Gyurkity Péter

Saját chipekkel erősít a Samsung Mobile

Nagy befektetésre készülnek, míg az LG hazai pályán szünteti be a gyártást.

A Samsung továbbra is tartja első helyét az okostelefonok szegmensében, újabb helycserére tehát itt egy darabig még biztosan nem fog sor kerülni. Ennek elkerülése érdekében ráadásul most egy újabb komoly lépésre szánták el magukat, ennek értelmében pedig hatalmas összeget költenek a saját chipek további fejlesztésére és piacra dobására.

A hivatalos közleményben arról olvashatunk, hogy a 2030-ig terjedő időszakban, vagyis picivel több, mint egy teljes évtizeden át, összesen 115 milliárd dollárt költenek majd a mobilchipek házon belüli kifejlesztésére, valamint az ehhez kapcsolódó további tevékenységékre. Itt tehát évente csaknem 1 milliárd dollárt fordítanak majd a fejlesztési munkálatokra, a további gyártósorok felépítésére és azok üzembe helyezésére, valamint összesen további 15 ezer ember foglalkoztatására, mégpedig elsősorban annak érdekében, hogy a chipgyártás terén is a legnagyobbá váljanak, közvetlen módon szállva szembe nemcsak a Qualcomm és a Huawei, de még az Apple megoldásaival is, reményeik szerint szinte teljesen lesöpörve azokat a színpadról.

A másik dél-koreai gyártó, az LG, már nincs abban a helyzetben, hogy ilyen grandiózus tervekkel hozakodjon elő, ők ugyanis az utóbbi években nem teljesítenek nagyon jól a mobilos szegmensben. Hírügynökségi jelentés szerint ehelyett arra készülnek, hogy a számukra hazai pályán szüneteltetik a gyártást, vagyis a dél-koreai gyártósoron egy darabig biztosan nem készülnek majd további okostelefonok. A pontos adatokat ugyan nem ismerjük, azt viszont tudjuk, hogy itt elsősorban csúcskategóriás megoldások gördülnek le a futószalagról, vagyis ezt kell majd áthelyezni valamilyen más helyszínre – ismereteink szerint itt Brazília, Kína, India, valamint Vietnám közül választhatnak.

Az LG nemrég veszítette el harmadik helyét az USA-ban, amit a kínai kézben lévő Motorola kaparintott meg. Meglátjuk, hogy az újabb költséglefaragási lépéssel mennyiben tudnak majd javítani saját helyzetükön.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Elef #1
    Telefonvásárlás miatt utánanéztem alaposan a legújabb telefonoknak köztük a Galaxy S10-es családnak is. Az itthon kapható verziók exynos9820-el készülnek, teljesítménye jelentős hátrányban van a Snapdragon 855-höz képest, annyira, hogy még drágábban is megéri Snapdragon-os verziót rendelni külföldről. Már az előző generáció is hasonló különbségeket mutatott, csak ezzel a szelektív marketinggel tudnak sikeresek lenni: alig kapható Snapdragon-os verzió.