Berta Sándor

Már több mint 800 halott kriptovalutát tartanak nyilván

Csak kevés virtuális fizetőeszköz tudott olyan sikeressé válni, mint a bitcoin.

A Dead Coins oldalon több mint 800 olyan digitális pénzt tartanak nyilván, amelyek most már egyetlen centet sem érnek. A portál ezeket a kriptovalutákat összegyűjti és különböző kategóriákba sorolja be. Amint kiderült, számos projekt egyszerűen csalásra épült, de volt, amelyik bűnözők áldozata lett vagy nem sikerültek az úgynevezett kezdeti tokenértékesítések (ICO-k). Az utóbbiak esetében a vállalatok az új virtuális fizetőeszközök kibocsátásával gyűjtenek pénzt a befektetőktől.

Jellemző példa a Giza nevű startup esete. A vállalkozás a kezdeti tokenértékesítés keretében közel kétmillió dollárt gyűjtött össze, de később ismertté vált, hogy az egész dolog átverés volt. A kriptovaluta-piacot figyelő CoinSchedule nevű platform adatai alapján az ICO-kból tavaly 3,8 milliárd dollár folyt be, idén pedig eddig már 11,9 milliárd dollár.

A virtuális fizetőeszközök nem zártak tavaly sem jó évet és az idei esztendő sem nevezhető túlzottan sikeresnek. A bitcoin például tavaly december 17-én még 19 666 dollárt ért, míg idén február 6-án este már csupán 6021,9 dollárt. Joseph Borg, a North American Securities Administrators Association befektetővédelmi szakértője tavaly decemberben kijelentette, hogy az árfolyam-ingadozások komoly következményekkel járhatnak. Azok, akik szeretnének profitálni az árfolyam erősödéséből és nagy nyereségre számítanak, képesek őrült vagy kétségbeesett dolgokat is tenni. Látnak olyanokat, akik a házukat tették kockára a bitcoin miatt, mások a hitelkártyájukon a végső limitig mentek el vagy hiteleket vettek fel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sequoyah #12

    valójában azért adnak érte x dollárt, mert reménykednek benne, hogy később majd mások rámondják, hogy most már 2x dollár az értéke

    Gyakorlatilag ezzel definialtad azt a szot hogy "spekulacio/spekulans":D


    ... az algoritmusokat úgy találták ki, hogy jóval nagyobb számítási teljesítményt kössenek le, mint amennyi a tranzakciókhoz szükséges.

    Pontosan. Sot... Gyakorlatilag egy konfiguracios parametert kell megvaltoztatni csak, hogy a szukseges szamitasi teljesitmenyt megvaltoztassak. Ez a dontes pedig egy maroknyi ismeretlen Kinai kezeben van...
  • asgh #11
    Alapvetően ott a gond a kripto pénzekkel, mint a viccben:
    "- Mennyi?
    - 220
    - Mi 220?
    - Mi mennyi?"
    Tehát míg a hagyományos pénzek mögötti számok - bár bonyolult módon -, de visszavezethetőek ahhoz, hogy mire vonatkoznak, a kriptopénzek mögötti számok csak lógnak a levegőben.
    Rámondják, hogy az a szám ott a kriptoszámládon x dollárt ér, de valójában azért adnak érte x dollárt, mert reménykednek benne, hogy később majd mások rámondják, hogy most már 2x dollár az értéke. Csakhogy ennyi erővel azt is mondhatják, hogy az értéke 0x, és gyakran mondják is.

    Na most a kriptobányászok azzal érvelnek, hogy a kripto-k értéke igenis visszavezethető a tranzakciókba fektetett számítási teljesítménybe és éppen ezért valós szolgáltatás áll mögöttük. Csakhogy ez a kripto-k szinte egyikére sem igaz, mivel az algoritmusokat úgy találták ki, hogy jóval nagyobb számítási teljesítményt kössenek le, mint amennyi a tranzakciókhoz szükséges.
    Azaz a kriptobányászatba beleölt számítási teljesítmény igazából csak placebo, arra kell, hogy minél több embert játékban tartson. Ez jól látszik az algoritmusok működésén: ha sokan leállnak a bányászattal, akkor csökken a bányászathoz szükséges számítási teljesítmény-igény, így ismét rentábilissé válik a bányászat, ami újra visszahozza a játékba a kilépőket.
    Azaz a kriptopénz csak akkor hal ki végleg, ha kritikus tömeg hagy fel a bányászatával és a kereskedéssel, vagy ha a buborék végül kipukkad.
  • Sequoyah #10
    500-1k erteken nem is hurrogtak le annyian a Bitcoint:)

    Az Apple cuccoknak pedig van ertekuk. Ott meg tudjuk mondani, hogy mihez kepest vannak tularazva. A tozsdei cegeknek is van ertekuk, ott meg ennel is pontosabban meg lehet mondani hogy mennyit ernek, es most latszik is hogy kb mennyire vannak tularazva. De mindkettonek az ara hellyel-kozel tartja magat az ertekehez.

    A Bitcoinnal viszont senki meg nem mondja hogy mennyi a valodi erteke. 1$? 500-1000$? A mostani 6000$? Valaki azt mondta hogy 1millio$... Szoval nincs mihez tartsa magat, csak az aktualis hype. Aztan ha esetleg eltunik teljesen a hype, es mindenki elkezd valami mast hasznalni helyette, akkor ZERO lesz az erteke. (ezzel szemben egy iPhonet mindig lehet telefonalasra hasznalni, es egy tozsdei ceg is mindig er legalabb annyit, mint az eszkozeinek az erteke).


