SG.hu

Egyre drágább notebookokat veszünk

A márka lényegtelen, legyen hordozható, 15 collos, SSD-vel. Ezek a lényeges szempontok a magyar vásárlóknál, de hogy hányadik generációs processzor van benne, arról már fogalmunk sincs.

Közös sajtótájékoztatót tartott az Intel és a Notebook.hu a chipgyártó 10 nanométeres technológiával készülő új processzoraival szerelt gépeinek piaci megjelenése alkalmából. "Annak dacára, hogy a nyugat-európai vásárlóerőnél a magyar jóval alacsonyabb, notebookok terén jól állunk, egy átlag fogyasztó már a 4-5. laptopját veszi. Míg négy éve 130-140 ezer forint volt egy termék átlagára, addig az idén elérte a 200 ezer forintot. Nálunk ez magasabb, 223 ezer forint. Mi egy szakértő cég vagyunk, és ha hozzánk bejön egy vásárló, vagy az ügyfélszolgálatnál érdeklődik, jobb felszereltségű notebookot választ" - nyilatkozta Farkas András, a Notebook.hu ügyvezetője.

"Az átlag notebook mérete 15-16 coll, kétharmaduk Windows operációs rendszerrel van ellátva. A hazai piac darabszám tekintetében enyhén zsugorodott az első 9 hónapban, viszont a bevétel nagyjából tavalyi szinten maradt. Ez két részből áll, a 200 ezer és az alatti termékek csökkenéséből, viszont az a felettiek eladásai erőteljesen növekednek. Utóbbiakat egyértelműen a gamer notebookok húzzák; csak nálunk az első 9 hónapban 35 százalékot növekedett. Ez a slágere most az értékesítésnek. Másik húzóerőt a könnyű, vékony, hordozható számítógépek jelentik a 300 ezer forintos ársávban. Nálunk az összes eladott termék 98 százaléka Intel processzorral szerelt."


Kérdésemre, hogy mi a fontosabb a magyaroknak, a márka vagy a műszaki tartalom, egyértelműen az utóbbi, csak a nagyon drága gépeknél számít, hogy milyen logó van a terméken. A mai tipikus gépben Intel i5 chip, 8 GB memória és 256 GB SSD tárhely van, de hogy a processzor melyik generációba tartozik, arra kevés vásárló figyel. Pedig kellene, mert a legmodernebb lapkákban például már integrálva van a 6. generációs WiFi és a Bluetooth, és a magas fokú integráltság az akkumulátoros üzemidő szempontjából is üdvözlendő dolog. "Mivel az utóbbi években a noteszgépek kiforrottabbá váltak, ezért ritkábban kell cserélni őket, ugyanakkor azt tapasztaljuk,hogy ha már rászánta magát a cserére egy vásárló, akkor általában a korábbinál nagyobb tudású modellt választ" - mondta el Farkas András, a Notebook.hu ügyvezetője.

Míg négy évvel ezelőtt a notebookok többségét még üzletben vásárolták Magyarországon, addig mostanra az online megrendelés lett a gyakoribb (60 százalék) az offline vásárlásnál (40 százalék). Az online igényelhető hitelkonstrukcióknak köszönhetően minden ötödik gépet hitelre vásárolják itthon, a Notebook.hu esetében az OTP-vel közös ingyenhitel bevezetése nyomán 14 százalékkal emelkedtek az eladások. Az IDC piackutató cég legfrissebb jelentése egyébként az EMEA-régióban (Európa, Közel-Kelet és Afrika) a hagyományos PC-piac stabil növekedést ért el a a harmadik negyedévben, amelynek során mind az asztali PC-k, mind pedig a notebookok eladásai elég jól teljesítettek. A jó eredmény leginkább annak köszönhető, hogy számos nagyvállalat megkezdte az átállást a Windows 10 operációs rendszerre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Adamyno #7
    Melyik vga a jobb szerinted? A dedikált vagy az integrált? Csak kérdezem, mert nekem pl. előny, ha integrált a fogyasztás és a hőtermelés miatt is. Memóriát bármelyikbe tudsz tenni vagy már eleve többel rendeled. A méret nem igazán változtatható, így én nem az utolsó szempontok közé sorolnám, mivel azzal együtt kell élned. A processzor... bár ez nem 2. gen, csak 3. de azért nem egyszerű jelenleg ennél erősebb cpu-val szerelt notit találni ésszerű áron: i7-3740QM. Természetesen fontos, hogy a CPU ne BGA-s legyen, hanem valamilyen cserélhető formátum. Ez pl. egy ~50e Ft-os gépben van, melynek most jár le a garanciája! 3. gen! A gép márkája sem elhanyagolható többek között az esetleges garanciális ügyintézés miatt, a bővíthetőség, elérhető alkatrészek listája és ára, garanciaidő hossza és ennek hosszabbíthatósága, különböző extrák (trackpoint, funkciógombok, többfokozatú billentyűzet háttérvilágítás vagy felső világítás, sata o/h/ssd vagy akku bay, a silány olcsó csillogó kijelző vagy matt, ami nem tükröződik annyira, képernyő arány, beépített webcam, mikrofon, 5GHz wifi, bluetooth, 4g modem, dokkolási lehetőség, stb...) szóval a mindennapos kényelmes és produktív használat szempontjából koránt sem elég a nyers erő.
    Utoljára szerkesztette: Adamyno, 2019.10.21. 11:23:03
  • Szefmester #6
    Amikor valami gazdasági probléma lép fel és kevés lesz a pénze az embernek, akkor többet költ "luxustermékre", de sokkal kevesebbet szolgáltatásokra. Aki moziba járó az vesz egy nagy képernyős tévét és házimozit, mert összességében ugyanannyira jön ki a családi kassza, csak többet tudják otthon használni. Havi egy mozi az 5 fős családnak egy év alatt kihozza az árát egy netflixel egy kezdő rendszernek.

