Franczy

Futball világbajnokság robotok számára

Miközben az ezekben a hetekben zajló futball világbajnokság kapcsán szinte az egész világ Japánra és Dél-Koreára figyel, az egyik Japán városban, Fukuokában jövő héten kezdetét veszi egy kicsit más jellegű futball bajnokság, melynek keretein belül nem emberek, hanem robotok rúgják majd a bőrt. Minderre az idén immár hatodik alkalommal megrendezendő RoboCup rendezvény keretein belül kerül majd sor. A RoboCupon évről évre összejönnek a robotikával, illetve mesterséges intelligenciával foglalkozó nemzetközi kutatók, akik egyrészt alapos eszmecserét folytathatnak egymással, másrészt pedig idén a futballpályán is összemérhetik humanoid, vagyis emberszabású robotjaik tudását.


A RoboCup keretein belül rendezendő futballmeccseken idén hat ország tizenkét robotcsapata mérkőzik majd meg egymással. A legkisebb robot futballista egyébként mindössze 40 centiméter, azonban a mezőnyben találhatók jól megtermett, 180 centiméter magas robotok is, és a szervezők ígéretei szerint többek közt Asimo, a Honda cég humanoid robotja is képviselteti majd magát a robotkörökben mindenképpen rangosnak számító rendezvényen.

Mondanom sem kell, hogy milyen nehézségeket és milyen komoly kihívást jelent olyan robotokat készíteni, melyek képesek egymással futballozni - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Minoru Asada, az Oszakai Egyetem professzora, aki egyben a RoboCup rendezvény nemzetközi bizottságának elnöke is egyben. Asada elmondta, hogy a bajnokságban csak azon robotok vehetnek részt, melyek előzőleg teljesítették a kvalifikációs feladatokat. Ezen feladatok egyike, hogy az indulni kívánó robotoknak legalább egy percig egy lábon kell állniuk. Asada hangsúlyozta, hogy mivel a RoboCup keretein belül először idén kerül sor robot futballmeccsekre, az idei évet leginkább tapasztalatszerzésre kívánják felhasználni, ami többek közt azt jelenti, hogy egyelőre lehetetlenség olyan robotmeccset kivitelezni, melyen tizenegy-tizenegy robot játszik egymás ellen. A fejlesztők hosszú távú tervei között egyébként olyan robotok kifejlesztése is szerepel, melyek a megfelelő ügyesség és körültekintési képesség birtokában emberek ellen is képes lennének kiállni egy-egy futballmeccs erejéig.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mikike #4
    hopp
    na gondolom erre meg a baloldal már megint elkezd okoskodni
  • mikike #3
    hajrá magyarok!
  • Laci73 #2
    Nagyon vakarja magát ez a Sony...
  • Lion #1
    ez tök jóóóóóóóóóó