Berta Sándor

Jön a DockPort, a Thunderbolt olcsó alternatívája

Elkészült a DisplayPortra épülő új szabvány, amely támogatja az adatok és a képi jelek egyetlen kábelen való továbbítását.

A Video Electronics Standards Association (VESA) bejelentette, hogy a jövőben elérhető lesz a DockPort nevű szabvány, amit eredetileg az AMD és a Texas Instruments fejlesztett ki még Lightning Bolt kódnéven. Ennél a cél az volt, hogy egy olyan egységes dokkolási szabvány alakuljon ki, amely kiválóan használható a notebookokhoz és amelynek a segítségével különböző eszközök (egerek, billentyűzetek, külső merevlemezek, optikai meghajtók, nyomtatók, monitorok) csatlakoztathatók ezekhez a készülékekhez. A DockPort gyakorlatilag a Thunderbolt olcsó alternatívájának tekinthető.

A VESA közleményében azt hangsúlyozta, hogy a DockPort teljes mértékben kompatibilis minden jelenlegi DisplayPort-termékkel. Az új szabvány egy időben legfeljebb négy monitor használatát teszi lehetővé, valamint biztosítja az USB-n keresztüli akkumulátor-feltöltést is. A DockPort gyakorlatilag a DisplayPort lehetséges bővítése és a VESA tagjai licencdíj fizetése nélkül használhatják. A DockPort szabvány egyszerűen működik: ha nem érzékeli a kompatibilis eszközöket, akkor csak a DisplayPort audio- és videojeleit ismeri fel.


Jelenleg is folyik a kompatibilitási tesztekkel kapcsolatos irányelvek kidolgozása, melyek segítségével a különböző DockPort-szabványú rendszereket lehet majd minősíteni. A követelményeknek megfelelő eszközök így később elláthatók lesznek a DockPort-logóval. Az első DockPort-vezérlőt, aminek a neve HD3SS2521, a Texas Instruments fejlesztette ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Macropus Rufus #2
    anno az usb-ről is ódákat zengtek. Még monitor is köthető rá.
    Aztán mi lett belőle? Egy közönéges adat kábel. Ennyi.
    Pedig ugye az usb eszközök pl. felfűzhetőek, így egy usb porta akáre 2-3 eszköz is köthető. Illetve csak lenne, ui. jelenleg már nem nagyon van a piacon olyan eszköz ami képes erre. Pedgi anno amikor megjelentek az usb portok + az eszközök, nekem is volt olyan scannerem ami felfűzhető volt. Így 1 usb porttal 2 eszközt tudtam lekezelni.
  • Tetsuo #1
    Már elavult.