Berta Sándor

Bizalmas adatok voltak egy eBayen vett Bundeswehr-laptopon

Nem ez volt az első eset, amikor akár illetéktelenek is megvehették a német hadsereg korábbi eszközeit.

A G DATA IT-biztonsági cég munkatársai egy olyan laptopra figyeltek fel az eBay rendszerében, amely korábban a német hadsereg (Bundeswehr) tulajdonát képezte és amely 90 euróért volt megvásárolható. Alexandra Stehr, a G DATA automatikus veszélyelemző csoportjának fejlesztője és egy másik szakember, Tim Berghoff közelebbről is megvizsgálták a készüléket. Az 5 kilogramm súlyú notebookot a lichtenaui roda computer GmbH gyártotta kifejezetten ipari és katonai célokra, ugyanakkor ma már rendkívül elavult konstrukciónak számít, hiszen a fő egysége egy 600 MHz órajelű Pentium III processzor, amelyet egy 6 gigabájtos IDE-csatlakozós merevlemez és 128 megabájt memória egészített ki.

A csomag részét képezte még hajlékonylemez-meghajtó, tartalék akkumulátor, két tápegység, kábel párhuzamos porthoz. Az operációs rendszer a Windows 2000 volt. A laptopról kiderült, hogy az Ozelot típusú könnyű légvédelmi rendszer vezérlőjeként használták. Éppen emiatt a merevlemezén megtalálhatók voltak az Ozelot karbantartási anyagai, a sematikus ábrák és a kezelési útmutatók. Mindegyik oldalon az a kitétel szerepelt, hogy: "kizárólag szolgálati használatra (VS-nfD)".

Korábban is megtörtént, hogy adatokkal együtt adott el notebookokat a Bundeswehr. 2018-ban egy felső-bajorországi erdész négy elavult, de robusztus készüléket vásárolt meg. Úgy gondolta, hogy a termékek pont megfelelnek majd a munkájához. Amikor az első eszközt bekapcsolta, látta, hogy nem törölték annak operációs rendszerét. Jelszóként megadta a megjelenő felhasználói nevet és meglepetésére be tudott lépni. A képernyőn a MARS tüzérségi rakétarendszer teljes kezelési útmutatóját olvashatta. Ugyan az alkalmazott VS-NfD besorolás a Bundeswehren belül a legalacsonyabb titkos kategória, ezt követi a bizalmas, a titkos és a szigorúan titkos besorolás, de akinek ilyen anyag a birtokába jut, az köteles hallgatni arról és illetéktelen személyeknek sem biztosíthat azokhoz hozzáférést.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #1
    Oda a jó wehrmachtos precizitás és helytállás.