Berta Sándor

Franciaország - 2028 után nem használhatók a Huawei 5G-felszerelései

Hiába vásároltak a helyi szolgáltatók különböző rendszereket a kínai konszerntől, azok már csak néhány évig alkalmazhatók.

A francia hatóságok arról tájékoztatták a helyi mobilszolgáltatókat, hogy az általuk korábban beszerzett 5G-kompatibilis Huawei termékek működési licencei csak 2028-ig érvényesek és azokat minden bizonnyal nem fogják meghosszabbítani. Minderről a Reuters számolt be három forrásra hivatkozva.

Guillaume Poupard, a francia kiberbiztonsági hivatal (ANSSI) vezetője július elején arról beszélt, hogy nem kerülhet szóba a Huawei teljes kitiltása a franciaországi 5G-hálózatok felépítéséből, de a távközlési szolgáltatók és társaságok számára azt ajánlotta, hogy a hálózatépítések és -fejlesztések során ne támaszkodjanak a kínai óriáscég technikáira és rendszereire. Az aktuális ajánlás egyébként elsősorban két telekommunikációs szolgáltatót érint, ezek a Bouygues Telecom és az Altices Europe SFR, ugyanis ez a két vállalat a hálózatai esetében körülbelül 50 százalékban a Huawei technikájára és rendszereire épít.

A Reuters rámutatott, hogy a hálózatüzemeltetőknek legalább tucatnyi licenccel kell rendelkezniük a beépített felszerelések miatt. A francia kiberbiztonsági hivatal már közölte, hogy a nagyvárosokkal kapcsolatban milyen licencdöntések születtek. A Huawei által szállított legtöbb eszköz engedélye 3-5 esztendőre szólt, miközben az Ericsson és a Nokia berendezései általában 8 éves licenceket kaptak. Egyes esetekben ugyanakkor a Huaweitől beszerzett rendszerek is kaphatnak legfeljebb 8 évre szóló működési engedélyeket.

A hálózatüzemeltetőket informális beszélgetések során tájékoztatták a döntésekről, amelyeket sem az ANSSI, sem az érintett távközlési társaságok nem hoztak nyilvánosságra. A kiszivárgott információkat a francia kiberbiztonsági hivatal és a Huawei sem kommentálta.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • csigafi #3
    Hát mi ebben az érdekes? Ami kínai abból mi használható 3-5 éven túl is manapság?
  • attes #2
    Érdekes ez a kína felé bezárkózás mostanában.
  • Chronos2111 #1
    "While technique is a way of doing a thing or activity, technology is a word used to refer to complex processes and principles of science used in gadgets and appliances."

    Technológia lesz az.