Berta Sándor

Túl instabil és manipulálható a bitcoin

Egy svájci pénzintézet bírálta a kriptovalutákat.

Az 1930-ban alapított, bázeli székhelyű Nemzetközi Fizetések Bankja (BIS) 24 oldalas jelentésében elsősorban azt kifogásolta, hogy napjainkban a bitcoinbányász megoldások körülbelül annyi áramot fogyasztanak, mint egész Svájc, miközben a virtuális fizetőeszközök instabilitása pillanatok alatt teljes értékvesztéshez vezethet. A BIS úgy véli, hogy a bitcoint és a többi digitális pénzt számos hiányosság jellemzi, amelyek megakadályozzák azt, hogy ezek a kriptovaluták valaha meg tudjanak felelni a nagyobb elvárásoknak. Probléma a virtuális fizetőeszközök instabilitása, ráadásul túlzottan könnyen manipulálhatók és rendkívül sok áramot emésztenek fel ahhoz, hogy a világgazdaságban valódi pénzként jöhessenek szóba.

A bank az elemzésében kiemelte, hogy a decentralizált működés sokkal inkább alapvető hiba a kriptovaluták esetében, mint erősség. A BIZ megvizsgálta azt is, hogy mennyi energia szükséges a blokklánc-szoftverek működéséhez és ahhoz, hogy az aktuális digitális kiskereskedelmi tranzakciókat fel lehessen dolgozni. Nos, kiderült, hogy a kapcsolódó kommunikációs forgalom akár a teljes internetet is megbéníthatja.

A szakemberek a hiányosságok ellenére úgy vélték, hogy a blokklánc és az úgynevezett Distributed-Ledger technológia néhány előnyt így is nyújthat a globális pénzügyi rendszernek. A kifejlesztett szoftverek például hatékonyabbá tehetik a határokon átnyúló tranzakciókat. Ettől függetlenül a virtuális fizetőeszközök esetében bármikor eltűnhet a bizalom és egy adott digitális pénz egyszerűen megszűnhet, amely teljes értékvesztéshez vezethet.

A BIS márciusban azt közölte, hogy a kriptovaluták hatékony megoldások lehetnek, de nem szabad siettetni a bevezetésüket és az alkalmazásukat, mert felderítetlen e lépések kockázata. A virtuális fizetőeszközök hatással lehetnek a pénzügyi stabilitásra, ha azokat a jegybankok túl gyorsan vezetik be.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Fionn #4
  Ugyan azt a kereket hajtja az összes " komolyan veheto penzugyi, gazdasagi es befektetesi szakember" így az eredeti állításom megállja a helyét ma is.
  Ahogy a bankok is 1 maroknyi ember kezében van, továbbra se mondtál semmi különöset ezzel. (több lent)
  Vajon a sima tőzsde nem manipulálható? (2018 feb eleje) Vagy a gyártók/termékek álhírek segítségével?

  Több:
  Tehát ne haragudj de semmiben nem jobb az áhított bankrendszer mint ez, csak annyi a különbség hogy itt biza nem lehet csak úgy nyomtatni még pár csiliárdot belőle még akkor se ha a teljes hálózatot uralja (már pedig ez lehetetlen per pill - nem úgy mint a bankoknál) mert úgy adja kedve. Ebből adódóan hogy korlátozott a készlet és nagy az igény ... (mindenki kiszámolja magának) ...
 • fotolit #3
  - Heti rendszerességgel azért nem halljuk, ne túlozzunk, viszont milliószám zsebelik ki az embereket naponta, azt' mégsem szüntetjük be a készpénzt.
  - A sztiptíz is sokba kerül és azért sem kapsz "semmit", csak míg műsor után a csaj hazamegy, addig a BTC-met megtartom.
  - Na mekkorákat esik? Hónapok ota várom, hogy 4000 EUR alá menjen, de csak nem akar a rohadék. Bár csak 3x ilyen instabil lenne! Nem fél év alatt keresnék ennyit, hanem fél hónap alatt.

  Egyébként ha Warren Buffet és Fészbúk Cukorka vagyonát összeadnánk, a világ összes kriptovalutájának felét megvehetnénk, de ha beugrik még Bill Gates, meg az Amazon.com-os faszi, az egészet lenyelik ők négyen (nyilván papíron). Szóval ezek a virtuális valuták világviszonylatban aprópénznek sem mondhatók, csak most divat róluk beszélni.
 • Sequoyah #2
  Ha tenyleg csak egy bank mondana, akkor valoban nem sokat erne...
  De ha hozzateszed azt, hogy heti rendszeresseggel kapunk hireket Bitcoinnal kapcsolatos csalasokrol es lopasokrol, valamint azt hogy a halozat tulnyomo tobbsege egy maroknyi Bitcoin banyasz kezeben van, akkor ugy mar egesz mas teszta.
  De eleg csak ranezni az arfolyamvaltozasokra, es mar azon onmagaban is latszik, hogy mennyire instabil es manipulalhato. Nezd csak meg kulonfele hirekre mennyit esett/emelkedett...

  Egyebkent nem egy bank mondja. Nagyon sok bank mondja, es szinte az osszes komolyan veheto penzugyi, gazdasagi es befektetesi szakember.
 • Fionn #1
  Mindezt mondja 1 bank... kacc kacc kukacc
  @Bank: Tartsd meg a felesleges véleményed ha úgyse jó semmire.