    A laptopoknál elsőnek a procit figyelem, mert tök jó hogy i7 meg i5 csak mikor kiderül hogy második genesek akkor ki lehet röhögni azt a gépet mert egy aktuális i3-i5 veri azokat... másodiknak a memória mérete amit sasolok, majd jöhet az ssd ms-sata leosztása, aztán a vga dedikált vagy integrált... majd méret és márka. :D
  • dyra #5
    Egyszerű oka van! Minőségileg egészen hitvány szintre jutottunk az olcsóbb laptopoknál. Sérülékeny készülékház gyorsan kopó műanyagok sivító ventilátorok stb..
  • wraithLord #4
    Idén már akkora egy 15 collos laptop, mint egy 13-14-es, mert drasztikusan vékonyítottak a kijelző káváján. Szóval érdemesebb 15 collosat venni. A nagyobb kijelző mindig jól jön.
    A súly pedig attól függ, mit pakolnak bele. A kis fogyasztású (tehát relatíve gyenge) hardver lehetővé teszi a vékony és könnyű formátumot. De ez nem mindenkinek elég.

    Én pl. asztali gépnek használom monitorral, egérrel, billentyűzettel. A hordozhatóság volt a szempont. Hogy 1 gépet tudjak használni 3 hely között, és ne kelljen 3 gép ilyen célra. Nem pedig az, hogy ténylegesen mindenhova magammal vigyem, és bárhol elő tudjam szedni,és használni tudjam. Bár erre is bőven alkalmas.
    (Mivel asztali gépnek használom, elvileg lehetne kicsi és könnyű is akár, csak akkor a teljesítménye nem lenne elég. És persze érthető okokból, ugyanazon generációban a nagyobb gép mindig erősebb lesz... illetve erősebb lehet, mert attól, hogy nagyobb, még nem szükségszerűen erősebb is, csak a lehetőség van meg erre.)

    De az tény, hogy általában az emberek nincsenek tisztában a saját igényeikkel. Viszont nem feltétlenül egyetlen egyén szempontja alapján téved mindenki.
  • duke #3
    "Egyre drágább notebookokat veszünk "

    Nagy a szegenyseg es a nyomor, ezert az emberek kenytelenek egyre dragabb notebookokat venni.
  • _svd_ #2
    A nagyobb méretű gépeket az asztali gépek kiváltása okán vásárolják.
    És igen a hordozhatóság és a használhatóság szempontjából a 13.3" nagyon optimális méret. A kisebbek már túl kicsik, a nagyobbak meg nem férnek be egy rendes aktatáskába.
  • Caro #1
    A 15-16 hüvelyk csak egy dolgot árul el nekem: a hazai vásárlók nincsenek tisztában a saját igényeikkel :D
    Esetleg csak idősek vásárolnak, és miattuk.
    Én először megdöbbenve tapasztaltam, hogy mennyivel kényelmesebb egy jó 14" gép, mint egy 15", utána pedig még nagyobb volt a megdöbbenésem, hogy a 13" még ennél is mennyivel jobb.
    Nem a vastagság a lényeg, hanem a súly, az átmérő és a billentyűzet.