Berta Sándor

Beperelte a Facebookot egy volt tartalomtörlő

Először fordult bírósághoz egy olyan személy, aki a közösségi oldalra felkerülő tartalmak elbírálásával és eltávolításával foglalkozott.

Selena Scola Kaliforniában nyújtotta be a keresetét melyben kártérítést követel a cégtől. A nő 2017 júniusától idén március elejéig dolgozott a Facebook egyik alvállalkozójának, a feladata pedig a tartalmak elbírálása és törlése volt. Scola azt állítja, hogy a munkája óta poszttraumatikus stressz rendellenesség tüneteitől szenved, mindezért pedig a társaságot tette felelőssé, amely nem készítette fel megfelelően a feladatára és azzal járó stresszre, a pszichológiai támogatás elégtelen, valamint úgy vélte, hogy a biztonsági intézkedések is hiányosak voltak.

A keresetben többek között az szerepel, hogy a nőnek folyamatosan olyan videókat, képeket és élő stream-adásokat kellett megnéznie és megvizsgálnia, amelyeken gyerekmolesztálások, nemi erőszakok, kínzások, lefejezések, öngyilkosságok és gyilkosságok voltak láthatók. Bár már távozott a cégtől, de azóta is pánikrohamai vannak, amint megérint egy számítógépes egeret, belép egy hideg épületbe, erőszakos jeleneteket lát a televízióban, hangos zajokat hall vagy ha megijesztik. A tünetek akkor is kiváltódnak, ha eszébe jutnak a drasztikus fotók, amelyekkel moderátorként szembesült.


Egy átlagembernek fogalma sincs, hogy milyen extrém erőszakos dolgokat töltenek fel beteg emberek

Scola ügyvédjei azzal érvelnek, hogy a Facebook nem tartotta be a munkahelyek biztonságával kapcsolatos előírásokat. Ez Kaliforniában gyakori vádpontnak számít. A bíróságtól a nő azt kérte, hogy ügye egy gyűjtővád alapja lehessen, mert akkor további alkalmazottak csatlakozhatnának a keresetéhez. Erre elvileg bármely olyan személynek lehetősége lenne, aki az elmúlt három évben Facebook-tartalomtörlőként dolgozott. A beadvány elbírálása nem lesz hatással más szövetségi államokban vagy külföldi országokban tevékenykedő tartalomtörlők ügyeire.

A Facebook szóvivője úgy kommentálta a hírt, hogy elismerik, hogy ez a munka gyakran nagyon nehéz. Ezért is támogatják a moderátorokat képzésekkel, különböző juttatásokkal és pszichológusi segítséggel, erre pedig az alvállalkozóik is kötelezve vannak. Jelenleg vizsgálják a leírt dolgokat. Scola konkrétumokat nem árult el a munkájáról, az ügyvédjei ezt azzal indokolták, hogy titoktartási megállapodást kellett kötnie. Ilyen nyilatkozatot a Facebook által - közvetlenül vagy közvetve - foglalkoztatott összes személynek alá kell írnia. Mindazonáltal ismert, hogy a segítségkéréseit elutasították, a felelős vezetők azt javasolták neki, hogy gyakrabban tartson szüneteket, menjen sétálni és videojátékokkal terelje el a figyelmét.

A Burns Charest Ügyvédi Iroda képviseletében Korey Nelson ügyvéd közölte, hogy a céljuk a gyűjtővád benyújtása minden érintett Facebook-alkalmazott nevében és követelik egy olyan egészségügyi alap létrehozását, amely egészségügyi teszteket végezne a moderátorok számára és gondoskodna a megfelelő ellátásukról.

Régóta ismert, hogy pszichikai problémákkal küzdenek a tartalomtörlők. Berlinben több mint 600 személy dolgozik az Arvato nevű szolgáltatónál. A dolgozók szerint nem támogatják őket megfelelően. Egyáltalán nincsenek pszichológiai szempontból felkészítve arra, amivel egész nap minden egyes percben szembesülnek. Sokan számoltak be stresszről, túlterhelésről és átláthatatlan leírásokról, ráadásul úgy érezték, hogy a problémáikkal egyedül hagyják őket és nem kapnak profi segítséget sem. Mark Zuckerberg tavaly májusban jelezte, hogy a Facebook megerősíti a tartalomellenőrző csapatát. Az óriáscég tartalomtörlő központjában tavaly júliusban léphettek be először újságírók. 2017 augusztusában pedig ismertté vált, hogy 500 további dolgozó vizsgálja - és ha szükséges, törli - az egyes Facebook-bejegyzéseket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AcsMarci #8
    Szerintem ennek is az kéne. Rögtön elgondolkodna a dolgokon.
  • Kissssss0 #7
    güriztem napi 12 órát 3 műszakban szalag előtt nyáron 30+ télen -10 fokban hosszú időn át :) szóval ehhez képest számítógép előtt ülni egy légkondis irodában és 8 másodpercenként kattintani valamire, és még fizetést is kapsz érte... egy kész kikapcsolódásnak hangzik nekem.
  • fonak #6
    Van pár ilyen munka, pl vágóhíd, kórház :D
  • Cat #5
    Szerintem az ilyesmit csak pszichopaták bírják hosszabb ideig. Robotmeló, a legrosszabb fajtából: ahogy olvastam, pl. nyolc másodpercenként eléd dobnak egy fotót, és el kell döntened, hogy maradjon vagy ne. Az lehet egy festmény egy női mellel, de olyan is, ahol késsel darabolnak valakit. Kvóta van, amit teljesíteni kell.
  • Tetsuo #4
    Mert ő a legnagyobb. ;-)
  • Ellaberin #3
    Ja, igen. Majd egy évig vegzálta saját magát ezzel a munkával és nem lépett le már másnap.
    Kizártnak tartom, hogy ha nem tartanak az ember fejéhez fegyvert, akkor egy évig bírna egy gyomorforgató melót. Lehúzás szagot érzek.
    Mondjuk nem féltem a cukros bácsit; ennél nagyobb spílereket is lerázott már.
  • Kissssss0 #2
    engem is érdekelne.
  • masuda #1
    Hol lehet ilyen munkára jelentkezni? :D