Berta Sándor

Ipari kémkedéssel bízta meg müncheni fejlesztőit a Huawei?

A vádakat gyakorlatilag az érintett programozócsapat fogalmazta meg a kínai céggel szemben.

Az ügy részleteiről a Huawei müncheni kutatási központja egyik fejlesztőcsapatának tagjai árultak el részleteket a WELT AM SONNTAG-nak. A szakemberek közölték, hogy a Huawei azzal kereste meg őket, hogy illegális módon térképezzék fel és másolják le a konkurens Cisco egyik fontos szoftverét. A dolgozók az általuk elmondottakhoz számos dokumentumokat is mellékeltek, amelyek teljes mértékben megerősítették a felvetéseket. Az iratokból kiderült, hogy a fejlesztők a megbízást közvetlenül az óriáscég kínai központjából kapták tavaly márciusban.

A csapat tagjai hangsúlyozták, hogy tiltakoztak a feladat ellen és arra kérték a Huawei jogi részlegét, hogy tisztázza az esetet. Erre ugyanakkor a mai napig nem került sor. Mivel a kérést megtagadták, ezért a csoport számos tagja szembesült a döntéssel járó negatív következményekkel. Az egyik szakembert elbocsátották, egy másikat alacsonyabb beosztásba helyeztek át, míg egy harmadik szerződését nem hosszabbította meg a gyártó. Ő egyébként szabadúszóként dolgozott a társaságnak.

A Huawei Németország visszautasította a vádakat és kiemelte, hogy az ügyet belső vizsgálat keretében tanulmányozták. Az eljárás azzal az eredménnyel zárult le, hogy a folyamat során sem a törvényeket, sem a szerződésekben szereplő előírásokat, sem pedig a vállalat belső irányelveit nem sértették meg. Szintén nem valósult meg a szellemi tulajdonjog megsértése és ilyesmi nem is volt tervben. Arra viszont a vállalat nem tért ki, hogy akkor miért került sor elbocsátásokra, illetve alacsonyabb pozícióba való áthelyezésre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • morguldae #3
    Egy újabb kitalálmány, amivel megpróbálják lejáratni a céget! Semmi valós alapja nincs az ilyen lejárató kamu dolgoknak. Azon meg semmi különös nincs ha felvesz az ember programozókat és megpróbál velük olyan programot csináltatni ami már van, de sajátot akar nyilván. Semmi illegális nincs ebben! Például akarsz egy saját szövegszerkesztőt és mondod, hogy akkor nézzék meg és másolják le a microsoft officet. Aztán programozók megírják a saját programjukat olyanra, mint az office. Van ilyesmire bőven példa! Teljesen normális dolog.
  • UUUU #2
    Véletlenul akkor elfelejtettek szólni, most meg mikor behúzták a hüvelynél a kéziféket az usákok. hirtelen felrémlett bennük, hogy panaszkodni kell erről.
  • csulok0000 #1
    Vagy tényleg kiadta az utasítást a Huawei, vagy a fejlesztők így állnak bosszút, mert nem ismerték el eléggé a nem létező tehetségüket :D Fura, hogy az ilyen típusú "leleplezéseket" mindig a kirúgott fejlesztők indítják és valamiért mindig elmarad a második cikk ahol arról számolnának be, hogy a hatóságoknak sikerült bizonyítani a vádakat és nagy komoly büntetést szabnak a ki a cégre.