Gyurkity Péter

Már a 6G-n gondolkoznak a Samsung vezetői

Emellett azonban a blokklánc, valamint a mesterséges intelligencia is a fókuszban lesz.

A napokban számoltunk be arról, hogy a Samsung integrálhatja elsőként az 5G-t, legalábbis ami a saját fejlesztésű chipeket és modemeket illeti, a jelek szerint azonban a dél-koreai gyártó a hálózati eszközök piacán is komoly terveket dédelget. A fenti három technológia erőltetett fejlesztésével erősödnének itt meg, kihasználva a Huawei elé állított akadályokat.

A Bloomberg értesülése szerint a Samsung vezetése már aktív módon értekezik a terv részleteiről, céljuk ugyanis a vállalat helyzetének megerősítése. A hálózati eszközök piacán jelenleg a Huawei van az első helyen a maga 29 százalékos részesedésével, míg a Samsung messze lemaradva, alig 5 százalékkal szerepel a listán, amennyiben azonban a kínai rivális továbbra sem tud majd amerikai eszközöket beszerezni, a sorrend itt alaposan módosulhat. Érdekes módon ők is készülnek egy vészforgatókönyvvel, amennyiben hasonló akadályokba (tiltásokba) futnának bele, de eközben számolniuk kell azzal is, hogy az amerikai-kínai kereskedelmi háború szintén kihat majd a cég eredményeire. A mobilrészleg kapcsán érdemes leszögezni, hogy bár a Galaxy S10 jól szerepelt a piacon, maga a divízió már a tavalyinál rosszabb eredményeket rögzített, így nincs garancia arra, hogy itt megőrzik majd vezető helyüket.

Az egyelőre nem világos, hogy a blokklánc-technológiával mihez kezdenének, de számítani lehet arra, hogy (a Facebook-hoz hasonlóan) saját kriptovalutát jelentenek majd be, illetve a meglévő és újonnan befutó készülékeken ezen platformra támaszkodva garantálnának emelt szintű adatvédelmet és adatkezelést. A mesterséges intelligencia a digitális asszisztensek révén most is jelen van az egyes okostelefonokon, itt azonban számos további funkció minőségét javíthatják a technológia kiterjesztésével, míg a 6G kapcsán egyelőre az alapokat kellene csak lefektetni, hiszen a hatodik generációs platform kidolgozása sem indult még el, itt egyelőre a 4G-hez képest akár tízszeres gyorsulást és alacsonyabb késleltetést ígérő 5G kiépítése van folyamatban.

Nem vitás, hogy a Samsungnak komolyan dolgoznia kell majd helyzetének megőrzése, illetve esetleges javítása érdekében. A hajlítható Fold újabb csúszása kellemetlenül érinti őket, amennyiben azonban a hálózat eszközök terén előre tudnak lépni, ezzel komoly bevételre tehetnek majd szert.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zoliz #12
    Nem azok.
  • ostoros #10
    Feministák?
  • Sith #4
    6g blokchain illetve ai ... csak én érzem úgy hogy ez most a szentháromság és ezen kell gondolkozni mindenkinek ha menőbek akar tűnni?
    talán az önvezető autó kimaradt
  • kvp #3
    Azt irjak, hogy ez mar a terahertz-es tartomanyban menne. Ez mar kb. az alacsony infravoros terulet. Sima hosugarzas. Azt eddig is tudtuk, hogyan lehet infran adatokat atvnni, csak ket gond van vele. Az egyik, hogy szinte barmi elnyeli, tehat tenyleg csak line of sight modon mukodik. A masik, hogy ha nagy adatmennyiseget akarnak atvinni, akkor az nagy homennyiseget is jelent. Ez nemcsak energiaigenyben gond, hanem a kornyezet melegitese is problemas. (mondjuk mar 5G-nel is a felso frekvenciasavban)

    Egy viszonylag egyszeru downlink modulacio az amplitude shift key. Ez a vilagitasra is raultetheto. Ha fel van kapcsolva a lampa, akkor 100% es mondjuk 99% kozott valtozik a fenyereje, mig ha le van kapcsolva akkor 1% es 0% kozott. Az uplink problemasabb, de itt hasznalhato lenne az infravoros tartomany, hasonloan alacsony energiaszintekkel. Kerdes, hogy ez a kb. 80 mW energiaszint eleg-e a megbizhato mukodeshez. (szemben a mai gsm modemek maximum 4000 mW-javal)
  • leeloodallas #2
    Agyarország meg leragadt az O1G-nél...
  • nlght #1
    Le vannak maradva, én már a 7G-n gondolkodom :)