Gyurkity Péter

16 magos chipen dolgozik az AMD

A gyártó külső fejlesztőknek szánt anyagából következtethetünk a további hardveres újdonságokra.

A cég a napokban dobta hivatalosan piacra a legújabb, Kaveri családba tartozó asztali APU-kat, amelyek többek között a grafikus teljesítményben és néhány egyéb funkció terén hoznak előrelépést (lásd TrueAudio, Mantle API), a jelek szerint azonban arra készülnek, hogy további processzormagokat zsúfoljanak be egyazon tok alá.

A külső fejlesztőknek szánt dokumentum ugyanis arra tesz utalást, hogy már dolgoznak egy 8 számítási modult, vagyis 16 processzormagot tartalmazó utódon, mégpedig egyetlen nyák felhasználásával, ami azért jelent fontos változást, mert a jelenleg elérhető 12 és 16 magos fejlesztések még két külön lapkán helyezkednek el. Ezzel nyilván javulni fog a teljesítmény és még kisebb méretűvé lehet varázsolni az utódot, amely így kevesebb hőt adna le.

A chip által támogatott csatlakozások száma 5, itt megtaláljuk majd a PCIe 3.0 és a HyperTransport technológiát is. A felépítés arra utal, hogy ezen chipeket a kifejezetten csúcskategóriás, több processzorral ellátott szerverekbe szánják, míg a típusjelzés a Steamroller mikroarchitektúrára utal. Ez utóbbi azért fontos részlet, mert a cég jó ideig a Piledriver alapú szerverchipek forgalmazását tervezi, így a 16 magos utódok legkorábban 2015 második felében bukkanhatnak majd fel, valószínűleg 20, esetleg már 14 nanométeres gyártástechnológiával.

A cég ellen egyébként a napokban pert indítottak Kaliforniában, mivel egyes befektetők szerint 2011-ben és 2012-ben a valóságosnál nagyobb forgalmat jelentettek a Llano APU-k esetében. Az üzleti eredmény ismertetésekor utólag kiderült, hogy az alacsony vásárlói érdeklődés komoly veszteséget okozott, ennek következtében pedig a részfény árfolyama is nagyot esett - a perrel a pórul járt befektetők szeretnék visszaszerezni pénzük egy részét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • errorista #9
  @zola2000:
  ezek nem processzorok, hanem kategoriak. generacionkent mindig kerulnek uj tagok az i7/i5/i3 etc kategoriaba. mondjuk az 5 eves i7-t sem eri utol a kaveri, szoval midegy
 • zola2000 #8
  I5/i7?! Ezek már több mint 5 éves processzorok, nem?
 • Vanek úr #7
  Pár 'okos' hozzászólónak:

  Ha az AMD az Intel-t másolná, akkor sehol nem tartana. Sokkal kisebb cég, sokkal kisebb tőkével, sokkal kisebb lehetőségekkel. Így megpróbál olyan utakat keresni, ahol rövidíteni tud, és be tudja hozni a lemaradásait. Ez nem mindig sikerül (lásd a Phenom arhitektúrát), de néha nagyot tud dobbantani (lásd: az A64-es korszakát). A mostani várhatóan egy újabb jó útnak tűnik - persze, ehhez támogatás kell, de a támogatás majd tényleg csak most jön (a HSA alapítványon és a hUMA technológián keresztül). Megjegyzem, az Intel is erre tart, de az AMD végre be tudta előzni őket, és most a HSA-n keresztül egész sok támogatójuk van (még az ARM is).

  A procisebességről pedig: nem hiszem, hogy bárkinek is kevés lenne otthonra a 2 modulos (4 magos) APU. Igen, az Intel i7-eseit tényleg nem éri utol (sőt, még az i5-ösökkel is csak egy-két speciális egysége tudja felvenni a harcot); de optthon ezt nem is látod. Se Facebook, se fórum-kommenteknél, se filmnézésnél/zenehallgatásnál, se játéknál (a mai játékokhoz elsősorban VGA erő kell, nem CPU (az meg a kutyát nem érdeki, hogy 800*600-ban 'csak' 150FPS-t tud, miközben az Intelé meg 200-at)), se Office használat mellett (sőt, a LibreOffice következő kiadása már az APU-kre optimalizált kódot is fog kapni, ami után a számítások sebessége drasztikusan fog csökkenni (persze, ezt 1-2 műveletnél nem fogja senki észrevenni, de egy adatbázisos megoldásnál jelentősen észrevehető)).
 • Sir Quno Jedi #6
  Jah, kíváncsi vagyok hány ezer magos procival rukkolnak még elő. Mind1, i7-et nem űberelik máig desktop fronton és ugye ez a lényeg. Ha már nem tudnak gyors, modern magokat készíteni, legalább rábaxnak pártucatot egy nyákra és örülnek. EZ INNOVÁCIÓ lenne, kérdem én?! Szerintem nemigazán...
 • qrd0xQSt2rdvnu #5
  Az AMD Kaverije 4 magos plusz van benne még 4 számítási egységnek tekintett mennyiségű grafikus hardver. Ilyen értelemben a tesztek alapján csak az jelenthető ki, hogy azon alkalmazások alatt, melyek csak a hagyományos CPU-t látják és használják, a Kaveri teljesítménye egy ugyanannyi magos közepes Intel procijéval egyenlő. Röviden: hiába van ott a GPU és hiába emelték a CPU magokkal egye szintre, ha a szoftver nem használja, akkor olyan mintha ott se lenne.
 • Frekvency #4
  hát nem is tudom, egy darabig biztos elröhögcsélek ezen a gigaizén : Ð
 • Ender Wiggin #3
  szegény AMD már 10 éve arra építi a stratégiát, hogy ha lenne olyan alkalmazás, ami támogatná a hiper-szuper procikat, akkor ők lennének az univerzum urai.
 • sanyicks #2
  Képesek hozni 8 maggal is, sőt többet, csak ahhoz többszálú alkalmazás kell. A KOD 16 meg a többi játék nem ilyen ;)
 • Skyline #1
  Ha már 8 maggal nem képesek hozni egy közepes 4 magos intel szintjét akkor majd 12-16 maggal sikerül.:)