Berta Sándor

Világszerte elérhető a Facebook video­platformja

A közösségi portál ezzel a lépéssel egyértelművé tette, hogy a YouTube kihívójává akar válni.

Fidji Simo, a Facebook videókért felelős menedzsere jelentette be blogbejegyzésében, hogy a Watch nevű videoplatformjuk világszerte elérhető lett. Eddig a szolgáltatást kizárólag az Amerikai Egyesült Államokban lehetett használni. A Facebook megmutatja például, hogy melyik felvételek tetszenek a felhasználó barátainak vagy melyeket osztották meg másokkal. A tartalmakat készítők pénzt kereshetnek a reklámszünetekkel, de ez a lehetőséget egyelőre csak a nagy piacokon vezetik be, például az USA-ban vagy Németországban. A Facebook a hirdetési bevételek 45 százalékát tartja meg.

A vállalat tárgyalásokat folytat a televízióadókkal és többek között azzal érvel, hogy az eddiginél sokkal jobban személyre lehetne szabni a tévénézést a közösségi oldalon. A társaság egy olyan hellyé akar válni, ahol az emberek a barátaikkal és a családtagjaikkal közösen nézhetik meg a videókat, majd tárgyalhatnak azokról. Kérdőíveknek és szavazásoknak köszönhetően a felhasználók befolyásolhatják majd, hogy milyen irányba menjen egy történet. Fidji Simo kiemelte, hogy pontosan tisztában vannak azzal, hogy hatalmas harc zajlik a nézőkért.

A menedzser hozzátette, hogy az Amerikai Egyesült Államokban havonta 50 millióan látogatják meg legalább egy percre a videoplatformot. Az összesen megtekintett felvételek hossza a januárihoz képest a 14-szeresére nőtt. Az USA-ban vannak saját produkciók is kifejezetten a Watch számára, de Európában ilyeneket egyelőre nem terveznek. A Watch nem elérhető Kínában és olyan országokban, mint Észak-Korea. A világ más részein viszont mind az androidos, mind az iPhone készülékeken használható a szolgáltatás, de Simo elmondta, hogy a televíziókon való megjelenésre is fókuszálnak.

A videoplatformját tavaly augusztusban mutatta be a Facebook és az olyan élőben adott vagy felvett sorozatok támogatására készült, amelyek egy adott témát vagy történetvonalat követnek. A Watch egyaránt hozzáférhető böngészőből, mobil alkalmazásból és az okostévés Facebook-programokból. Az internetezőknek egy műsorlista segít abban, hogy rendszerezni tudják a kedvenc sorozataikat és azoknak mindig a legújabb epizódjait nézhessék meg. A Facebook különböző témakategóriákat határozott meg, mint az ajánlott vagy mások által mulatságosnak talált anyagok és a felvételekhez megjegyzéseket lehet fűzni és közben csetelni lehet más nézőkkel, akár közvetlenül, akár egy Facebook-csoporton keresztül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Ender Wiggin #4
  a youtube-ot bejelentkezés vagy profilkészítés nélkül is használhatja bárki tartalom nézegetésre. a kémprogramot viszont nem.
 • Mosdatlanfalusi #3
  Facebook Watch(ing you)
 • end3 #2
  Végül is az a terv, hogy az emberek naponta "ÓRÁKAT" töltsenek rajta. (Legalább nekünk, Magyaroknak egyértelmű... Persze lesz, aki ezt is csak "fb-eNÉZI")
  Utoljára szerkesztette: end3, 2018.08.30. 12:57:36
 • takysoft #1
  Komolyan, ez a neve?
  Facebook Watch.... ilyen névvel órát kéne csinálni...

  Utoljára szerkesztette: takysoft, 2018.08.30. 10:41:23