Berta Sándor

Visszafogta autonóm autója tesztelését az Apple

Az óriáscég projektjével kapcsolatban évek óta találgatások folynak.

A kaliforniai közlekedési hivatal (CDMV) legfrissebb adataiból kiderült, hogy az Apple tavaly jelentős mértékben mérsékelte a robotgépkocsijai által megtett utak számát. A társaság 66 járműve 2018 decembere és 2019 novembere között autonóm üzemmódban mindössze 12 138 kilométert tett meg. Az összesen bejelentett 70 robotautó közül csak 23 volt számítógép által vezérelt.

A visszaesés különösen a korábbi adatok tükrében feltűnő, hiszen a társaság 52 gépkocsija 2017 decembere és 2018 novembere között még 127 344 kilométert tett meg. Az új információk alátámasztják azt, hogy a vállalat a saját robotjármű helyett az önálló közlekedéshez szükséges szoftverek fejlesztésére összpontosítja az erőforrásait. A Waymo 153 robotautója ugyanakkor a legutóbbi időszakban több mint 2,333 millió kilométert teljesített autonóm üzemmódban. Ugyanez a szám az előző időszakban 1,9308 millió, míg az azt megelőzőben 566 368 kilométer volt.

A CDMV összesítéséből kiderült továbbá, hogy eddig 64 vállalkozás kapott engedélyt a robotgépkocsi-tesztek lefolytatására. A hivatal adatai szerint közülük több mint 20 - például a Bosch, a Continental és a Volkswagen - járművei nem autonóm üzemmódban közlekedtek a szövetségi állam útjain. A fennmaradó 44 cég autói összesen 4,63392 millió kilométert tettek meg autonóm üzemmódban. Ez 1,2872 millió kilométerrel volt több a korábbi időszak hasonló adatánál.

Tavaly februárban szintén a CDMV adataiból ismertté vált, hogy az Apple robotautói esetében közel minden második kilométeren szükség volt a vezető közbelépésére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!