Berta Sándor

A TSMC is hátat fordít a Huaweinek

A gyártó - igaz, több hónapos csúszással - eleget tett az USA kérésének.

Mark Liu menedzserre, a Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) vezetője arról számolt be, hogy a dolgok jelenlegi állása szerint a gyártó szeptember közepén szállítja ki az utolsó megrendeléseket a Huawei és annak leányvállalatai számára. A döntés különösen a HiSilicont, a Huawei chipgyártó cégét érinti hátrányosan.

Liu kifejtette, hogy már május közepe óta nem fogadtak el megbízásokat a kínai konszerntől és annak társaságaitól. Ez azt jelenti, hogy már csak a korábbi szállításokat teljesítik és amint azok kifutnak, leállítják a vállalattal való együttműködést. A TSMC első embere szerint ez várhatóan a következő két hónapon belül bekövetkezik.

A gyártó menedzsmentje megpróbált az amerikai hatóságokkal egyeztetni a kérdésben és befolyást gyakorolni a folyamatra, de eddig az illetékes tengerentúli helyekről nem kapott választ a megkereséseire és arra sem történt utalás, hogy a hatályban lévő embargó a közeljövőben esetleg módosulhat. Ezért Liu és a többi döntéshozó úgy határozott, hogy egyelőre betartja a szankciókat. Ez egyébként elsősorban arra volt visszavezethető, hogy bármennyire fontos ügyfél is a Huawei, az amerikai cégekhez (AMD, Apple, nVidia, Qualcomm) képest csak a megrendelések kis része kötődik hozzá.

A hírt később megerősítette Wendell Huang, a TSMC pénzügyi vezetője is, aki rámutatott, hogy a kieső megrendeléseket várhatóan más ügyfelek megbízásainak a segítségével pótolják és az utolsó Huawei-szállítmányok szeptember 14-ig hagyják el az üzemeiket.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium májusban nem csupán meghosszabbította, hanem ki is terjesztette a Huawei elleni blokádot, amely immár az olyan társaságokra is vonatkozik, mint a Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC), amelyek a jövőben nem szállíthatnak termékeket a kínai konszernnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • M2 #7
    Kína a belső piacára azt és úgy gyárt, ahogy csak akarja. Eddig sem akadályozta meg őket semmiben semmi. A világ többi részén viszont már a nemzetközi jog és szabályozás az úr, az USA irányításával.
    Nem fogják tudni eladni az ARM-ot kínai kézre.

    Azt meg, hogy milyen eltérések vannak, amikor egy diktatúra kémked utánad, majd megtanulod.
  • M2 #6
    Teljesen lényegtelen, ha az a kérdés, hogy gyárthat-e a Kínán kívüli piacokon eladható terméket. Nem gyárthat.
    A többi csak primitív, ovis faszméregetés.
  • cateran #5
    Jaja, csakis a zusa meg a TSMC ami csipeket gyart...pl STM, NXPI, ASE nem...
    De az meg mondjuk vicces lenne, ha a SoftBanktol megvenne a kinai allam az Arm Holdingot....mert ugyan az Applenek sok penze van, de ha a kinaiak izmozni szeretnenenk ezen a teruleten, akkor ennyi volt....Persze ehhez a briteken keresztul lenne 1-2 szava a zusanak is.
    Ezen rugozason - szerintem - hosszu tavon a zusa szivni fog....Rakenyszeritik a kinaiakat, hogy fejlesszenek olyasmit amit nem akartak es mivel az egysegnyi eloallitas (akar allami tamogatassal) alacsonyan tarthato, igy elaraszthatjak a vilagot sajat termekekkel, persze idovel...Nekem mint Atlag Gipsz Jakab felhasznalonak meg pont tokmindegy, hogy ki kemked "utanam" (marmint melyik mammutceg, allam, akarmilyen csoport..valaki, valahol mindig,,,)
  • Cat #4
    Nem válaszoltál a kérdésre. Chipgyártásról van szó, nem telekommunikációról. Ha lopnak, Kínán kívül kapásból eladhatatlanná válik az összes eszközük, amelyekbe ilyen chip kerül, mert a nyugati piacokon ilyet nem lehetne forgalomba hozni. (Ugyanez van az autóknál, az indiai másolt Jeepnél, stb.)
  • csulok0000 #3
    Hidd el ha a Huawei azt mondaná, hogy az amerikai cégek nem használhatják a szabadalmait, csődbe menne az összes, vagy profilt váltana. A telekommunikáció terén szinte mindenben ott vannak.
  • M2 #2
    Aztán azt mégis hogyan az amerikai és TSMC-s szabadalmak és tudás nélkül? Megint lopással?
  • end3 #1
    Eljött az idő, hogy a Huawei - akár, egy gigantikus állami támogatással, - szilícium-lapka gyártó üzemet építsen Kínában. Már csak ez hiányzik nekik a technológiai vertikumból. (Valószínű, hogy néhány Hold-rakéta kilövés törlésével a szükséges összeg megspórolható...)