Berta Sándor

Új szabályok vonatkozhatnak a kripto­valutákra

Korlátoznák a virtuális fizetőeszközök illegális célokra való felhasználását.

A pénzmosás elleni harc globális felügyeleti szerve, a Financial Action Task Force (FATF) bejelentette, hogy új szabályokat dolgoz ki és vezet be a digitális pénzekkel kapcsolatban. Az előírások szigorításától azt várják, hogy még nehezebbé válhat a kriptovaluták felhasználása a pénzmosásban, a terrorizmus finanszírozásában és más bűncselekmények esetén.

Az FATF az első új szabályokat jövő júniusban akarja bevezetni és a folyamatban azoknak az országoknak a felügyeleteire támaszkodna, amelyek a bitcoin és a többi virtuális fizetőeszköz felett ellenőrzést akarnak gyakorolni. Ez lehet az első nemzetközi kezdeményezés ezen a piacon.

Az új előírások között lenne, hogy a digitális pénzek kereskedelmével foglalkozó platformoknak és bizonyos kriptovaluta-számlákat kezelő szolgáltatóknak mindenképpen ki kellene váltaniuk egy állami engedélyt. Emellett minden ilyen vállalkozás törvényi szabályozás hatálya alá tartozna. Ugyanez lenne igaz azokra a társaságokra, amelyek támogatják a különböző vállalatokat az új virtuális fizetőeszközök kiadásában. Ezen előírások hozzájárulhatnának ahhoz, hogy az eddiginél sokkal jobban szabályozzák ezt a területet.

Az FATF egyúttal közölte azt is, hogy azok az államok, amelyek nem tartanák be az új szabályozást, egyszerűen feketelistára kerülnének. Mindez megnehezítené az országok hozzáférését a nemzetközi pénzügyi piacokhoz. Az új csomaggal ráadásul egységes előírások jelennének meg az egész világon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • bdzsana #20
  Oké akkor előről..

  Igen Magyarországon az átlag ember befizeti a 65%+ adót, ez tény. Ott van a nettó bér kalkulátor ahol kiírja mennyi a bérköltésged és mennyit kapsz meg. És persze a maradékot is leadózód költésnél.

  És igen ez magas az EU átlaghoz képest is és extrém magas az EU hasonló gazdasági helyzetben lévő országokéhoz képest.
  Ez is tény. A te általad linkelt statisztikából kiolvasható.

  Mi a f.szról beszélünk még mindig?

 • ostoros #19
  Na, akkor tedd mellé az osztrákot is, mert az is a régiónk.
 • bdzsana #18
  Na jobban megnéztem a csodás statisztikát ami belinkeltél és még azon is látszik hogy az úniós átlag fölöttiek vagyunk.
  De ha a régiós országokat nézzük akkor elsők és 20%-al előzzük meg a másodikat.
  Magyarország 50%
  Uniós Átlag 45%
  Csehország 39%
  Szlovéna 39%
  Szlovákai 39%
  Horvátország 34%
  Románia 28%
  Lengyelország 18%

  Legközlebb akkor linkelj be statisztikát ha alá is támasztja amit mondasz.
 • bdzsana #17
  Öhhh igen ééss? Sydra felvetése az volt hogy 2/3 adót befizetünk.
  Először cáfolod majd azt mondod mindenhol így van.
  Egyébként meg ez sem igaz. A fejlettebb gazdaságokban hasonló mértékű az adó, de a Magyarország szintjén lévő országokban jellemzően alacsonyabb és nem is kicsit.
  Utoljára szerkesztette: bdzsana, 2018.10.26. 18:52:26
 • ostoros #16
  Ha esetleg belenéztél volna abba a statisztikába, látnád, hogy MINDENHOL ugyanígy van Európában.
 • bdzsana #15
  Hogyne érintene, minden alkalmazottat érint ugyanis semmi speciális nincs benne. Magyarországon ugyanúgy vonják le az összes többi alkalmazottól az adót mint tőlem azaz a bérre szánt összeg 50%-át. A megkapott összeget a felhasználásnál adóztatják meg és ezzel együtt Átlag Józsi simán befizet az átlagkasszába legalább 65%-ot.
  A nagycégek adókedvezménye, a bújtatott munkavállalással trükköző katások statisztika javító hatása meg az átlagembert nem érdekli.
 • ostoros #14
  A te bérpapírod nem érint engem, bocs. A statisztika pedig igen.
  Utoljára szerkesztette: ostoros, 2018.10.25. 14:05:39
 • felemelő #13
  Pedig ami a leglényegeebb lenne az államok által hitelesített kriptovaluta tulajdonosok, akiknek ebből kifolyólag minden pénzmozgása követhető.
  Ezért cserébe ezekre a "származási helyekre" semmilyen megkötés ne vonatkozzon, aztán ebből következően az "ismeretlen tuljadonostól" származó kriptopénzek mozgását kellene csak figyelni.

  Másik megközelítés. Nem a nagyobb ellenőrzés, hanem a nagyobb szabadság felé (ha tiszta, azonosított vagy, hagyjanak békén). De ez mostanában nem az elsődleges cél, az államok mindenre rá akarnak tenyerelni.
 • bdzsana #12
  Ez statisztika, a bérpapírom meg tény. A vállakozások javíthatják a statisztikát jócskán, az alacsony társasági adó miatt illetve a kata, ahol kereshetsz évi 8 milliót úgy hogy 600.000ret adózol.
  De a sima alkalmazott befizeti a 2/3-ot az államkasszába.
 • ostoros #11
  A nyugdíjas pedig mit tegyen? Dögöljön éhen esetleg?