Gyurkity Péter

USB 4 jön az AMD chipjein

A cég bizakodó, az év eleji eredményekben nem látni óriási visszaesést.

Még tavaly, nagyjából egy teljes évvel ezelőtt számoltunk be arról, hogy végre elfogadták az USB 4.0 specifikációját, ami persze nem jelentette az új szabvány azonnali alkalmazását a gyártók által, hiszen ez általában hosszabb időt vesz igénybe. Ez most is így lesz, az AMD ugyanis két éven belül állna át a platformra saját chipjei esetében.

Külsős forrás jóvoltából vehetjük szemügyre a cég házon belüli használatra szánt menetrendjét, amely ugyan még sok tekintetben változhat, mégis jobb rálátást biztosít számunkra a valószínű jövőre. Ebből többek között kiderül, hogy az USB 4 valamikor 2022 folyamán, az akkor piacra dobandó chipeken bukkan majd fel, eközben pedig a gyártó felkészül a DDR5 asztali gépeken való alkalmazására is. Erre a Zen 4 mikroarchitektúra keretében kerülne sor, amely továbbra is a PCIe 4.0 szabványt használná, ennek ötödik generációja ugyanis csak jóval később, várhatóan az évtized közepére állna készen a széles körben való alkalmazásra. Az AMD bízik abban, hogy nagy csúszásokra nem kerül sor, erre pedig némi alapot biztosít az első negyedéves eredmény, amely egyáltalán nem sikerült rosszra.

Az év első hónapjának fontosabb számait összefoglaló jelentésben arról olvashatunk, hogy (legalábbis az első negyedéves időszakokra vonatkozóan) rekord bevételre tettek szert, bár ez az ünnepi szezonhoz képest 16 százalékkal mérséklődött. Különösen jól szerepeltek a Ryzen és EPYC néven futó chipek, míg a grafikus vezérlők forgalma és átlagos eladási ára némileg mérséklődött, amelyet a meglévő termékek fokozatos cseréjével, azok leváltásával magyaráznak. A vezérigazgató elmondása szerint sorrendben a tizedik negyedévben sikerült növelni a PC-piacon meglévő befolyásukat, ami pedig az év hátralévő részét illeti, itt időben befutnak az RDNA 2 grafikus vezérlők, amely állításuk szerint a teljesítmény/fogyasztás mutató terén akár 50 százalékos javulást eredményez a jelenlegi generáció képviselőihez képest.

Az első negyedben már jól érzékelhető volt a kínai lassulás, a többi régió azonban gond nélkül biztosította a javuló eredményeket – meglátjuk, a második negyedév miként alakul majd, itt ugyanis a komolyabb gondokat csak úgy kerülhetik el, ha sikeres lesz a gazdasági élet helyreállítása.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #6
    A piac jóval később reagál a jó procikra, mint azok megjellenek. Reputáció fényében vásárolnak az OEM-ektől, nem csak egy-egy jobban sikerült alkatrészt beépíteni, hanem hosszú évek marketing- és beszállítói stratégiáját kell megtervezni, kivitelezni egy váltás alkalmával.
  • Balu777 #5
    Annyira nem hozta a számokat az Amd, mint a piac várta, míg a tobbi hasonló cég, pl. a rivális Intel bőven felül tudott teljesíteni. Ezek fényében annyira nem mondanám jónak az Amd számait. Főleg nem annak fényében hogy az a grafikus részleg gyengélkedett, amelynek nyakára az NV ősszel majd hozza a még gyorsabb gpu-it. És tény hogy az új RND-vel 50% gyorsulást ígérnek, az NV is közel 40%-ot fog hozni előzetes becslések alapján az új Ampere-vel. Közben noha az Epyc eladások is nőttek, azok sem akkora mértékben tudtak piacot szerezni, mint azt sokan várták. Ezen felül eddig az Amd minden negyedévben csökkentette a pénzhitel adósság állományát, de a legutolsó negyedévben nem tudta, és így is csak 0.14 dolláros eredményt tudott produkálni, miközben 0.15-0.18 közé szóltak az elemzői várakozások, de a piaci befektetők még többet is vizionáltak, ezért is a jelentés utáni esés. Jó úton van az Amd, de még kevesek az üdvösségtől és 22-ben Intel be fogja dobni a pci-e 5-öt akár a 4 kihagyásával is! Ráadásul egy Intel elleni árversenyre sincsenek felkészülve, miközben a legújabb Epyc processzoraik (kevesebb, de gyorsabb maggal, illetve sok cache-el) tényleg piszok jók, jobbak az Intel hasonló xeonjainál, de sajnos árban is már ott vannak.
  • Agyturbinikusz #4
    Miért ne létezne akár már most is?
    RPI egy proci és csatlakozik USB-n keresztül.
    Videó kártya külső ház kapható ami USB-n keresztül megy.

    Memória áttételesen de lehet USB hiszen egy háttér tár csatlakoztatható arra pedig lapozó fájl mehet, ami memória ként jelentkezik
  • duke #3
    "az AMD ugyanis két éven belül állna át a platformra saját chipjei esetében."

    Fasza lesz ha majd lehet processzort is usb-n keresztul csatlakoztatni, es nem kell a gepet szetszedni. Kesobb remelhetoleg lesz usb-s memoria es usb-s videokartya is. Mennyivel egyszerubb lesz majd a gep bovites.
    Utoljára szerkesztette: duke, 2020.05.01. 06:47:15
  • Tetsuo #2
    Az USB 4.0 gen1 olyan, mint az USB 3.2 gen2 vagy itt újabb csavar jön a nevezéktanba, talán még lassabb is? :-D
    Az USB számozását már jól elbaltázták...
  • sárkánylovag #1
    Nem lesz itt egyszerű senkinek.
    Még akkor sem ha AMD-nél éppen érnek be a fejlesztéseik, az RDNA2 meg a ZEN3.
    Összevissza inognak a tőzsdei árak, bár a laptop eladások az tény hogy jók, de azért Intel tesz ez ellen hogy kitúrja Amdt a piaci részekről.