Berta Sándor

Más gyártóknak is elérhető lesz a HarmonyOS

A Huawei nagyon szeretné, ha a Google-tól független alkalmazásboltját minél többen használnák.

Richard Yu, a Huawei illetékes vezetője bejelentette, hogy a cég által fejlesztett HarmonyOS operációs rendszer a jövőben akár más piaci szereplők számára is hozzáférhetővé válik, ehhez azonban az érintett társaságoknak néhány feltételt teljesíteniük kell. Ezek egyike, hogy az adott vállalatoknak többek között eddig is a Google által készített klasszikus Androidot kellett használniuk a készülékeiken, továbbá fontos, hogy őket is sújtsák az amerikai kormány által hozott szankciók. A menedzser hozzátette, hogy segíthetnek az érintett gyártóknak a Google Mobile Service (GMS) és a Play Store rendszerektől való függőség megszüntetésében.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy az ajánlat később a nem kínai cégek számára is elérhető lesz-e. Amennyiben a tervet sikerül megvalósítani, akkor a Google nagyon nehéz helyzetbe kerülhet, hiszen a Huawei mellett számos fontos piaci szereplőt veszíthet el a partnerei közül. Az érintett társaságok között lehetne ugyanis a Huaweiből nemrég kivált Honor, a Lenovo és annak leányvállalatai, például a Medion és a Motorola; továbbá az Oppo, a Realme, a Vaio és a Xiaomi. Ráadásul egy ilyen döntéssorozat komoly hatással járhatna az európai piacra nézve is.

A Huawei 2019 augusztusában mutatta be a HarmonyOS-t, majd tavaly szeptemberben a HDC 2020 rendezvényen annak 2.0-s változatát. Az utóbbinak ugyanakkor csak az első előzetese érhető el jelenleg. A távlati cél az, hogy a gyártó minden termékére ez az operációs rendszer kerüljön. Azt azonban egyelőre nem lehet tudni, hogy ez pontosan mikorra valósulhat meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Montar #3
    Kijavítanálak, ha nem gond. Az usa-ban letiltanak minden nem LIBERÁLIS értékrendű szolgáltatást a netről. Nagyon nem, mindegy! Amerikában baloldaliságnak helye nincs, a valóban baloldali ( európából nézve egyértelműen szociáldemokrata ) Bernie Sanders-t úgy állították el az útból, hogy "öröm" volt nézni. Ott minden baloldali élből kommunistának van tekintve, nálunk hasonlóan állnak a dolgok. Többivel egyetértek.
  • kvp #2
    Arrol van szo, hogy akkor csatlakozhat valaki a harmony os-t (open source android + kinai alkalmazasbolt) kinalo cegekhez ha nem hasznal google szolgaltatasokat semmilyen mas termeken. Tehat vagy csak a kinai appstore vagy csak a google appstore, de egyetlen ceg sem teheti meg, hogy mindkettot tamogatja. A kinai allam termeszetesen nem akar nyomast gyakorolni senkire, hogy pusztan hazafiassagbol melyiket valasszak, mindenki szabadon donthet, elvegre kina nepi demokracia...

    Az usa-ban kozben letiltanak minden nem baloldali ertekrendu szolgalgatast a netrol. Tehat mind a telefonszoftver gyartok (az appstore tulajdonosok: apple, google, microsoft), mind a halozati infrastruktura szolgaltatok (pl. amazon) ugy dontottek, hogy nalluk rendes kapitalizmus van, az ne is szolaljon meg aki nem ert egyet veluk. Egy rendes kaptializmusban pedig ha a nagytokesek ugy dontenek, hogy valaki nem hasznalhat bankkartyat, mert letiltottak egy facebook-os vagy twitter-es post-ja miatt vagy mert regisztralt republikanus szavazo es kozben a fizikai boltokat bezarattak a kormanyzok, akkor nem tud meg ennivalot sem venni az amazonrol vagy mas online boltokbol. Ha ettol nem hal ehen akkor majd legkozelebb meggondolja, hogy mit gondol a demokraciarol. Ezt hivjak egyebkent stakeholder democracy-nak, amikor egy ember egy szavazat helyett egy dollar egy szavazat az arany, mindenki a vagyona szerint szolhat bele az allam mukodesebe, amig nem mond olyat amit nem szabad. Az EU parlamentje is ezt a rendszert keri szamon allandoan jogallamisag neven. (le van irva a hivatalos 2020-as jogallamisagi jelentes bevezetojeben)

    Az alternativa meg a kinai nepi demokracia, amikor a part kozponti bizottsaga megmondja hogy ki mit gondol es csinal. Mindketto hivatalosan es neveben is demokracia, lehet valasztani koztuk. Oceania vagy inkabb keletazsia lenne a jobb? (eurazsiat ki is hagyhatjuk, jelenleg nem hatalmi tenyezok)
  • felemelő #1
    Valami nem kerek, miért titkolóznak és alakítanak klubbot?

    Nem az lenne a logikus, hogy nyílt forrású és szabadon felhasználható, a lényeg hogy terjedjen?
    Utoljára szerkesztette: felemelő, 2021.01.09. 10:25:38