Berta Sándor

Megtiltotta a kriptovaluták bányászatát az Apple

A társaság új irányelveket vezetett be az App Store kapcsán.

Az Apple meg akarja akadályozni, hogy a jövőben az alkalmazásboltjában elérhető termékek felhasználják az okostelefonok számítási teljesítményét a kriptovaluták termelésére. A társaság ezért egy új szabályrendszert dolgozott ki és vezetett be.

Az App Store esetében érvényes új felhasználási feltételeket az Apple Insider fedezte fel az óriáscég irányelveiben, amelyeket a WWDC 2018 fejlesztői konferencia kapcsán frissített a vállalat. A leírásban az szerepel, hogy a szoftverek és az azokban megjelenített reklámok nem futtathatnak független háttérfolyamatokat, például nem bányászhatnak kriptovalutákat. Az Apple ezzel a lépéssel gyakorlatilag tiltólistára helyezte azokat a programokat is, amelyekkel tudatosan digitális pénzt lehet termelni a készülékein. Érdekes, hogy ezzel szemben a felhőkörnyezetben való kriptovaluta-termelés továbbra is engedélyezett maradt.

Az irányelvekben az is szerepel, hogy egy alkalmazás nem merítheti le rendkívüli mértékben az akkumulátort, nem generálhat erős hőt és nem terhelheti szükségtelen mértékben az adott eszköz erőforrásait. Továbbá a digitális fizetőeszközökkel kapcsolatos szoftverek nem kínálhatnak kriptovalutákat a feladatok elvégzéséért. Ilyen feladat például más programok letöltése, illetve más felhasználók bátorítása, ösztönzése azok letöltésére, vagy a közösségi hálózatokban bejegyzések nyilvánosságra hozatala. Korábban az Apple engedélyezte az alkalmazásokon belül a kriptovaluták legális termelését.

A különböző kriptovaluták, különösen a bitcoin előtérbe kerülésével, majd pedig tőzsdei szárnyalásával egyre gyakrabban tűntek fel az interneten olyan weboldalak is, amelyek az emberek megkérdezése nélkül használják fel eszközük számítási teljesítményét, s ezt sokszor teljesen nyíltan végzik. A Malwarebytes biztonsági cég részletes anyaga alapján számos esetben androidos okostelefonok millióit irányították át a homályos tevékenységet folytató honlapokra, amelyek egyes esetekben nemes egyszerűséggel közölték a felhasználóval, hogy egészen addig kriptovaluta-bányászatra használják a készüléküket, ameddig be nem pötyögik a kívánt CAPTCHA-kódot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • M2 #20
    Ó, azok a boldog 90-es évek, amikor úgy bányászhattuk titokban a bitcoint, hogy még senki se tudott róla! Csak úgy izzott a 486-os AMD proci, a 3Dfx kártya meg a betárcsázós modem... régi szép idők
  • cateran #19
    Ja tenyleg, hisz a mining appok szuksegtelenul terheltek a cput es gput...ja, nem...De azert meselj meg....(ha meg a rejtett, engedely nelkuli mining eddig nem volt illegalis...grat az Applenek, hogy felfejlodik a 90-es evekhez)
  • Sequoyah #18
    Termeszetesen ez csak akkor mukodne, ha az Apple hagyna, es ez az amiert a cikk szerint az Apple nem hagyja...
  • M2 #17
    A Google megengedőbb ilyenekben, ők esetleg engedélyezik majd. Az Apple soha, mert a profithozama ezreléke lenne bármi másnak, amihez hozzányúlnak.
  • M2 #16
    Az Apple nagyon szigorú ám az Appok átengedésénél. Az automatikus ellenőrzések után több alkalmazott is átnézi, pontozzák a funkcionalitást és a minőséget, ha nem elegendő valami, akkor visszadobják a fejlesztőnek. A pukizós, pirosan világító képernyős appok ideje rég lejárt.
    Tehát csak olyan app mehet át, amin azért dolgoztak pár hetet. Pár hét fejlesztői bérből meg már elég szép bányászgépet lehet ám építeni.
  • M2 #15
    Pár tucat telefon húsz forintot se fog termelni, mielőtt az Apple kidobja az alkalmazást a Store-ból.

    Ha tíz megbukott fejlesztőt rá tudsz venni, hogy még utoljára integrálja a plugint a haldokló alkalmazásába, akkor emelted a tétet 200 forintra, amin még osztoznod is kell.
    Hát jajrá, itt a nagy biznisz lehetősége! :-D

    Ráadásul az appoknak bekapcsolt telefon mellett, aktívan futniuk kell, ami a felhasználó bevonása nélkül kizárt. Velük hogyan tudatod, hogy ez egy bányász app? Virágnyelven? A hatalmas 200 forintos profitot hogyan osztod meg még velük is?
  • Neocortex #14
    ne bonyolítsuk túl, javascriptel is lehet bányászni, akármelyik weboldalba integrálható
  • NEXUS6 #13
    Nyilván. :D

    A kriptovalutabányászat mennyivel elítélendőbb, mint a seti, vagy a rákkutatás támogatása? Eljön majd az idő, amikor az Apple is, meg a Gúgli is alapból, max egy kérdés feltevésével engedélyezi a teló erőforrásainak megosztását. Aztán, hogy mire fordítják, azt csak ők fogják tudni. én pl simán bérbe adnám.

    Úgy értem bárkinek, aki eleget fizet érte. ;)
  • NEXUS6 #12
    Idő kérdése és nem appban, hanem egy weboldalon keresztül kukiban megjön, aztán letölt valami kieget is hozzá ha kell. Max eddig nem voltak rákényszerítve, de megtalálják a kiskaput. Aki onlájn poreszt akar nézni, az sok mindenre képes, sok mindenre rákattint, mert a biológia nagy úr! :D
  • Sequoyah #11
    Akarhany telefon profitot jelent ha mas telefonjarol van szo es igy neked ingyen van:)
    Es el tudom kepzelni hogy ebbol egy plugint csinalnak, amit percek alatt barmelyik app-ba bele tudnak integralni. Es akkor sok kulonbozo app egyszerre tud banyaszni neked.