Gyurkity Péter

A Samsung integrálhatja elsőként az 5G-t

Az első integrált chip jövőre futhat be, míg az Apple új céget venne ennek érdekében.

Az elmúlt hónapokban végre befutottak az első 5G-okostelefonok, amelyet az ehhez szükséges további hálózatok kiépítése, valamint a meglévők fokozatos kibővítése, vagyis a lefedettség javítása követ majd a sorban. A telefongyártók eközben azon dolgoznak, hogy a különálló modemek helyett integrált módon támogassák a technológiát, ez azonban csak jövőre áll majd készen.

Tekintettel arra, hogy a jelenlegi információk szerint mind a Galaxy Note 10, mind pedig a jövő év első felében megjelenő Galaxy S11 több eltérő változatban fut majd be (amely egyben egyértelművé teszi a különálló modemek, vagyis az X50 és X55 alkalmazását), a technológia integrálására idén biztosan nem kerül még sor. Dél-koreai jelentések szerint azonban a Samsung szeretne elsőként megjelenni ezen a területen, így már most komolyan dolgoznak a megfelelő chip elkészítésén, amely minden bizonnyal az Exynos-családon belül bukkanna fel, mégpedig nagyjából az év végéig. Ezt nem sokkal később követné a piaci megjelenés, amelynek révén az 5G-t támogató készülékek már nem lennének picit vastagabbak, nagyobb étvágyúak, vagyis nem igényelnének valamivel méretesebb akkumulátort.

Az Apple a jelek szerint szintén készül valami hasonlóra, ugyanis ők komolyan érdeklődnek a német eredetű, korábban az Intel által felvásárolt Infineon iránt. Amennyiben létrejön az üzlet, ők leginkább a különböző szabadalmakban és technológiákban lennének érdekeltek, erre támaszkodva ugyanis szintén megkísérelhetnék az 5G-modemek integrálását – dacára annak, hogy részükről még szó sincs az új generáció támogatásáról, erre legkorábban szintén csak jövőre kerülne sor. Eközben dolgoznak a további chipeken, amelyek részben az TSMC gyártósorairól érkeznének, ennek kapcsán pedig kiemelt hírnek számít, hogy a tajvani partner már készül az 5 nanométeres gyártástechnológia bevezetésére, amit a 3 nanométeres generáció fejlesztése kísér majd.

Ez utóbbi sorozatgyártása 2022-től indulna meg, de már tervezik a 2 nanométeres utódok fejlesztését is, amely ugyanazon telephelyen zajlik majd, hogy spóroljanak a költségeken – ezen chipek többek között szintén iPhone-készülékekben kötnének ki, ettől azonban még évekre vagyunk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #1
    Elvileg a Huawei mindkettőnél előbbre jár ... pont az a bajuk velük az amcsiknak.