Berta Sándor

Adatokkal együtt adott el laptopokat a Bundeswehr

Időnként olyan dolgok is kikerülnek a piacra, amelyeknek nem lenne szabad.

Amennyiben a német hadsereg szeretné eladni az egyik elavult tengeralattjáróját, akkor ezzel megbízza az állami értékesítési társaságot (Vebeg), amelynek székhelye Frankfurt am Mainban és Berlinben van, s egy olyan online platformot üzemeltet, ahol cégek és magánszemélyek egyaránt vásárolhatnak. Tengeralattjárók, személy- és teherautók mellett megvehetők tábori konyhák, delegációk ajándékai vagy éppen laboratóriumi berendezések is. A Vebeg az 1951-es alapítása óta közel 3 milliárd eurós bevételre tett szert. Az árucikkek többsége a Bundeswehrtől származik. Ugyanakkor időnként vannak komoly problémák is.

Tavaly például egy felső-bajorországi erdész négy elavult, de robusztus laptopot vásárolt meg. Úgy gondolta, hogy a készülékek pont megfelelnek majd a munkájához. Amikor az első eszközt bekapcsolta, látta, hogy nem törölték annak operációs rendszerét. Jelszóként megadta a megjelenő felhasználói nevet és meglepetésére be tudott lépni. A képernyőn a MARS tüzérségi rakétarendszer teljes kezelési útmutatóját olvashatta. Mindez eredetileg nem történhetett volna meg, hiszen titkos anyagról volt szó. Ugyan az alkalmazott VS-NfD besorolás a Bundeswehren belül a legalacsonyabb titkos kategória, de akinek ilyen anyag a birtokába jut, az köteles hallgatni arról és illetéktelen személyeknek sem biztosíthat azokhoz hozzáférést.

Az erdész márciusban jelentette a felfedezését a szövetségi védelmi minisztériumnak. A válasz annyi volt, hogy az IT-hardverek eladásakor szabályzat rögzíti, hogy miként kell értékesíteni a készülékeket. Amennyiben titkos adatok vannak a merevlemezeken, azokat ki kell szerelni és megsemmisíteni. Vagyis a laptopokat - tévedésből vagy gondatlanságból - rosszul kezelték. A védelmi minisztérium megvizsgálta az erdész panaszát és kiderítette, hogy 2016-ban egy másik notebookot is eladtak - szintén nem törölt háttértárolóval - a Vebeg rendszerén keresztül. Azt már nem lehetett megállapítani, hogy azon az eszközön is titkos információk voltak-e. A szaktárca mindenesetre abból indult ki, hogy ha ki is szivárogtak adatok, azok nem okoztak kárt. A négy laptopból az erdész egyet visszaadott a Vebegnek, a másik három még mindig a tulajdonában van.

A Süddeutsche Zeitung megállapította, hogy a törölt VS-NfD besorolású dokumentumokat is könnyedén helyre lehetett állítani, emellett láthatók voltak egykori és jelenlegi Bundeswehr-alkalmazottak fotói és személyes adatai.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #2
    Ilyen egyebkent velem is megesett. Jopar eve vettem egy megerositett nemet katonai gepet. Valami osi darab volt, 486slc de szines vga kijelzovel es rs232c soros porttal. Nem volt rajta tul titkos adat, csak egy rendszergazda anyagai, halozati diagrammok, router meg szerver jelszavak, stb. Az utolso doksi pedig a nyugdijazashoz szukseges formanyomtatvany. Nezegettem, de mivel semmit nem akartam a rendszerukkel, ezert egy formazas utan ment fel a gepre a sajat ugv vezerlo kodom, meg ala egy minimal os (lfs). Tenyleg ennyire szethagyjak a cuccaik. Pedig a magyar szokas, hogy vagy szetverjuk es elegetjuk vagy megy a raktarba es aztan evtizedekig ott is marad sokkal egyszerubb es biztonsagosabb.
  • Ellaberin #1
    Jól dolgozott az IT, nem kell ezen fennakadni :)

    (Valahol még régebben olvastam, hogy mennyi titkos anyagokat is tartalmazó laptopot hagynak el évente Amerikában. Nagyságrendileg ezres darabszám volt, kerekedett is a szemem. )