Berta Sándor

Ultimátumot adott az illetékes EU-biztos a Facebooknak

A közösségi portált a hiányos fogyasztóvédelem miatt támadták.

Vera Jourova, az Európai Unió fogyasztóvédelmi biztosa kijelentette, hogy nem titkolja tovább azt, hogy nagyon türelmetlen amiatt, hogy a Facebook elégtelen módon alkalmazza az európai fogyasztóvédelmi szabályokat. Az utóbbiakkal kapcsolatos egyeztetések már két éve zajlanak az EU illetékesei és az amerikai társság között, s Jourova türelme elfogyott. A politikus gyakorlatilag ultimátumot adott a tengerentúli társaságnak: ez év végéig van lehetősége arra, hogy az összes aggályra reagáljon és minden vitatott dolgot orvosoljon. Amennyiben ezt nem teszi meg, akkor a nemzeti hatóságok komoly pénzbüntetésekkel sújthatják az óriáscéget. "Eredményeket akarok látni" - szögezte le az Európai Unió fogyasztóvédelmi biztosa.

Az Európai Bizottság és az európai fogyasztóvédelmi hatóságok elsősorban azt vetik a Facebook szemére, hogy a felhasználói előtt gyakorlatilag elhallgatja azt, hogy az adataikat kereskedelmi célokra is felhasználja. A bizottság tájékoztatása szerint a közösségi platform által elvégzett eddigi módosítások "nagyon korlátozottak". Csak kevesen tudják, hogy az információikat a vállalat továbbítja harmadik fél számára is és hogy a Facebooké minden jog az összes feltöltött adattal és fotóval kapcsolatban. Jourova rámutatott, hogy az utóbbi még azután is igaz, hogy ha valaki időközben törölte a Facebook-fiókját.

Tény, hogy a közösségi platform számos változtatást eszközölt a márciusban kirobbant Cambridge Analytica botrány után, így például az alkalmazásokat kínáló vállalkozások már nem férhetnek hozzá minden további nélkül a különböző információkhoz. Emellett a közösségi honlap nagy erőfeszítéseket tett az álhírek elleni küzdelemben is. Mindez azonban nem elegendő az Európai Bizottság számára, amely a fogyasztóvédelem területén nagyobb erőfeszítéseket sürgetett. Főként a jogellenes tartalmak bejelentésére és törlésének kérésére használt eljárást érintő változtatások elégtelenek. Ennek előzménye, hogy a bizottság tavaly márciusban felszólította a Facebookot, a Twittert és a Google+-t működtető Alphabetet, hogy mihamarabb hozzák összhangba működésüket az uniós előírásokkal a felhasználók megtévesztésének visszaszorítása érdekében.


"Szennycsatornává vált a Facebook-profilom"

Az Európai Bizottság adatai alapján a Facebooknak Európában mintegy 380 millió regisztrált tagja van. Jourova kiemelte: azt akarják, hogy a közösségi oldal teljesen átlátható legyen, abban a tekintetben is, hogy miként működnek a szolgáltatásai és hogyan keres pénzt. Amennyiben nem lesz változás, úgy a nemzeti fogyasztóvédelmi hatóságok az új esztendő kezdetétől megfontolhatják a pénzbüntetések alkalmazását. A politikus már korábban törölte a Facebook-fiókját, mert az gyakorlatilag "szennycsatornává" vált a túlzottan sértő hangvételű üzenetek miatt. Az európai uniós biztos nagyon sok kritikus hangvételű e-mailt kap és azokra válaszol is, ha nem tartalmaznak sértéseket és nem vulgárisak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • kvp #6
  "Ha minden szarrol az atlag gibbont akarod megkerdezni, akkor megis mi a halal faszanak valasztanak kepviseloket? Egyaltalan minek vannak akkor politikusok?"

  Hogy kepviseljek az atlagos embereket. Ezt regen kotott mandatumnak hivtak, de manapsag is ha valaki igazi populista politikus, akkor azt kepviseli amit az atlagos emberek akarnak. Lasd a jelenlegi miniszterelnokot. Pont azt a velemenyt kepviseli amit az atlag, ezert nagy a tamogatottsaga. Lehet hogy nem 100%-os, de nagyobb minden mas politikusnal, akik nyiltan szembemennek az atlagos emberek akarataval. Szoval a politikus azert van, hogy kepviselje az atlagos embereket az osszes kul- es belfoldi forumon. Es igen, ez lenne a demokracia alapelve.

  Nyugaton a demokraciat ugy fogjak fel, hogy az emberek politikailag korrekt modon megvalasztjak azokat az embereket akik jobban tudjak hogy ok mit akarnak, aztan ezek a politikusok azt csinalnak amit akarnak, azaz amit a vilag nagytokes resze mond nekik. Nem meglepo modon az embereknek ebbol egyre inkabb eleguk van es lehet hogy rossz donteseket fognak hozni, de azt ok akarjak meghozni. Lasd magyar valasztasok, brexit, amerikai elnokvalasztas, stb...

  ps: Svajcban kozvetlen demokracia van, mindenrol nepszavaznak. Meg arrol is amirol a lakossag igazabol nem is akarna. Viszont igy egyetlen politikai dontes eseten sem lehet a kepviseloket hibaztatni, mert ok csak az emberek velemenyet kepviselik. (anno ez volt a kepviselo eredeti jelentese, az adott helyi szavazas eredmenyet vitte szemelyesen osszeszamolni, ez kotott mandatumot jelentett, ami mara mar csak az USA par allamaban, elnokvalasztaskor maradt meg)
 • cateran #5
  "ha lenne akkor a dontesek elott megkerdeznek az embereket mit akarnak a Facebook-kal"

  Ha minden szarrol az atlag gibbont akarod megkerdezni, akkor megis mi a halal faszanak valasztanak kepviseloket? Egyaltalan minek vannak akkor politikusok?
 • end3 #3
  "Szennycsatornává vált a Facebook-profilom" - INNETŐL már sejthető, mitől erős az elkötelezettsége az FB-mammut elleni harchoz. Pedig a nyílt politikai szerepvállalás mellékterméke. - (Átlagembert nem támadják annyian az FB-n, de ha kap pár "személyiségromboló" üzit, nem megy át "depibe" és csípőből lekezeli.) - Sajnos az ilyen elszánt küzdelmek a "fürdővízzel együtt a gyereket is hajlamosak kiönteni". - és a gyerek itt a szabad véleménynyilvánítás joga.
  Utoljára szerkesztette: end3, 2018.09.23. 10:07:15
 • kvp #2
  Van egy olyan erzesem, hogy az emberek jelentos resze inkabb a Facebook-ot valasztja mint az EU-s biztosokat vagy akar a demokraciat. (utobbibol nyugaton sem latni sokat, ha lenne akkor a dontesek elott megkerdeznek az embereket mit akarnak a Facebook-kal, lehet azt mondanak nem erdekli oket az adatvedelem meg a maganszfera)
 • Sir Cryalot #1
  A facebook óriási nagy érdeme leleplezte az agyhalottakat, ezt már senki nem veheti el tőlük :D.