Skoal

Újra beindul a részecskegyorsító

Fizikusok az amerikai Fermilab laboratóriumban újabb kísérleteket hajtottak végre a világ legnagyobb energiájú részecskegyorsítójával, a Tevatronnal. Azért folytatják kutatásaikat, hogy több információt gyűjtsenek a 'megfoghatatlan' kis részecskéről, a Higgs bosonról. Ennek a kis részecskének köszönhetően kapnak tömeget a többiek.

Az első találgatások a Higgs részecske létezéséről tavaly láttak napvilágot, röviddel a Large Electron Positron (LEP) részecske-ütköztető bezárása előtt a svájci Cern-ben. Hasonlóan a LEP-hez, a Tevatron is szubatomikus részecskékből (protonokból, antiprotonokból) állít elő fénysugarat, melyet egy nagy körpályán egymásnak ellentétes irányba lő ki. Miután elegendő energiát halmoztak fel a sugarak, szemtől-szemben ütköznek egymással.

Ennek következtében heves, ám ugyanakkor kis mértékű robbanás megy végbe két detektor, a CDF és a D0, között, melyek feladata a reakció során szétrepülő törmelékek vizsgálata. A Tevatron 1997-es megnyitása óta ez volt az első kísérletsorozat. A köztesen eltelt időben egy vadonatúj gyorsíróegységgel, a Fő Injectorral bővítették a komplexumot, melyen keresztül protonokat, antiprotonokat juttatnak be a a Tevatronba a végső ütköztetésre. A Fermilab igazgatója, Michael Witherell nagyon bizakodó intézményével kapcsolatban. Szerinte a majd egy évtizedes előkészületek nem voltak hiábavalóak, s reméli hasznos felfedezésekkel szolgálhatnak a világnak.

Alig várjuk már, hogy új fizikai felfedezéseket tehessünk. Nem tudjuk, hogy mit hoz a sors. Egyvalamit bizton állíthatok, a felfedezésekhez minden körülmény adott - mondta. A kutatásban résztvevő tudósok szerint az új kísérletsorozat magában hordozza új fizikai felfedezések lehetőségét a következő területeken: - Bizonyíték a szuperszimmetria-teória létezésére - Szuggesziók lehetséges extradimenziókra az Univerzumban - Új megközelítése az anyag-antianyag közti különbségének - Jobb megértése a csúcs-quarknak, melyet még 1995-ben fedeztek fel Fermilab-ban.


A Tevatron gyűrű. Itt gyorsulnak a részecskék

Le fog sokkolni, és nagyon csalódott leszek, ha egy nagy felfedezést sem tudunk prezentálni - mondta Joseph Lykken tudós. Bekapcsolni a Tevatront nem olyasmi, mintha csak a kenyérpirítónkat helyeznénk üzembe - mondja Robert Mau, a labor irányításáért felelős csapat vezetője. A mintegy 7 mérföld hosszúságú részecskenyaláb elkerítése mellett körülbelül 44000 irányítható műszer van a gyorsítókomplexumban. Millió komponensnek kell együttműködnie a zavartalan és sikeres kísérletek érdekében. A Tevatron a világ egyik legösszetettebb szerkezete.

A jelenlegi kísérletek kisebb kihagyásokkal ugyan, melyeket a további fejlesztések illetve bővítések miatt kell tartani, egészen 2007-ig folytatódnak. Körülbelül erre az időre fog majd esni, hogy a Cernben épülő új gyorsító, a Large Hadron Collider, eredményeket produkáljon. Ennek teljesítménye a hétszerese lesz a Tevatronénak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bbence #15
    Unforeseen Consequences(?) :)
  • FreemanSE #6
    ijen kell nekemis a kertbe...