Berta Sándor

Új laptophűtési koncepciót fejleszt ki az Intel

A chipgyártó hatékonyabbá és hűvösebbé tenné az Athena kategóriába tartozó termékeket.

Az Intel a 2019 januárjában rendezett Consumer Electronics Show (CES) keretében mutatta be az Athena projektet, amely az ARM chipeket és Windows operációs rendszert használó (Windows on ARM) notebookok konkurense lenne. Az Athena-projektbe tartozó készülékek fő jellemzői lesznek, hogy gyorsan fognak felébredni készenléti üzemmódból, hosszú üzemidővel és állandóan gyors interneteléréssel rendelkeznek majd. Megfelelő dizájnjuk és kellő teljesítményük lesz, valamint támogatni fogják a mesterséges intelligencia és az arra épülő különböző megoldások használatát.

A DigiTimes tajvani IT-portál most arról számolt be, hogy az óriáscég a 2020 januári CES-en egy új hűtési koncepciót akar prezentálni az Athena-laptopokhoz, így lehetővé válhat a még vékonyabb és ventilátor nélküli termékek készítése. A kiállításon a tervek alapján az Intel prototípusai mellett láthatók lesznek a gyártók első termékei is.

Az új koncepció lényege, hogy a hűtendő egységek, vagyis a processzor, a grafikus chip és az akkumulátor közé bevonják a kijelzőt is. A szakemberek ebből a célból a képernyő mögé egy nagy méretű grafitlemezt helyeztek el és a klasszikus hőcsövekhez hasonlító, de azoknál jóval laposabb és hatékonyabb úgynevezett Vapor Chamber technológiás megoldások vezetik el a keletkező hőt. Ezt a módszert alkalmazzák többek között az Xbox One X konzolnál, a gamer notebookoknál és a processzorhűtőknél is.

Az eddigi ventilátor nélküli hűtési koncepciókhoz képest ez a megoldás 25-30 százalékkal nagyobb hatásfokkal dolgozik. Ez ugyan a ventilátor nélküli csúcsteljesítményű készülékek építéséhez nem lesz elég, de számos, az Intel Core i5 processzorra épülő laptop esetében lehetővé teszi majd a ventilátor száműzését. Emellett hozzájárulhat a hűtési zaj csökkentéséhez. A hátrány, hogy a technológia alkalmazásához át kell tervezni a kijelzőket tartó zsanérokat, így az új megoldás egyelőre csak olyan laptopokba építhető be, amelyeknél a képernyő nyitási szöge maximum 180 fok.

A DigiTimes egy másik hírben arról is írt, hogy a 2020-as CES-en az Intel kiállított volna összehajtható kijelzős laptopokat is, de mind a képernyőgyártók, mind a Microsoft jelezték, hogy több időre van szükségük.