Berta Sándor

Mentesült egy pénzbüntetés kifizetése alól a Google

A webes konszern sikeresen fellebbezett egy korábbi ítélet ellen.

A "felejtés joga" lehetővé teszi, hogy az európai állampolgárok kontrollálhassák személyes adataik kezelését, azaz például egy róluk szóló újságcikket ne dobjon ki a nevükre keresve a Google, ha ők azt kérik. Az Európai Unió Bírósága 2014-ben mondta ki, hogy az amerikai cég a felhasználók kérésére köteles törölni a róluk szóló találatokat, de a társaság és a francia adatvédelmi hivatal (Commission nationale de l'informatique et des libertés - CNIL) között azóta is vita volt a megvalósítás kapcsán. A CNIL arra hivatkozott, hogy a felejtés jogát csak akkor lehet valóban gyakorolni, ha a keresési eredményeket nem csupán az egyes országokban, hanem világszerte sem lehet előhívni a keresőből. A hivatal 2016 márciusában 100 000 euróra megbüntette a Google-t, mondván, az nem valósította meg maradéktalanul az Európai Bíróság ítéletét. A Google azonban fellebbezett az ítélet ellen.

A Bloomberg írta meg, hogy az ügyben most megszületett a jogerős döntés, amelyet a helyi legfelső közigazgatási bíróságként működő Francia Államtanács (Conseil d'État) hozott meg. Az ítélet értelmében a vállalatnak nem kell átutalnia a korábban kiszabott 100 000 eurót. A bíróság azzal indokolta a határozatát, hogy a francia adatvédelmi hivatal a hatályos francia jog alapján nem volt felhatalmazva arra, hogy a vitatott keresési eredmények globális törlését követelje egy vállalkozástól. A CNIL kizárólag azt követelhette volna, hogy a Google Európa területén távolítsa el az adott hivatkozásokat. A hivatal viszont azzal érvelt, hogy ha a konszern elismerte egy link törlésének a jogosságát, akkor annak a világ minden országára és a hivatkozás minden változatára érvényesnek kellene lennie.

A CNIL közölte, hogy tiszteletben tartja az ítéletet és annak megfelelően módosítja az irányelveit, míg a Google eddig nem kommentálta a döntést.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mitrop #2
    Lehet hogy a Google Classroom befolyásolta a döntéshozók ítéletét?!
    Vagy kötöttek valami barter üzletet?!
  • ugh #1
    Ezek szerint csak megtalaltak a megfelelo taknyot akit le lehetett fizetni es meg is dolgozott erte..