől, azt már mérni lehetne.

    #59: amit írsz, igaz - részben. Ebben a kísérletben nem a közegbeli és a vákumbeli fénysebesség közötti különbséget használták ki, hanem a hullámok csoport- és fázissebességének különbségét.
  • hugi_0 #58
    hat ha ez a valami ami cikben volt leirva igaz akor mar a fenysebesseg 4X eset ertek el tehat van nagyobb a fenysebessegnel :-))
    egyebkent meg a fotonoknak is van sulya.
  • galocza #55
    elcseszted! mi az összefüggés az idő, a tömeg és a tér között?
    ha jó az idő, lemegy a tömeg a térre... 8)
    IMYke: ez az egész repülős példa marhaságnak tűnik. nem tudok fizikául, de tudtommal arrafelé nem az emberi fiziológia alapján próbálnak szabályokat felállítani, hanem törvényszerűségekre rájönni. olyanokra, amelyek még emberek nélkül is működnének 8).
  • GeeKay #51
    ez jó!
    :-DDD
  • Rive #42
    Ha nem értesz egyet velem, akkor jobb lesz, ha reagálás előtt elolvasol néhány fizikakönyvet, mert másként nagyon beéghetsz...
  • IMYke2.0.0.0 #41
    Nem értek veled egyet!
    De most sajna sietnem kell... Majd később reagálok!

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    .::i2k::. .:: Ott-HUN-Lap::.