Berta Sándor

Túl komolyak az Apple autó akkumulátor-követelményei

A vállalat számos feltétel teljesítését várja el a leendő partnereitől.

Júniusban bennfentesektől kiszivárgott, hogy az óriáscég a Contemporary Amperex Technology Ltd. (CATL) és a BYD (Build Your Dreams) Co. Ltd. nevű kínai akkumulátorgyártó vállalatok képviselőivel tárgyal. A társaság a lítium-vas-foszfát energiatárolókat részesítené előnyben, mert azok olcsóbban állíthatók elő, lévén a vas olcsóbb, mint a nikkel és a kobalt. Az Apple a lehetséges jövőbeli együttműködés feltételeként határozta meg, hogy a kiválasztott partner építsen fel az Amerikai Egyesült Államokban egy akkumulátorgyártó üzemet.

Most a Reuters bennfentesekre hivatkozva azt taglalta, hogy a tárgyalások könnyen kútba eshetnek, mert az Apple túlzottan magas követelményeket támaszt a leendő partnereivel szemben. A legnagyobb problémát az jelenti, hogy a kaliforniai konszern legfontosabb követelménye az, hogy a kiválasztott cég kizárólag az ő elektromos gépkocsijaihoz szállítson energiatárolókat és más gyártók modelljeihez ne. Ezzel párhuzamosan három lehetséges Apple Car-beszállítóból kettőnek komoly nehézségeket jelentene e követelmények teljesítése.

Az egyik gond az, hogy nem sok beszállító akar az Apple exkluzív partnere lenni és kiszolgáltatott módon kizárólag e megrendelésekre támaszkodni - főleg a jelenlegi helyzetben. A másik problémát pedig a lítium-vas-foszfát akkumulátorok gyártása és az azzal kapcsolatos esetleges nehézségek jelentik. További nehézséget okozhat, hogy a CATL kínai gyártó, ez súlyosbíthatja az amúgy is feszült amerikai-kínai viszonyt. A CATL egyik képviselője meg is erősítette, hogy vizsgálják az észak-amerikai gyártás lehetőségét, de ezzel kapcsolatban részleteket nem akart elárulni. A BYD ezzel szemben előnyösebb helyzetben van, mert már van egy létesítménye az USA-ban, azonban kijelentette, hogy az üzemet nem akarja kizárólag az Apple Car energiatárolóinak készítésére alkalmazni.

Az Apple az elutasító válaszokat az elmúlt két hónapban kapta és azóta teljesen megrekedtek a tárgyalások, új lehetséges partnert pedig eddig nem sikerült szerezni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • asgh #9
  Az Apple üzleti modelljének lényege, hogy piacra dob egy végletekig kitökölt terméket, amiből nagyon nagy számban értékesít. Ez jó a beszállítóknak, mert hatalmas volumenű szerződéseket tudnak kötni és jó az Apple-nek, mert a volumenért cserébe nagyon komoly beszállítói kedvezményeket tudnak kialkudni, így igen magas haszonkulccsal tudnak működni.

  Hogy miért nem csinálja meg akkor a beszállító maga?
  Mert a termékfejlesztés és marketing kockázatát, azaz hogy a százmilliós nagyságrendben legyártott terméket aztán százmilliós nagyságrendben el is lehet adni, nem akarja magára vállalni. Azért az Apple keresi a nagy pénzt és nem a beszállítók, mert az Apple vállalja a nagy kockázatot is.

  Az EV piacon viszont annyiban más a helyzet, hogy nagyobb a kereslet az elektromos autók iránt, mint amennyit pillanatnyilag le tudnak gyártani és egy ilyen helyzetben a beszállítók számára nem elsődleges prioritás a nagy volumenű megrendelés, mert eleve nem tudnak olyan ütemben bővülni, hogy a már meglévő keresletet ki tudnák elégíteni.
 • Agyturbinikusz #8
  Ez végülis egy jó hír nekünk.
 • M2 #7
  A profit kell nekik, a gyártással járó problémák és nehézségek meg nem. Eddig ezt megtehették, gondolták az autóiparban is így működnek a dolgok. Most esnek pofára.
 • Agyturbinikusz #6
  A világ legnagyobb privát pénzkötegén ülnek, amit nem tudtak eddig elkölteni, adózási problémák miatt.

  Nem lehetne ebből kb 2000db akkumulátor gyárat felhúzni? A keret megvan rá, ahogy az ábra mutatja.
  Sebaj, aki hülye ne építsen elektromos autót.
 • defiant9 #5
  A kapzsi egy alapvetően emberekre alkalmazott jelző, ugyan a cég emberekből (is) áll, de a profit orientált / profit maximalizáció közgazdasági fogalmak passzolnak inkább ide. Kevés tulajdonosnál lehet jól összemosni 1 ember jellemét a vég viselkedésével.
  Egyébként exkluzivitást inkább azért akar mert minden cég keresi azon pontokat amivel pozitív irányban tudja a termékét megkülönböztetni a piacon lévő konkurensektől. Ha ez sikerül akkor nyílik meg a lehetőség hogy vastagabb porfit marzzsal működjön(ami az Apple filozófiájának része, ide pozícionálja magát), mert a csak nála kapható jobbért többet hajlandóak fizetni a vevők.
 • gosub #4
  Talán ezt hívják mértéktelen kapzsiságnak.
 • Gabbbbbbbbbbbb #3
  Van benne igazság, elektromos autónak az aksi az egyetlen igazán nehezen gyártható része.
 • MerlinW #2
  "Ha tudnak aksit gyartani, akkor tudnak sajatmarkas elektromos autot is gyartani"

  WTF
 • kvp #1
  A kinai cegeknek ebbol milyen haszna lenne? Ha tudnak aksit gyartani, akkor tudnak sajatmarkas elektromos autot is gyartani es akkor nalluk marad a profit. Ha nem tudnak rendes aksit gyartani, akkor meg az Apple-nek nem jok. Harmadreszt az Apple egymas utan cserelte le a beszallitoi alkatreszeit sajat tervezesure, tehat egyertelmuen csak egy athidalo megoldas lenne amig felepitik a sajat gyarukat vagy meg nem veszik a beszallito gyarat. (mivel masnak nem adhatnak el aksikat, ezert teljes mertekben kiszolgaltatottak lennenek az Apple donteseinek) Ennyire azert nem hianyzik az uzlet a kinai cegeknek.