    Nem értem mi itt a gond. Azért mert 1x felment akkor már ott is kell maradnia?

    Az a gond, hogy sokan azt gondoljak, es ugy veszik, hogy nem hogy ott kellene maradnia, de ha felment, akkor mindenkepp meg tovabb fog menni felfele:) Es ehhez kepest nagyon kevesen tudjak, hogy hol van a valodi profit a Bitcoinban, es hogy ez hogy tudna barmilyen arfolyamemelkedest fedezni...
    Sokan a regi (=1evvel ezelotti) idoket sirjak vissza, es nehezen viselik hogy kimaradtak belole, es emiatt ugranak bele hulyesegekbe. Van is erre egy szakszo, FOMO (fear of missing out). Es nem a Bitcoin az elso ahol ezek megtortennek. Legutobb a dotcom lufi idejen pont ugyanezek voltak, es ugyanilyen ervek hangzottak el mindenfelol. Kiserteties a hasonlosag.
    Aztan akkor a dotcom cegek romjain felnottek valoban profitabilis IT cegek, de akik ragaszkodtak az eredeti befekteteseikhez, azok kozel 0-val szalltak ki...
  • Fionn #9
    "A Bitcoint a hype mozgatja, nem a hasznalhatosaga vagy az erteke."

    Ez soha nem is volt kérdés. De ettől még nem indokolt lehurrogni a témát. Ennyi erővel az apple összes szarát is le kéne húzni mert túl van árazva és nem az az értéke mint ami rá van írva. Ezzel nap mint nap találkozni lehet. Nézz körbe az asztalodon. Aki nem akarja megérteni (nem te konkrétan, hanem általában), hogy ez mozgatja a világot az sokmindenről lemarad. Divat, trend, bárhogy lehet nevezni.

    "A masik pedig hogy azota a tozsde mar reg magahoz tert."
    Ennek több idő kell. Soha nem volt igazolt a 19K/BTC ár. De mint te is mondtad, hype. Nincs itt semmi baj. Még most is túl magas az ára a BTC-nek. Volt 1 kis karácsonyi móka azt kész - most visszaáll, elötte meg sok éven át stabilan tartotta az 500-1K értéket. Nem értem mi itt a gond. Azért mert 1x felment akkor már ott is kell maradnia?
  • Sequoyah #8
    A sima tozsdek messze nem estek ennyit... Ez pont azt peldazza, hogy mennyire konnyu megboritani a Bitcoint.
    A masik pedig hogy azota a tozsde mar reg magahoz tert. Foleg mert amogott van valodi ertek, amihez tartani tudja magat.

    Vegyetek mar a faradtsagot es tegyetek egymas melle a ket arfolyamgorbet.
    S&P500 vs Bitcoin

    Barmilyen kicsit is hosszabb idotavon a tozsde egy egyenes vonal a Bitcoinhoz kepest. A Bitcoint a hype mozgatja, nem a hasznalhatosaga vagy az erteke.
  • Fionn #7
    Nem csak a FT. kb az összes kelet-europai pénz, lei zlotyi stb is. Aki nem hiszi utána jár.
    Amúgy garantálom hogy az a 6% nagyon nagyon sokkal több még akkor is ha a fosFT a téma (de nem csak) mint a teljes btc (inklusieve a nem kibányászott) készlet értéke (tökmind1 hogy 7 vagy 20K / db áron). 1 vödröt kár a balcsihoz hasonlítani.


    Na mind1 is elkanyarodtunk attol a ténytől, hogy SG imádja lehurrogni a crypto témát ami vérzik is rendre.

    u.i.: Felkelő nap országában pedig egész jól használják pénzként is.
  • Sequoyah #6
    Ma a hozzaszolasom pillanataban 6633-at er. Vajon te miert mazsolaztad ki ezt a 13-14000-es szamot?
    A masik pedig az, hogy tudod te egyaltalan mi az a volatilitas? Latszolag nagyon nem, pedig ez sokat elmond minden befektetesrol...
  • Cat #5
    "és válaszhatott volna egy olyat is ami pozitív számokat ír"
    Az ilyen fokú volatilitás semmilyen irányban nem jó. Ezt nem lehet pénznek használni.

    A forint az elmúlt hetekben ennek töredékét, hat százalékot mozdult el, és központi téma lett mindenhol.
  • Fionn #4
    Én ezt értem de hülyeség.. aznap nem csak ez esett hanem a sima tőzsdék is (nahát ez sincs a cikkben...). Ezért undorító hogy eleve ide van írva. Tehát persze nagyot tud ingadozni, de a lehető legs*arabb példát sikerült kiszedni... és válaszhatott volna egy olyat is ami pozitív számokat ír...

    http://uk.businessinsider.com/dow-jones-sp-500-volatility-cause-investors-to-panic-2018-2?r=US&IR=T
  • asgh #3
    Távol álljon tőlem, hogy az SG hírszerkesztési gyakorlatát védjem, de a két szám az árfolyamingadozás hektikusságát próbálta demonstrálni, nem az aktuális árfolyamot közölte.
    Márpedig ha valaminek az árfolyama képes két hónap alatt a harmadára zuhanni, akkor az bezony hektikus.