Berta Sándor

Autóipari startupot vásárolt az Apple

A tranzakcióra még azelőtt került sor, hogy a vállalkozás csődbe ment volna.

A Drive.ai nevű cég az elmúlt években az önállóan közlekedő gépkocsikhoz használható technikákat fejlesztett és a rendszereit Texas útjain próbálta ki. A megoldásokkal felszerelt járművek különlegessége az volt, hogy a többi autó mellett a gyalogosokkal is kommunikálni tudtak. Erre a célokra minden egyes Drive.ai-gépkocsit elöl, hátul és oldalt külön kijelzőkkel láttak el, így tájékoztatni tudta a járókelőket arról, hogy átengedi őket. A hátul lévő képernyők segítségével a jármű mögötti autók vezetőit is tájékoztatni lehetett arról, hogy a megállásra egy gyalogos átengedése miatt került sor. A gépkocsik sofőrjei így felszólíthatók voltak akár a nagyobb követési távolság betartására is, miközben a járdákon közlekedőket be lehetett invitálni a tesztjárműbe.

A startupot a Stanford Egyetem Mesterséges Intelligencia Laboratóriuma hozta létre 2015-ben és tavaly szeptember óta a Lyft közösségi utazásmegosztó partnere volt. A vállalatnak finanszírozási nehézségei voltak és a The San Francisco Chronicle birtokába került információk szerint 90 munkatársa elbocsátását tervezte, így pont időben érkezett az Apple segítsége. A kaliforniai konszern egy ideje már tervezte az üzletet és most 200 millió dollárért vásárolta meg a Drive.ai-t.

Az Apple számára azért is fontos volt a tranzakció, mert februárban derült ki, hogy komoly fejlesztésre szorulnak a robotautói, ugyanis közel minden második kilométeren szükség volt a vezető közbelépésére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!