Berta Sándor

Mark Zuckerberg bejelentette a Facebook kriptovalutáját, a Libra-t

Célja, hogy könnyen elérhető pénzügyi szolgáltatásokhoz juttassa azt a több mint egymilliárd embert, akik nem férnek hozzá a hagyományos banki és pénzügyi szolgáltatásokhoz.

Egy ideje ismert, hogy virtuális fizetőeszközt fejleszt a Facebook, most kiderült, hogy 2020-tól lesz elérhető az új kriptovaluta. A cég az új digitális pénzt a WhatsAppon belül bonyolított tranzakciók során használná. Az új megoldás egy úgynevezett stablecoin, vagyis egy olyan kriptovaluta, amelynek az értéke a hagyományos valuták árfolyamához van kötve, ezáltal elkerülhetők a nagy árfolyamváltozások. A Facebook egy független alapítványt hozott létre hozott létre az új megoldás működtetésére és felvette a kapcsolatot több tucat pénzintézettel, amelyek tőkét biztosíthatnak és szervezetenként, illetve vállalatonként 10 millió dolláros licencdíj megfizetéséért cserébe üzemeltetnék a rendszert.

A Libra küldetése, hogy csökkentse a nemzetközi pénzküldés költségeit és nehézségeit, valamint segítse a pénzügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférést. Világszerte ugyanis 1,7 milliárd ember él – főként a fejlődő országokban – akik nem férnek hozzá a hagyományos banki vagy pénzügyi szolgáltatásokhoz, nem tudnak készpénzt tartani maguknál, ugyanakkor van mobiltelefonjuk. A Libra nevű kriptovaluta 2020-tól válik elérhetővé a működéséhez szükséges blokklánc-alapú hálózattal, de az árfolyama mögött valós érték fog állni.


A Librát a Libra Association elnevezésű nonprofit szervezet fogja kezelni, amely összesen 27 tagot számlál. A The Wall Street Journal értesülései alapján eddig már több mint egy tucat cég fektetett be egyenként tízmillió dollárt a projektbe, köztük van a Vodafone, a Visa, a Mastercard, a PayPal és az Uber is. A blockchain csökkenti a hagyományos bankrendszerre való támaszkodást. Az adatok különböző megbízható szervezetek által kezelt adatközpontokban oszlanak meg. A szervezetek így képesek lesznek alacsony költségű pénzügyi szolgáltatások nyújtására a Libra blockchain-en és a Libra kriptovaluta használatával (pl. fizetési tárcák, megtakarítási számlák vagy nemzetközi pénzátutalás).

A cél az, hogy az alkalmazott blokklánc technológia és az új kriptovaluta-hálózat a közösségi platformtól függetlenül működjön. Ezáltal a Libra Association tagjai akár külön kisebb pénzügyi központokat is működtethetnek és ellenőrizhetik az egyes tranzakciókat. Az új virtuális fizetőeszközre a megjelenített hirdetések megtekintésével tehetnek majd szert a WhatsAppot használó személyek. A rendszert nem csupán a közösségi portál szolgáltatásai keretében használhatnák az internetezők, hanem más online platformokon is. A projekten dolgozó munkatársaknak lehetőségük lesz arra is, hogy a fizetésüket ilyen módon kapják meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sequoyah #13
    Ha ok nem is, te biztosan el tudod mondani, mert valahogy tudomast szereztel rola. Honnan is?
  • ostoros #12
    Majd pont az orrod alá dörgölik, hogy mit tudnak rólad...
  • Sequoyah #11
    Ezt ala tudod tamasztani, hogy melyik kormanynak mit adtak oda?

    Minden kormanynak eleve nem adhatta oda, mert vannak szankcionalt kormanyok is...
  • ostoros #10
    "ha a kormanyomnak adom oda az adataimat, akkor az 100% hogy a kormanyhoz kerul, mig ha a Facebooknak adom oda, akkor ez kevesebb mint 100%. "

    Helyette a facebook odaadja MINDEGYIK kormánynak.
  • Sequoyah #9
    Nem azt mondom hogy mit csinal a Facebook, hanem hogy az emberek mit hisznek mit csinal a Facebook.

    Egyebkent pedig ha a kormanyomnak adom oda az adataimat, akkor az 100% hogy a kormanyhoz kerul, mig ha a Facebooknak adom oda, akkor ez kevesebb mint 100%. Nameg a Facebook nem feltetlenul all szoba kis diktaturakkal. Egy szankcionalt orszag kormanyzataval pedig egeszen biztosan nem allnak le uzletelni, mert azoktol sosem kapnak annyi penzt amennyi kockazatot vallalnanak vele.
  • ostoros #8
    Pont, hogy a facebook adja oda pénzért ezeknek az országoknak meg az összes többinek is, ha kérik az adataidat.
  • Sequoyah #7
    Vannak azok az orszagok amik eseten inkabb bizom a szemelyes adataimat a Facebookra, mint az adott orszag kormanyara/bankrendszerere:)

    Bar ez nem lehet a fo piac, mert pont ott ahol ez a legtobbet szamitana, ott valoszinuleg be is tiltanak a Facebookot emiatt...
  • ostoros #6
    Na, robbanjon a csóka, vagy ne robbanjon?
  • Omega #5
    Szerintem erre pont nem jó ez a pénz, mert a bitcoinnal ellentétben itt nyilvántartásba veszik a személyes adatokat, legalábbis a képen szereplő cégek ezt csináljak, meg ha jól értem itt nem is lehet akárki kibocsátó csak a “Libra Association” tagjai.
    Utoljára szerkesztette: Omega, 2019.06.19. 19:49:18
  • Sequoyah #4
    Rengetegen vannak akiknek van telefonjuk es nethozzaferesuk, de bankszamlajuk az nincsen...
    Vagy te a fotelbol komolyabb kutatast vegeztel a temaban mint egy milliardos forrasokkal rendelkezo gigavallalat?