Berta Sándor

100 000 euró pénzbírságot kapott Francia­országban a Google

Folytatódik a két fél évekkel ezelőtt elkezdődött vitája.

Az Európai Unió Bírósága 2014-ben kimondta, hogy a Google a felhasználók kérésére köteles törölni a róluk szóló találatokat, de a cég és az adatvédelmi hivatal között azóta is vita van a megvalósítás kapcsán. Tavaly pedig a franciaországi adatbiztonsági szervezet (Commission nationale de l'informatique et des libertés, CNIL) támadta meg a konszernt és a konfliktus most újra kiújult.

A CNIL most 100 000 euróra büntette meg az óriáscéget, mondván az nem valósította meg maradéktalanul az Európai Bíróság ítéletét. Ezzel gyakorlatilag a 2015-ös vita folytatódott, de már egy új szinten. A két fél között elsősorban abban van nézeteltérés, hogy a Google alapvetően a franciaországi vagy más specifikus nemzeti keresőkből (google.fr stb.) törli az adatokat, de azok a google.com vagy más nem európai Google-oldalakon még nagyon is elérhetők maradnak. Mindez egyáltalán nem tetszik a CNIL illetékeseinek, akik azt szeretnék, ha a törlendő információk globálisan elérhetetlenné válnának.

A webes konszernnek nem kell azonnal kifizetnie a büntetést, a döntést még megtámadhatja a francia legfelsőbb közigazgatási bíróságon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Whysper #2
    Kb. a takarító kifizeti ezt a bírságot a Google-nél 8)
  • NEXUS6 #1
    Dedúrva! XD
    Ha ezt a nagyságú bírságot a Juttkanéni által üzemeltetett, özvegyeknek és aggszüzeknek fenntartott társkereső portál kapja, akkor valszeg el is éri a célját. De egy olyan cégnél, ahol milliárd $-ban mérhető az évi profit ott nem fogja kiváltani a hosszútávú piaci stratégia alapvető megváltozását, finoman szólva. Gyak lexarják, magyarul.
    Szerintem a google.fr dolgozói épp most dobják össze a kávépénzből, meg a húsvéti locsolópénzből ezt a hihetetlen EU-s bírságot.

    Köszönjük EU, hogy ismét hatékony vagy!
    XD