Berta Sándor

Technológiákra vadászik a Huawei

A kínai gyártó igyekszik minden érdekes elképzelést és projektet felderíteni.

Donald Trump amerikai elnök tavaly májusban rendeletben hirdetett nemzeti távközlési vészhelyzetet, amely egyértelműen a Huawei ellen irányult. Bár a kínai konszern komoly veszteségeket szenvedett el, azóta is igyekszik megoldást találni a helyzetre.

Most kiderült, hogy a Huawei évek óta a jövő szempontjából kulcsfontosságú technológiákra, kutatási eredményekre és ötletekre vadászik. Andreas Umbach az 1990-es években a Heinrich Hertz Híradástechnikai Intézetben az optikai adatátvitelhez használható komponenseket kutatta, majd az ezredfordulón két kollégájával közösen megalapította az optoelektronikai startupját és az AT&T-nek, valamint annak kínai vetélytársainak is szállított megoldásokat. 2014-ben több millió euróért eladta egy amerikai óriáscégnek a vállalkozást, most pedig tanácsadóként és befektetőként dolgozik. A szakember a fények segítségével való adatátvitel területén legendának számít és ezért is figyelt fel rá a Huawei, amely azt reméli, hogy a férfi komoly segítséget jelenthet a társaság számára az új technológiák és ötletek megszerzésében. A kínai vállalat immár két éve foglalkoztatja Umbachot technológiafigyelőként. Konferenciákra látogat el, eladásokat hallgat meg, tudományos munkákat olvas át és minden érdekes tudósról beszámolt a munkaadójának. Nem ő az egyetlen, akinek ez a munkája, hiszen a Huawei különösen az egyetemeken és a startupokban zajló fejlesztések iránt érdeklődik, s kevés olyan gyártó van, amely ennyire professzionálisan végezné ezt a tevékenységet.

Umbach egyébként arra számít, hogy a következő hónapokban a kínai konszernek még inkább Németországra és Európára fognak összpontosítani, hogy az ott kifejlesztett technológiákat összegyűjtsék és eljuttassák az ázsiai államba. Úgy tűnik egyébként, hogy Donald Trump Huawei ellenes törekvései gyakorlatilag a visszájára sültek el, mivel felgyorsították Kína technológiavadász törekvéseit. A Huawei egyik potenciális partnere az aacheni Black Semiconductor startup, amelyet két testvér, Daniel és Sebastian Schall hozott létre. A fivérek egy olyan új technológián dolgoznak, amellyel a fotonikus áramkörök egy elektronikus chipre integrálhatók. Az eredmény egy olyan félvezető lenne, amely akár 10 000-szer is gyorsabb lehet a mai chipeknél és a segítségével sokkal jobban le lehetne modellezni az emberi agyat, a mesterséges intelligencia alkalmazások szempontjából a nyereség hatalmas lenne. E technika megalkotása rendkívül sok pénzbe kerül, viszont mind a polgári, mind a katonai hasznosítása óriási lehetőségeket hordoz magában. Az alapítók ezért kereken félmilliárd euró befektetési összeggel számoltak, ennyit emésztene fel a termék piacéretté tétele. Az eredmény azonban egy igazi európai félvezetőipari nehézágyú kialakulása lenne.

Bár a Schall testvérek háromszor is meggondolták, hogy a Huawei partnerei legyenek-e, de az érvek kétségkívül meggyőzőek voltak. Ahogy Daniel Schall fogalmazott: a barcelonai Mobil Világkongresszuson a kínai óriáscég európai kutatási vezetője megjelent a kiállítási standjukon és komoly érdeklődést mutatott az ötleteik iránt. Az elmúlt években velük egyeztető személyek közül, a Huawei képviselői voltak a legbarátságosabbak, hallgatták meg a leginkább őket és a velük való tárgyalások voltak a legproduktívabbak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!